ראשי » מאגרי מידע » מאמרים » (52) איך להקל על תסמיני הטרשת הנפוצה

(52) איך להקל על תסמיני הטרשת הנפוצה

*תשישות *פיזיותרפיה *התפתחות בטיפולים בבעיות אחרות במחלה

עודכן 23.05.2014

איך להקל על תסמיני הטרשת הנפוצה

תשישות * פיזיותרפיה * התפתחות בטיפול בבעיות אחרות

מאחר וכיום אין עדיין ריפוי למחלת הטרשת הנפוצה, החוקרים צריכים לעזור ולמצוא את הדרכים והטכניות שבעזרתם אפשר יהיה להקל ולהתמודד על תסמיני הטרשת הנפוצה, זאת על מנת לאפשר עצמאות מסוימת ואיכות חיים סבירה.

“רוב חולי הטרשת הנפוצה מגדירים את העייפות ואת הקושי במתן השתן כשתי הבעיות העיקריות המקשות עליהם”, אומר פרופ’ אלן תומפסון יועץ הבריאות הלאומי של האגודה לטרשת נפוצה בארה?ב. “אבל לעיתים קרובות יש גם בעיות אחרות כמו קשיי תנועה, כאבים, בעיות קוגניטיביות ומצבי רוח. בחלוף הזמן, חולים יצטרכו לעמוד בפני לפחות חלק מהתופעות האלו, שחלקן עשויות להיות יותר חזקות אצל האחד ופחות אצל האחר. כמו כן יש לצפות אפשרות של שילוב תופעות, למשל, עייפות עשויה לגרום לקשיי תנועה”.

כשמטפלים בקשת רחבה של בעיות, מוצאים מגוון רחב של גישות טיפוליות : תרופות ,פיזיותרפיה ,ריפוי בעיסוק עזרים, שינוי השגרה היומית ורפואה משלימה. כשמנסים לחקור את היעילות של כל אחת מהגישות האמורות אנו עומדים בפני בעיה. לחלק מהפתרונות יש הוכחות שהן מועילות או מועילות בחלקן, ואילו לאחרות אין. בכל מקרה, ניסויים קליניים בהן שיטות אלו נבחנות, יותר מקובלים כעת, ובעקבות זאת מתפתחים סוגים חדשים של טיפולים.

תשישות

לפי סקר שנערך 90% מחולי הטרשת הנפוצה סבלו מתשישות ולמחציתם זהו התסמין הגרוע ביותר. “מי שאינו חולה בטרשת הנפוצה, לא יכול להבין עייפות מהי. זה לא רק גורם אחד (שסובלים ממנו), זהו הגורם הקובע איך אתה והסובבים אותך חיים ומתפקדים”, אמר אחד החולים שהשתתפו בסקר התשישות, תוצאת הטרשת הנפוצה, איננה כמו עייפות רגילה. “כל אחד מתעייף, אבל התשישות הזאת של הטרשת הנפוצה מכלה אותך”. תשישות זאת עשויה ליפול עליך בלי התראה מוקדמת, וההתאוששות ממנה ארוכה מאוד. הסיבה לתשישות של הטרשת הנפוצה אינה ידועה, אם כי ייתכן והיא נגרמת כתוצאה מחסימת האותות החשמליים, כתוצאה מירידת הפעילות של ה”האקסון” (סיב העצב היוצא מן הנוירון ומעביר אימפולסים מן התא), עקב התכלות “המיאלין” (החומר העוטף את סיב העצב).

תרופות ניסיוניות כמו : Amonopyridine-4, Diaminopyridine-3,4 יכולות לשפר את המצב. מעקבים על תרופות אלו גילו בחלק מהמקרים הם מקטינות את העייפות, ומשפרות את יכולת התנועה והפעילות היומית. לאחרונה התגלה עניין בפוטנציאל של תכשיר בשם Modafinil כטיפול נכד התשישות הנגרמת אצל חולי הטרשת הנפוצה. זהו תכשיר המשמש באופן רגיל במחלה בשם נרקולפסיה (מחלה המאופיינת בהתקפי שינה בלתי נשלטים במשך היום). התכשיר פועל על אזור ספציפי במוח הקשור לערנות. בניסוי שנערך לאחרונה ניתן התכשיר ל-72 חולי טרשת נפוצה. הסתבר שהתכשיר עזר להקטנת התשישות ועמידה במטלות היומיומיות. מעקבים קליניים נוספים נמצאים בביצוע.

