ראשי » מאגרי מידע » מאמרים » (82) הבנת השינויים הקוגניטיביים בטרשת נפוצה

(82) הבנת השינויים הקוגניטיביים בטרשת נפוצה

עד כמה אופיינים ליקויים קוגניטיביים לטרשת נפוצה ? מה סוג הליקוי הקוגניטיבי ? האם בעיות קוגניטיביות הן בלתי הפיכות ? הערכת בעיות קוגניטיביות

עודכן 23.05.2014

הבנת השינויים הקוגניטיביים בטרשת נפוצה

מאת: פאיבי האמלאינן, פסיכולוג בכיר, מרכז השיקום הנוירולוגי מסקו, מסקו, פינלנד

תפקודים קוגניטיביים כוללים את היכולות הבאות:

  • למקד, לשמר ולחלק את תשומת הלב;
  • ללמוד ולזכור מידע;
  • לתכנן, לבצע ולנטר פעילויות;
  • לחשוב, להסיק מסקנות ולפתור בעיות;
  • להבין ולהשתמש בשפה;
  • לזהות חפצים, להרכיב דברים ולאמוד מרחקים;

יכולות אלה מתפתחות בצורה אישית מאוד. לכל אחד מאתנו יכולות קוגניטיביות אישיות חזקות וחלשות יותר.

עד כמה אופייניים ליקויים קוגניטיביים לטרשת נפוצה?

חסרים קוגניטיביים אינם התסמין הטיפוסי ביותר של טרשת נפוצה. למעשה, ליקוי קוגניטיבי חמור המקשה על ההתמודדות היומיומית דווח אצל 10 אחוזים מהאנשים עם טרשת נפוצה, בעוד שמוערך כי 40-50 אחוזים חווים הפרעות קלות עד בינוניות. פירוש הדבר, שכמחצית מאלה שאובחנו כחולי טרשת נפוצה לא יסבלו לעולם מליקוי קוגניטיבי.

הליקוי הקל ביותר יכול להצריך שינויים בשגרה ובהרגלים של האדם. למשל, התמודדות עם העבודה עלולה להצריך מאמץ מיוחד ושימוש בעזרים או שיטות לפיצוי. אם החסרים הקוגניטיביים אינם מזוהים כראוי, הם יכולים לגרום למתחים ולאי הבנות בעבודה ובבית. לפיכך, חשוב להכיר בהם מוקדם ככל האפשר, כדי שניתן יהיה לנקוט בצעדים להקלה על המצב.

איזה סוג של ליקוי קוגניטיבי קשור בטרשת נפוצה? 

בעיות הזיכרון השכיחות ביותר הן קושי לזכור אירועים שהתרחשו לאחרונה וקושי לזכור משימות מתוכננות או נחוצות. חלק מהאנשים עם טרשת נפוצה מדווחים גם כי נדרש להם זמן ומאמץ רבים יותר למציאת פריטים שלא הונחו במקומם וכדי לזכור מידע חדש.

 

ציור (מלמעלה למטה):
מוח גדול
גזע המוח (מימין)
מוח קטן
חוט השדרה
לאנשים עם הרס של המיאלין במוח הגדול יש בעיות קוגניטיביות בשכיחות גבוהה יותר מאלה עם נגעים במוח הקטן, בגזע המוח ובחוט השדרה.

ישנם אנשים המתקשים להתרכז לאורך זמן או מתקשים לעקוב אחר מה שהם עושים או אומרים כאשר דעתם מוסחת או כאשר קוטעים אותם, לדוגמה – לנהל שיחה בזמן שהטלוויזיה או הרדיו דולקים. יתר על כן, אנשים רבים מתארים תחושה שאינם מתפקדים באותה המהירות בה הם תפקדו לפני שחלו בטרשת נפוצה.
ישנם אנשים החווים קשיים בתכנון ופתרון בעיות. אנשים עם בעיות מסוג זה בדרך כלל יודעים מה צריך לעשות, אך אינם יודעים מאיפה להתחיל או כיצד לתכנן את הצעדים שיובילו אותם למטרתם.

אנשים עם טרשת נפוצה יכולים גם לסבול מקשיים במציאת מילים, והם מדווחים כי המילה או השם “נמצאים על קצה הלשון שלי”. הם יודעים מה המילה אך אינם מסוגלים למצוא אותה.

