ראשי » מאגרי מידע » מאמרים » (84) תרופות לטרשת נפוצה: החיפוש נמשך

(84) תרופות לטרשת נפוצה: החיפוש נמשך

נמשך המחקר בניסיון לאתר תרופות נוספות המשנות את התקדמות המחלה?

עודכן 23.05.2014

תרופות לטרשת נפוצה: החיפוש נמשך

נמשך המחקר אודות טיפולים המשנים את התקדמות מחלת הטרשת הנפוצה. טיפולים אלה נחקרים בחלקם במעבדה, וחלקם, במיוחד Natalizumab (נטאליזומאב) וקמפאת’ Campath 1h, נבחנים בניסויים קליניים. כיום קיימות ארבע תרופות המשנות את התקדמות מחלת הטרשת הנפוצה, המשווקות: הבטא אינטרפרונים (אוונקס (Avonex ) , רביף ( ( Rebif ובטאפרון (Betaferon), וגלאטיראמר אצטאט (קופקסון (Copaxone )). ניסויים קליניים מראים, כי טיפולים אלה מפחיתים את מספר הישנויות הטרשת הנפוצה וחומרתן, וכן את מספר הנגעים. עוד לא ידוע האם התרופות עתידות להאט את קצב ההידרדרות לטווח ארוך. המחקר ממשיך בניסיון לאתר תרופות נוספות המשנות את התקדמות מחלת הטרשת הנפוצה. תרופות המדכאות את המערכת החיסונית, ומונעות בכך תקיפת מיאלין ועצבים, זוכות במירב תשומת הלב. ועל אף שהם נמצאים בשלב התיאורטי, חוקרים מחפשים טיפולים המאפשרים גם תיקון של מיאלין, והגנה עליו.

תרופות אנטי-דלקתיות

אחת הבעיות העיקריות בטרשת נפוצה היא דלקת- תקיפה חוזרת ונשנית נגד מיאלין ועצבים במוח ובחוט השדרה, על ידי המערכת החיסונית של הגוף עצמו. טיפולים אנטי-דלקתיים, או לפי שמם המדויק יותר – טיפולים אימונו- ופרסיביים מנסים לבלום או להגביל תקיפות אלה. “תפרחות” הקשורות בדלקת, מופיעות כנגעים בסקירות MRI. חלק מהנגעים נעלמים מאליהם, וחלקם משאירים צלקת קבועה. עם הזמן, הנזק המצטבר במערכת העצבים המרכזית מוביל להחמרה של תסמיני הטרשת הנפוצה, ולהחמרת הנכות. בשלבים מאוחרים יותר של טרשת נפוצה, נראה כי הנזק בלתי הפיך. חוקרים מקווים כי מניעת דלקת, תמנע את הנזק למיאלין ולעצבים, ותמנע נכות צמיתה אצל חולים. מדענים מנסים להבין את רצף האירועים המובילים לתקיפה נגד מיאלין, על ידי המערכת החיסונית, על מנת שיוכלו ” לפרוץ את חוליות השרשרת” ולשים קץ לדלקת. בתיאוריה, קיימות מספר דרכים בהן ניתן למנוע את התקיפה של המערכת החיסונית של הגוף בטרשת נפוצה. לדוגמה, ניתן לנסות:

• למנוע יציאת תאים חיסוניים מזרימת הדם.
• למנוע את כניסתם למערכת העצבים המרכזית.
• לחסום את האותות המאותתים לתאים החיסוניים לתקוף.
• לחסל את התאים החיסוניים האחראיים לתקיפה.
• לתכנת מחדש את המערכת החיסונית, כך שלא תתקוף מיאלין ועצבים.

דלקת היא תהליך מורכב מאוד, והחוקרים רק מתחילים להבין מהם האותות הכימיים החשובים בו. אלה הם אותות המהווים מטרה למספר תרופות המשנות את התקדמות המחלה. קיים עניין רב בלראות האם התרופות המדכאות את המערכת החיסונית במצבים אחרים, כגון לאוקמיה, תהיינה יעילות גם כטיפולים נגד טרשת נפוצה.