פיזיותרפיה

הקושי בתנועה היא מכשלה עיקרית נוספת אצל חולי טרשת הנפוצה, במיוחד מאחר ובעיה זו גוררת אחריה את אובדן העצמאות. קשיי תנועה באים מעוויתות בשרירים, חולשת שרירים ואטאקסיה (אי שליטה בשרירים). למרות שלחלק מהסיבות יש תרופות העוזרות להתגבר עליהם, לפחות חלקית, אין הן מונעות תופעות לוואי בעייתיות.

פיזיותרפיה הייתה תמיד פופולארית אצל חולי הטרשת הנפוצה, כהקלה על תופעות הקשורות לקשיים בתנועה. יחד עם זאת יש מעט הוכחות שפיזיותרפיה אכן מועילה. יש דיווחים על שיפור לכאורה במספר אלמנטים הנובעים מהטיפול, ואולם נראה כי הם קשורים לסך כל השיפור ביכולת הגופנית ולאלמנטים פסיכולוגים הנובעים מהקשר האישי בין המטפל והמטופל.

מכל מקום, ניסוי קליני שנעשה מטרתו הייתה לבדוק: באיזה מידה יכולה הפיזיותרפיה לעזור בשיפור יכולת התנועה, והאם עדיף לקבל פיזיותרפיה בבית או בבית חולים. בגדול ניתן לומר שלפיזיותרפיה יש כנראה קשר כל שהוא עם הגברת יכולת התנועה ומצבי הרוח, אבל לתרומת הפיזיותרפיה במידה ונמצאה כזו, הייתה השפעה בטווח זמן קצר בלבד. למרות שהמטופלים העדיפו לקבל את הטיפול בבית, התוצאות שנצפו בניסוי היו דומות. לתוצאות טיפול צריכה להיות השפעה לזמן ארוך, על מנת שיהיה לה ערך.

ומה לגבי התעמלות ? ניסוי מבוקר שנערך לאחרונה, גילה שלתכנית התעמלות שכללה התעמלות אירובית ומתיחות, יש השפעה חיובית. מצאו עלייה ביכולת פעילות הלב, בחוזק של הגפיים העליונות והתחתונות, וירידה ברגשות הכעס, העייפות והדיכאון.

התפתחויות בטיפול בבעיות אחרות

תפקוד לקוי של שלפוחית השתן מהווה בעיה לרבים מחולי הטרשת הנפוצה. אמנם יש מספר טיפולים העוזרים להקלה, אבל יש צורך למצוא טיפולים יעילים יותר. שתי תרופות לטיפול טוב נמצאות כעת בבדיקה. האחת נקראת Atropine והשנייה Cannabinoids.

בעיות הקשורות לתפקוד המיני נפוצות וקשות לפתרון. מכל המקום, גברים הסובלים מקשיים בזקפה, יכולים להיות מטופלים בויאגרה. 90% מהגברים החולים בטרשת נפוצה נעזרו בהצלחה, לפי סקר עדכני, בהשגת זקפה באמצעות הויאגרה, בהשוואה ל-24% בלבד שקיבלו פלאציבו (תרופת דמי) בקבוצת הבקרה.

במחקר אחר, נמצא כי 96% מהגברים חולי הטרשת הנפוצה נעזרו הויאגרה בהצלחה שנתיים וגם שלוש לאחר שהחלו להשתמש בה. קבוצה זו כללה גם חולים במחלות אחרות, שהיו להם בעיות בהשגת זקפה, כלומר שימוש הויאגרה מאפשר איכות חיים טובה יותר לחולי הטרשת הנפוצה ובנות זוגם.

