ראשי » מאגרי מידע » מאמרים » (65) גישה חיובית

(65) גישה חיובית

האם גישה חיובית תורמת לבריאותנו? – האם אנו נאלצים להפגין את הגישה הנכונה טרשת נפוצה – זיכרון וחשיבה

עודכן 23.05.2014

גישה חיובית?

האם גישה חיובית תורמת לבריאותנו? האם אנו נאלצים להפגין את הגישה “הנכונה”?

כאשר עולה בשיחה נושא מחלת הטרשת הנפוצה בה אני חולה, תגובת המשוחחים, בין אם אלו חברים או אנשים זרים, תהיה בדרך כלל די דומה: “את כל כך אמיצה. איך את מצליחה במצבך להיות כל כך פוזיטיבית?”.

אבל אני, אינני חושבת את עצמי לאמיצה. אני חושבת על עצמי כבעלת מזל. הסימפטומים שלי שעיקרם עייפות ובעיות תחושה – די מתונים. גישתי החיובית נובעת מכך שהטרשת הנפוצה משפיעה על חיי במידה קטנה. אני מציאותית עם נימה אופטימית. אינני יודעת מה יהיה בעוד שנה, חודש, או אפילו יום. לכן בינתיים אני משתדלת להפיק את המקסימום מכל יום רגיל. בהפוך על הפוך, המחלה גרמה לי להיות יותר נחושה ואמביציונית מאז שהיא אובחנה. אני רוצה להשיג היום כמה שאפשר, למקרה שמצבי בעתיד ישתנה ולא אוכל לעשות הכל. אינני יודעת אם גישתי זו תורמת למצבי הרפואי הטוב יחסית.

יש עדויות שהמוח שולט על הגוף. בחודשים האחרונים, הראה מחקר מדעי, כי עצם המחשבה על תרגילי התעמלות, שיפרה את כשירותו הגופנית של החושב. ומצד שני, לחץ נפשי, מוביל לסיכוי גבוה יותר של התקף לב. גם יכולת העמידות של הגוף, קטנה יותר במצבי דיכאון, ועשויה לגרום לזיהומים ודלקות.

אבל יש אי הסכמה רבה בין חולי הטרשת הנפוצה באשר לאפשרות שגישה חיובית תורמת לשיפור מצב. שרה ברנט חולה כבת 30 אומרת “אני מתנגדת לגישה שחולי הטרשת הנפוצה צריכים להפגין גישה חיובית. ברור שזה טוב שיש לאדם גישה חיובית, בין אם אתה בריא או חולה במחלה כרונית. אבל בסופו של דבר אם יש לך טרשת נפוצה, יש לך טרשת נפוצה, ואין מה לעשות נגד זה דבר. אתה לא יכול לגרום למיאלין (החומר שעוטף את סיבי העצבים של המערכת העצבית המרכזית) להפסיק להינזק על ידי כך שתהיה לך גישה חיובית”, גישה כזו מאוד מתסכלת מי שיש לו טרשת נפוצה במצב חמור”.

מחקר יכול להאיר אך במעט את השאלה של השפעת הגישה החיובית על ההיבטים הגופניים של המחלה. רוב המחקרים עד היום ניסו לענות על השאלה האם דיכאון הוא סימפטום או תוצאה של המחלה. מחקר אמריקאי שפורסם לפני שנה, ניסה לבדוק האם הדיכאון המלווה את הטרשת הנפוצה, נובע בעיקר מחוסר הוודאות הקיים בטבע המחלה והגדרותיה, או מהסימפטומים של המחלה. מחקר זה טוען שעיקר הדיכאון נובע מחוסר הוודאות, והוא מתגבר כתוצאה מהתגברות חוסר הוודאות עם התגברות ההתקפים והסימפטומים האחרים.