טרשת נפוצה יכולה לגרום לסוגים אחרים של בעיות קוגניטיביות. מחקר ידוע אחד דיווח כי יכולות הראייה המרחבית נפגעות אצל עד 19% מהאנשים עם טרשת נפוצה. אולם, חסרים בשפה נפוצים פחות. בנוסף לכך, הידרדרות קוגניטיבית קשה או דמנציה, השכיחים במחלת אלצהיימר, נדירים בטרשת נפוצה.

 

האם ניתן לחזות חסרים קוגניטיביים והאם הם מתקדמים?

לא ניתן לחזות על סמך התסמינים האחרים של טרשת נפוצה אם אדם יסבול מליקוי קוגניטיבי. נדמה כי בעיות קוגניטיביות אינן קשורות בבירור למשתנים של המחלה, כגון משך, חומרה או מהלך המחלה. חסרים קוגניטיביים יכולים להופיע בשלבים מוקדמים של המחלה, או בשלבים מאוחרים יותר, אצל מטופלים עם מגבלות גופניות קלות או קשות. אין קשר ידוע בין הליקויים הקוגניטיביים ובין תסמין גופני מסוים של טרשת נפוצה. אולם, לעתים מפרשים בטעות דיסארתריה (ליקוי בהיגוי הדיבור), אטקסיה (בעיות של קואורדינציה) או ניסטגמוס (תנועות עיניים מהירות ובלתי רצוניות) כסימן לליקוי קוגניטיבי.

נמצא כי חסרים קוגניטיביים שכיחים אצל אנשים עם שינויים במוח הגדול, יותר מאשר אצל אנשים שיש להם שינויים במוח הקטן, בגזע המוח ובחוט השדרה בלבד.

 

ההבנה העדכנית של טרשת נפוצה ושינויים קוגניטיביים
חלק גדול מהבנת השינויים הקוגניטיביים הקשורים בטרשת נפוצה נובע ממחקר מדעי. להלן מספר הצהרות כלליות שניתן לבסס על הידע העדכני בתחום זה:

  • יש קשר מועט, אם בכלל, בין משך המחלה, או חומרת התסמינים הגופניים, ובין השינויים הקוגניטיביים.
  • לאנשים עם צורה מתקדמת של המחלה יש סיכון מעט גבוה יותר לשינויים קוגניטיביים, על אף שהקשיים יכולים להופיע גם אצל אלה עם טרשת נפוצה התקפית.
  • בעיות קוגניטיביות יכולות להחמיר במהלך התלקחויות ולפחות במהלך הפוגות של המחלה, על אף ששינויים אלה בתסמינים דרמטיים פחות מאשר השינויים בתסמינים הגופניים, כגון הליכה וראייה.
  • השינויים הקוגניטיביים יכולים להתקדם כמו התסמינים האחרים, אך ההחמרה איטית במרבית המקרים.

מקור: Multiple Sclerosis: A Guide for Families, Rosalind Kalb, Ph.D., Demos Vermande, 1998, p24

למרבה הצער, קיים מידע מועט על התקדמות הליקוי הקוגניטיבי בטרשת נפוצה. נמצא כי התפקוד הקוגניטיבי יכול להשתנות אפילו במהלך תקופות מעקב קצרות. מחקרים עדכניים הראו כי קיימת אפשרות של החמרה אצל אנשים הסובלים מבעיות קוגניטיביות, אך קצב ההתקדמות בדרך כלל איטי.

 

האם הבעיות הקוגניטיביות בלתי הפיכות? 

על אף שנגעים במוח יכולים לגרום לבעיות קוגניטיביות קבועות יותר, מספר גורמים יכולים להפריע או לגרום לליקוי קוגניטיבי זמני. גורמים אלה כוללים עייפות ולאות, שינויים רגשיים, התלקחויות של טרשת נפוצה, קשיים גופניים המצריכים מאמץ וריכוז מיוחדים (כגון הליכה בלתי יציבה), תרופות ושינויים באורח החיים, כגון הצורך לעזוב את מקום העבודה, המוביל לירידה בגירויים המנטאליים.

החיים בצל מחלה כרונית, מתקדמת ובלתי צפויה משפיעים באופן בלתי נמנע על מצב הרוח. כאשר אנשים מדוכאים או במצב רוח ירוד, הם עלולים לסבול מהפרעות בזיכרון או מבעיות ריכוז. קשיים אלה אינם נמשכים זמן רב בדרך כלל. חולי טרשת נפוצה רבים מדווחים על בעיות קוגניטיביות בתקופות של עייפות, ומחקרים עדכניים הראו כי התפקוד הקוגניטיבי עלול להיות איטי יותר או מדויק פחות כאשר האדם עייף. קשיים קוגניטיביים זמניים יכולים להתעורר גם במהלך התלקחויות של המחלה. בדיוק כמו התסמינים הגופניים, הבעיות הקוגניטיביות יכולות להיות מוגבלות לשלבים של המחלה בהם יש דלקת פעילה. התפקוד הקוגניטיבי מושפע מגורמים רבים, ולכן לא ניתן להעריך כראוי את המצב הקוגניטיבי של אדם בזמן דיכאון, התלקחות או מתח רב.