תרופות המתקנות ומגינות

בעיות עיקריות נוספות בטרשת נפוצה הנן תיקון הנזק למיאלין ולעצבים, וכן הגנה מפני נזק נוסף. טיפולים המתקנים ומגינים, מכונים לעתים “נוירו-פרוטקטיביים”. לדוגמא, מדענים מעוניינים לפתח טיפולים המסייעים לעצבים לשחזר מיאלין. תיקון של מיאלין ועצבים, והגנה עליהם בטרשת נפוצה, עדיין בגדר תיאוריה, וכיום אין טיפול לביצוע הדבר.

___________________

מונחים

ניסויים קליניים: ניסויים קליניים בוחנים טיפולים רפואיים, על מנת לבדוק האם הם בטוחים, יעילים ופועלים טוב יותר מאשר טיפולים קיימים, ועל מנת לקבוע את תופעות הלוואי. קיימת גישה רבת שלבים לבחינה.
שלב 1: אלה ניסויים בהיקף קטן (כגון 10 עד 50 איש), המגלים את אופן מתן הטיפול הטוב ביותר והמינון הבטוח.
שלב 2: אלה ניסויים גדולים יותר בהיקפם (כגון 200 איש), הבוחנים בעיקר בטיחות. אלה בודקים אם הטיפול יעיל לטווח קצר.
שלב 3: ניסויי שלב 3 הנם רחבי היקף (בד”כ כ- 1000 או יותר משתתפים) הבודקים את יעילות הטיפול, והקובעים תופעות לוואי. בטרשת נפוצה, ניסויים נמשכים בדרך כלל 2-3 שנים. אחרי ניסוי שלב 3 מוצלח, ניתן לשקול שיווק של התרופה הנבדקת. אלמטוזומאב (Alemtuzumab ) (קאמפאת’ h1 1h – Campath ) – כיצד היא פועלת? אנטי-דלקתית-מנסה לחסל את התאים החיסוניים האחראים למידע הקשור בתקיפה על מיאלין, ועל עצבים בטרשת נפוצה. משמש גם לטיפול בלאוקמיה. כיצד היא ניתנת? ניתנת במהלך 5 ימים בהזרקה – בתחילת הטיפול, ולאחר מכן במהלך 3 ימים בהזרקה לאחר שנה, עם אפשרות להמשך טיפול אחרי שנתיים. שלב ניסוי: ניסוי שלב 2 מתבצע בחולי הישנות טרשת נפוצה בהפוגה, כאשר התוצאות צפויות בשנת 2007. השפעתה של קאמפאת’ h1 (Campath 1h ), שם התרופה – אלמטוזומאב (Alemtuzumab ), הנה חיסול חלק מהמערכת החיסונית של הגוף. לפעולה זו אפקט דרמטי בהפחתת דלקת העשוי להאט את קצב המחלה. לקאמפאת’ 1h, פעולה ממושכת, וחוקרים סבורים שאנשים זקוקים אולי לשלוש מנות במשך שש שנים. ההשפעות לטווח ארוך של הטיפול אינן ידועות. הזלפת קאמפאת’ 1h עלולה לגרום לכאב ראש, פריחה, חום ותחושת מחלה, וכן החמרה זמנית של תסמיני טרשת נפוצה. תופעות לוואי אלו חולפות, וניתן לקצרן באמצעות טיפול בסטרואידים. עם קאמפאת’ 1h, קיים סיכון מוגבר לזיהומים. כ- 30 אחוז מהאנשים הנוטלים קאמפאת’ h1 , מפתחים יתר פעילות של בלוטת התריס – מחלת גרייבס. על אף שתופעה זו ניתנת לשליטה באמצעות תרופות, היא עדיין מהווה בעיה משמעותית. בהינתן ממצא זה, יהיה צורך בניסויים, על מנת להוכיח שקאמפאת’ 1h נותנת יתרון ניכר על פני התרופות לטרשת נפוצה, המשווקות כיום ברשיון. קאמפאת’ 1h נבדקה אצל אנשים שסבלו מטרשת נפוצה מידרדרת משנית, ושחוו הישנויות. ברמה אחת, התרופה הייתה יעילה בהפחתת שיעור ההישנות וההיווצרות של נגעים חדשים. אולם, השפעתה על התקדמות הנכות הייתה מועטה. מחקר נוסף בדק קאמפאת’ 1h אצל אנשים בשלב מוקדם יותר של התקדמות המחלה – אצל אנשים הלוקים בהישנות טרשת נפוצה בהפוגה, בניסיון למנוע את השלב המידרדר של טרשת נפוצה, על ידי דיכוי הישנויות בשלב מוקדם, ולמנוע הצטברות של נזק המוביל להתקדמות משנית. ניסוי שלב 2 של קאמפאת’ h1 מתבצע כעת אצל אנשים הסובלים מהישנות של טרשת נפוצה בהפוגה, על מנת להשוות מינונים גבוהים ונמוכים של קאמפאת’ 1h עם בטא אינטרפרון. “בעיות עיקריות נוספות בטרשת נפוצה כוללות תיקון הנזק למיאלין ולעצבים, וגם הגנה עליהם מפני נזק”