מחקר אחר המבוצע בבית חולים אזורי באנגליה, בוחן את הקשר בין המחלה לבין מצב הרוח. ממצאים ראשוניים מצביעים על האפשרות לקשר שבין גישת האנשים ללחץ בחיים הרגילים לבין היתכנות דיכאון בזמן מחלה. ד”ר איאן ניבורו המנהל מחקר זה אומר: “אנשים המאמינים שיש ביכולתם להתמודד עם או נגד המחלה. נראה לנו שהגישה הטובה ביותר זו הגישה הריאלית של הכרה במציאות. רצוי להשלים עם כך שיש דברים שאין אפשרות לעשות אותם, אבל לגבי בעיות אחרות רצוי לאמץ גישה של ניסיון למצוא את הפתרון המתאים”. 

עד אשר המחקרים יוכלו לתת תשובה מוחלטת, אין ביכולתנו לומר בוודאות שחיים עם גישה חיובית, ממש גורמים לשינוי. אבל גם אם היתה הוכחה לכך, יהיה זה מעליב לקבוע שכל מי שיש לו טרשת נפוצה, חייב לאמץ ולקיים גישה חיובית. כי כל אחד מאיתנו הוא אדם בעל אישיות שונה ובא מרקע ונסיבות חיים שונות. בכל מיקרה וככל שננסה להיות אופטימיים, לא נוכל לעשות זאת ללא עזרה מהרופאים, אחיות, משפחה, חברים וכוחות העזר למיניהם.

זה לא מעשי לומר לחולה היה פוזיטיבי, אבל זה כן מעשי להביא אותו להיות מציאותי נוכח המחלה והנובע ממנה. אולי נוכל ללמוד מדויד וורד העוזר לאישתו הסובלת ממצב מתקדם של טרשת נפוצה. “יש מעט מאוד סיבות לקוות במובן של שיפור ממשי” הוא אומר “אז אנו משתדלים להפיק את המרב מדברים ששנינו נהנים מהם במגבלות שהמחלה מציבה לנו. אני מציע פשוט לקבל את המצב כמו שהוא, כי “הצורך” להיות פוזיטיבי עלול להתיש אותנו, לגרום ללחץ לא רצוי עד כדי כך שרגשות אשם יתחילו להתגנב אלינו. אם אישתי מרגישה שהיא עייפה מלשמש לי כחברה, עדיף שתישאר ותנוח במיטה. כמעט ואיננו עושים תוכניות, כי זה עניין של המצב ביום המסויים, אם אנו יכולים לצאת או לארח חברים. וכך, תוך קבלת המצב כמו שהוא אנו מונעים מעצמנו תסכול ולחץ מיותר. הגישה שלנו היא ללכת עם הזרם. כל זמן שאישתי יודעת שאני לצידה, ומחזיק מעמד בשבילה, זה מה שקובע מה שחשוב”.

כתבה: הילרי פרימן עלון האגודה לטרשת נפוצה, אנגליה.

20 מרץ 2024

שלום לכולם, – עם פרסום סל הבריאות לשנת 2024 לפני כחודש וחוזר מנכ”ל משרד הבריאות לגבי התוויות התכשירים השונים בסל לפני מספר ימים, לפיהם ניתן

14 מרץ 2024

מרפאת האסתטיקה של ד”ר ארוש יואב בשיתוף האגודה הישראלית לטרשת נפוצה מזמינים אתכם למפגש “יופי – אסתטיקה ניראות ובריאות”

04 מרץ 2024

לרגל חודש הרמדאן, האגודה הישראלית לטרשת נפוצה מאחלת לכם: שימי רמדאן זה יהיו ימים של בריאות, הקלה מכל הייסורים והמצוקות, מתן תשובה לכל התפילות ומי

02 מרץ 2024

המרפאה לטרשת נפוצה, והיחידה לנוירואימונולוגיה במרכז הרפואי הלל יפה בשיתוף עם האגודה הישראלית לטרשת נפוצה מזמינים את המטופלים בטרשת נפוצה ובני משפחתם – לקראת חג האביב

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this