 

ציור:
גורמים רבים יכולים להשפיע על התפקוד הקוגניטיבי
שמאל:
שינויים רגשיים
הישנויות של המחלה
מגבלות גופניותימין:
עייפות / לאות
תרופות
נגעים מוחיים קבועים
שינויים באורח החיים וכד’

 

הערכת הבעיות הקוגניטיביות 

הבעיות הקוגניטיביות הקלות ביותר יכולות לגרום לתחושות של חוסר ודאות ופחד. חשוב לדעת שתסמינים אלה, כמו הבעיות בשלפוחית השתן או הקשיים בהליכה, הם חלק מהמחלה וישנם דרכים ללמוד לחיות איתם.

מכיוון שמידע מציאותי יכול לסייע לאדם להתמודד עם מצב חדש, חשוב שכל מי שאובחנה אצלו טרשת נפוצה יקבל מידע לגבי ליקויים קוגניטיביים. ההערכה של בעיות קוגניטיביות מתבצעת באמצעות בדיקה נוירו-פסיכולוגית, הכוללת מבחנים וראיון מפורט. מטרת הבדיקה הנוירו-פסיכולוגית היא לבצע הערכה פרטנית של חומרת ומאפייני הליקוי הקוגניטיבי. יתר על כן, ניתן לזהות את הנקודות הקוגניטיביות החזקות של האדם ולהציע אסטרטגיות להקלה על השפעות הליקוי.

לא כל אחד זקוק בהכרח לבדיקה נוירו-פסיכולוגית. אנשים רבים יכולים לזהות בעצמם תחומים בעייתיים ולמצוא דרכים להתמודד איתם. הבדיקה הנוירו-פסיכולוגית חשובה כאשר מעריכים יכולת לעבוד, אפשרויות לחינוך מחדש או יכולת נהיגה. את הבדיקה יש לבצע גם אם הליקוי הקוגניטיבי מפריע באופן קבוע לפעילויות היומיומיות ו/או לקשרים החברתיים של החולה.

תפקיד המבחנים הנוירו-פסיכולוגיים במחקר

בדיקות נוירו-פסיכולוגיות משמשות לצורכי מחקר בהערכת התדירות, המאפיינים והמהלך הטבעי של ליקויים קוגניטיביים, וכן, הקשר בינם לבין משתנים אחרים של המחלה. מחקרים בנושא התפקוד הקוגניטיבי בטרשת נפוצה הצליחו להראות את ההשפעות של ליקויים קוגניטיביים על תעסוקה, כישורי נהיגה, עצמאות אישית וכד’. מחקרים עדכניים רבים העריכו את היעילות של תרופות ושיטות שיקום שונות על חסרים קוגניטיביים הקשורים בטרשת נפוצה. מחקרים מסוג זה מאפשרים פיתוח של שיטות להקלה על ההשפעות של הבעיות הקוגניטיביות.

20 מרץ 2024

שלום לכולם, – עם פרסום סל הבריאות לשנת 2024 לפני כחודש וחוזר מנכ”ל משרד הבריאות לגבי התוויות התכשירים השונים בסל לפני מספר ימים, לפיהם ניתן

14 מרץ 2024

מרפאת האסתטיקה של ד”ר ארוש יואב בשיתוף האגודה הישראלית לטרשת נפוצה מזמינים אתכם למפגש “יופי – אסתטיקה ניראות ובריאות”

04 מרץ 2024

לרגל חודש הרמדאן, האגודה הישראלית לטרשת נפוצה מאחלת לכם: שימי רמדאן זה יהיו ימים של בריאות, הקלה מכל הייסורים והמצוקות, מתן תשובה לכל התפילות ומי

02 מרץ 2024

המרפאה לטרשת נפוצה, והיחידה לנוירואימונולוגיה במרכז הרפואי הלל יפה בשיתוף עם האגודה הישראלית לטרשת נפוצה מזמינים את המטופלים בטרשת נפוצה ובני משפחתם – לקראת חג האביב

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this