תרופות מחקר אחרות.

קיימות מספר תרופות הנבחנות נגד טרשת נפוצה. אלה כוללות: שם התרופה: זנאפאקס (Zenapax) (דאקליזומאב (Daclizumab ) ). כיצד היא פועלת? תרופות אנטי-דלקתיות מנסות לחסום את האותות המאותתים לתאים חיסוניים לתקוף. הן משמשות גם למניעת דחיית שתלי כליה, על ידי המערכת החיסונית. כיצד היא ניתנת? טיפול תוך-ורידי. מצב ניסוי: ניסוי שלב 2 מתבצע בארה”ב, בו גויסו חולים בהישנות טרשת נפוצה בהפוגה. שם התרופה: ריטוקסאן (Rituxan ) (ריטוקסימאב (Rituximab )). כיצד היא פועלת? אנטי-דלקתית: מנסה לחסל את התאים החיסוניים האחראים לתקיפה. משמשת גם לטיפול במסרטנים מסוימים. כיצד היא ניתנת? טיפול תוך-ורידי. מצב ניסוי: ניסוי שלב 2 מתבצע בארה”ב, בו גויסו חולים בהישנות טרשת נפוצה בהפוגה.

טיפולים משולבים

כיצד הם פועלים? על ידי שימוש בטיפולים שונים במטרה להתמקד בהיבטים שונים של טרשת נפוצה, הפסקת הדלקת ההתחלתית ושמירתה במצב מופסק, או הפסקת הדלקת וכן פיתוח טיפול להגנה על תאים ותיקונם. טיפולים משולבים משמשים במחלת לב וכלי דם, דלקת פרקים שגרונית, אפילפסיה, ולמספר בעיות רפואיות. כיצד הם ניתנים? בטרשת נפוצה, ייתכן שיש מקום לטיפולים ברצף (“הגברת” הטיפול כאשר התרופה הראשונה נכשלת בייעודה); מינונים קבועים (שימוש בשילוב סטנדרטי, על מנת להתמקד בהיבטים שונים של טרשת נפוצה עם מינון טיפולי סטנדרטי); והורדה בהדרגה (גרימה להשפעה בטיפול אחד, ולאחר מכן ניסיון לשמר את ההשפעה לטווח ארוך באמצעות טיפול אחר). מצב ניסוי: עד כה, מספר מחקרים קטנים יותר בחנו את השימוש בטיפולים משולבים שונים. מספר מחקרים גדולים מתבצעים, לרבות: אזאתיאופרין (Azathioprine) ובטא-אינטרפרון; מיטוקסאנטרון (Mitoxantrone) ובטא-אינטרפרון; ובטא-אינטרפרון וגלאטיראמר אצטאט – קופקסון (Glatiramer Acetate). על המדענים להמשיך לחקור דרכים לתיקון עצבים ולהגנתם לפני פיתוח טיפול נוירו-פרוטקטיבי, העשוי להיות משולב בטיפולים נוספים.

מה טומן העתיד?