רעידות התגלו כאחד הסימפטומים הקשים ביותר לטיפול. לפעמים התופעה כל כך חריפה, עד שהפעולות יומיומיות כהלבשה ואכילה נהיות בלתי אפשרויות, ומשפיעות על חוסר היכולת להיות עצמאי. כטיפול רפואי לעניין זה ניסו את התרופות מהקבוצות הבאות: Tranquillisers, Beta-Blockers, Primidone Benzodiazepine. מעט מאוד ממצאים נתגלו המצדיקים שימוש בתרופות אלו. בגלל חומרת ההשפעות של הרעידות, מממנת האגודה (בארה?ב) מחקרים לכיוון פתרונות כירורגיים. ניסיונות להשתיל אלמנטים חשמליים לנקודה במוח האחראית על הרעידות נמצאו כפתרון טוב אצל מספר חולים.

גם כאבים הם תופעות מכבידות ומטרידות כמחצית מחולי הטרשת הנפוצה. לעיתים מתפתח הכאב מהנזקים שנגרמו לעצבים, אבל באותה מידה הם יכולים לנבוע כתוצר לוואי של תופעות אחרות, למשל: מהתכווצות שרירים. נערכו מחקרים לגבי מספר משככי כאבים, ובניסוי חדש מצאו כי שימוש בתרופה Gabapentin עוזר ומקל על התכווצויות שרירים ברגליים. מחקרים קליניים בודקים את יעילות שיכוך הכאבים של שני תכשירים נוספים: Cannabinoids ו- Cannabis.

גישות הוליסטיות

הקושי להתמודד עם תופעות הטרשת הנפוצה נובע מכך שהטיפולים הקיימים לא תמיד מצליחים לפתור את להקל על ההתמודדות עם התסמינים. ברוב המקרים, גם שימוש בתרופה יעילה יהיה מוגבל בגלל השפעות נלוות בלתי רצויות. לרוע המזל, רק מעט טיפולים חדשים בתופעות הטרשת הנפוצה נמצאו בשנים האחרונות, בהשוואה עם ההצלחות במציאת טיפולים במחלה עצמה.

טיפול בתופעות הטרשת הנפוצה דורש, אולי, טיפול עם גישה הוליסטית, עם עבודה שיקומית, פסיכולוגיה וצורות התמודדות אחרות.

רפואה משלימה היא חלק מגישה זו, וחולים רבים מנסים טיפולים כמו: אקופונטורה , יוגה, פלדנקרייז, ארומאטראפיה (צמחי הרחה) ורפלקסולוגיה. עד כה נעשו מעט מאוד מחקרים על מנת לבחון את יעילות הטיפולים שמציעה הרפואה המשלימה, ואת צורת הפעלת טיפולים אלו ביעילות. ואולם, כעת מתבצעים מספר מחקרים על מנת לבחון את יעילות טיפולים אלו

29 מרץ 2024

תכנייה ללקויי ראייה   יום עיון וירטואלי (בזום)  לציון חודש הטרשת הבינלאומי יום שלישי, 4/6/24 ,כז’ באייר, תשפ”ד  מפגש וירטואלי מוח וגוף (בזום) – בשורה

20 מרץ 2024

שלום לכולם, – עם פרסום סל הבריאות לשנת 2024 לפני כחודש וחוזר מנכ”ל משרד הבריאות לגבי התוויות התכשירים השונים בסל לפני מספר ימים, לפיהם ניתן

14 מרץ 2024

מרפאת האסתטיקה של ד”ר ארוש יואב בשיתוף האגודה הישראלית לטרשת נפוצה מזמינים אתכם למפגש “יופי – אסתטיקה ניראות ובריאות”

04 מרץ 2024

לרגל חודש הרמדאן, האגודה הישראלית לטרשת נפוצה מאחלת לכם: שימי רמדאן זה יהיו ימים של בריאות, הקלה מכל הייסורים והמצוקות, מתן תשובה לכל התפילות ומי

02 מרץ 2024

המרפאה לטרשת נפוצה, והיחידה לנוירואימונולוגיה במרכז הרפואי הלל יפה בשיתוף עם האגודה הישראלית לטרשת נפוצה מזמינים את המטופלים בטרשת נפוצה ובני משפחתם – לקראת חג האביב

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this