קיימים שלבים שונים של פגיעה בטרשת נפוצה, אומר ד”ר אלאסדייר קולס, מבית חולים אדוברוק שבקיימברידג’. קיימות אפיזודות עם התאוששות מלאה, ולאחר מכן הישנויות עם תסמינים וסימנים צמיתים והידרדרות איטית. אנו יודעים כי שלבים שונים יצריכו טיפולים שונים. אנו זקוקים לטיפולי טרשת נפוצה, המתקנים ומגינים בנוסף ל”טיפולים האנטי-דלקתיים”. נערכים ניסויים בתרופות שונות לטרשת נפוצה, השואפות כולן “לשנות” את התקדמות המחלה, אומר ד”ר מייק בוגליד ממרכז וולטון, ליברפול. “קשה למדוד אותן, אך יש לקוות שפיתוחים חדשים בחקר הטרשת הנפוצה, יובילו לתרופות המשנות את התקדמות המחלה, אשר תובלנה אותנו “לליגה הבאה” – בה תהייה להן השפעה בהפחתת או בלימת התקדמות המחלה בטרשת נפוצה.

מונחים:
מיאלין: ציפוי מגן העוטף את העצבים מערכת העצבים המרכזית: המוח וחוט השדרה
MRI : הדמיית תהודה מגנטית נגעים: אזורי פעילות טרשת נפוצה במוח ובחוט השדרה, או “פעילים” (עם דלקת והנזק הנלווה למיאלין ולעצבים), או “שקטים” (אזורים שנפגעו לצמיתות – צלקות או רבדים).

מונחים

הישנות טרשת נפוצה בהפוגה: מצב בו התסמינים מתהווים במשך תקופה מסוימת, ולאחר מכן משתפרים, באופן חלקי או מלא – מרבית האנשים שאובחנו זה עתה בטרשת נפוצה מתוארים כבעלי הישנות של טרשת נפוצה בהפוגה.
טרשת נפוצה מידרדרת משנית: כאשר אדם הלוקה בהישנות טרשת נפוצה בהפוגה, מגלה הידרדרות ממושכת במשך לפחות ששה חודשים, נאמר שיש לו טרשת נפוצה
מידרדרת משנית – אחרי 15 שנים בממוצע, שני שליש מהאנשים הסובלים מהישנות טרשת נפוצה בהפוגה, יפתחו טרשת נפוצה מידרדרת משנית. אם אחרי 10 עד 15 שנה מצבך לא החמיר ונכותך מינימלית או לא קיימת, ניתן לומר שיש לך טרשת נפוצה שפירה.
טרשת נפוצה מידרדרת ראשונית: צורה חריגה של טרשת נפוצה הפוקדת כ- 10 אחוז מהחולים המאובחנים – אין התקפות או הפוגות מובחנות, והמחלה מתחילה בבעיות לא בולטות, המחמירות עם הזמן, כך שהטרשת הנפוצה נחשבת למידרדרת מלכתחילה.

20 מרץ 2024

שלום לכולם, – עם פרסום סל הבריאות לשנת 2024 לפני כחודש וחוזר מנכ”ל משרד הבריאות לגבי התוויות התכשירים השונים בסל לפני מספר ימים, לפיהם ניתן

14 מרץ 2024

מרפאת האסתטיקה של ד”ר ארוש יואב בשיתוף האגודה הישראלית לטרשת נפוצה מזמינים אתכם למפגש “יופי – אסתטיקה ניראות ובריאות”

04 מרץ 2024

לרגל חודש הרמדאן, האגודה הישראלית לטרשת נפוצה מאחלת לכם: שימי רמדאן זה יהיו ימים של בריאות, הקלה מכל הייסורים והמצוקות, מתן תשובה לכל התפילות ומי

02 מרץ 2024

המרפאה לטרשת נפוצה, והיחידה לנוירואימונולוגיה במרכז הרפואי הלל יפה בשיתוף עם האגודה הישראלית לטרשת נפוצה מזמינים את המטופלים בטרשת נפוצה ובני משפחתם – לקראת חג האביב

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this