ראשי » מאגרי מידע » מאמרים » (47) גב בריא-צורך בסיסי

(47) גב בריא-צורך בסיסי

שמירה על גבו הבריא של המסייע-כל שנה אלפי אנשים גורמים נזק לגבם. רשימת אלמנטים העשויים לעזור ולמזער את הסכנות לפגיעה בגב, הן לנזקקים לסיוע והן למסייעים עצמם

עודכן 23.05.2014

גב בריא – צורך בסיסי- שמירה על גבו הבריא של המסייע

כל שנה אלפי אנשים גורמים נזק לגבם. דויד וארו – ווטסון בודק חלק מהסיבות לכך ואיזו עזרה זמינה וניתנת להשגה.

ההיבט המתסכל ביותר של הטרשת הנפוצה שלי, היתה הנסיגה המתמדת של יכולתי הגופנית, משימות פשוטות כמו פתיחת מכסה קופסת ממתקים חדשה, או קריעת אריזה של נשנושים ואפילו פתיחת מעטפה, הופכות לעיתים למשימה בלתי אפשרית לביצוע. פעילויות מאומצות יותר כגון הליכה, עמידה ללא תמיכה או כניסה ויציאה מכסא הגלגלים שלי, הם כבר מזמן חלק מההיסטוריה. אפילו התהפכות במיטה כמעט ואיננה אפשרית.

היה זה בלתי נמנע מלהסתמך יותר ויותר על אישתי, בכל הנוגע לצורך להזיז אותי בזהירות תוך כדי דחיפה, משיכה, הרמה, הנמכה או תמיכה. במצב הזה נוצרה לה ולאחרים הסכנה האפשרית של פגיעה ונזק לגוף שלהם, לאזורים כגון הכתפיים, השרירים, המפרקים השונים, המותניים ועמוד השידרה.

ואל נואלס העוסק בריפוי בעיסוק, אמר לי” “העוזרים לך, צריכים תמיד להיות ערים לסכנה של פגיעה בגבם”. אנטל מקדונאלד, היה בעבר חובש, וכיום עוסק בהדרכת והקניית טכניקות של זהירות ובטיחות בהזזת אנשים. הוא אומר: “הבעיה העיקרית היא שאנשים נרתעים משינויים, ומעדיפים להשתמש בדרכים ובטכניקות אליהם התרגלו במשך השנים אפילו אם הרגלים אלו גורמים להם נזקים.”

הסייעת קריסטין אמרה לי: “בסוף השבוע אני בקושי זזה בגלל כאב הגב. כולנו זקוקים לתירגול טוב יותר (לכזו משימה)”. האגודה לשמירה על הגב, סבורה כי הזזה והנעה עוזרים לאנשים לעזור לעצמם, לדעתם המטרה העיקרית של המסייע, צריכה תמיד להיות, לעזור לנזקקים להזיז את עצמם. מצד שני, הרמה מסייעת תתבצע רק כאשר הנזקקים אינם יכולים לסייע לעצמם, ואז כל משקלם מועמס על מנוף או על סייען. אם הרמה כזו הכרחית, רצוי שהסייען יעזר במתקן הרמה. האגודה לשמירה על הגב גורסת, כי אם מתקן כזה אינו בנמצא, יש לקחת עזרה אפילו אם דבר זה מחייב לחכות לה, אף פעם אל תעשה זאת בעצמך הם אומרים.

קרן פני מאגודה זו אומרת: “זה מקובל שאנשים רוצים לדאוג ולעזור לקרוביהם, אבל, אם אותם אנשים שרוצים לעזור יסיימו את פעילותם עם גב פגוע, הם בסופו של דבר יזדקקו בעצמם לסיוע.”

בסעיפים הבאים נוכל למצוא רשימת אלמנטים, העשויים לעזור ולמזער את הסכנות לפגיעה בגב, הן לנזקקים לסיוע והן למסייעים עצמם.

  1. אם יש לך בעיה גופנית המקשה עליך לעזור לנזקק, חפש והעזר בייעוץ. הרופא שלך יכול לבקש מאחות או מפיזיוטרפיסט לגשת אליכם, על מנת לבחון את הבעיה ביחד.
  2. בקשו את אנשי המקצוע להראות לכם איך לטפל ביקירכם בצורה הנכונה, הביאו אותם להדגים לכם חזור והדגם את התנועות הנכונות לצורך ביצוע ההעברות וההזזות.
  3. עליכם להיות מודעים לגורמי הסיכון המובילים לכאבי הגב. הסכנות ה”מכניות” לכאבים אלו, כוללים, הרמה, הזזה, סיבוב ותמיכה בהקשר למישקל מקבל העזרה. גורמי סיכון אישיים, למשל, כושר גופני נמוך או מתח אישי פנימי. יש מומחים האומרים כי גם עישון עשוי לתרום לכאבי גב.
  4. מרפא בעיסוק יכול לייעץ בכל הנוגע למיכשור עזר מתאים.
  5. יש לתכנן בזהירות את הסיוע בהזזת הנזקק. רצוי לחמם את השרירים לפני שמתחילים פיזית בפעילות, ולנוח באמצע, יש לעודד את המטופל לעזור ככל שיוכל.
  6. יש לזכור שקל יותר לעשות תנועות טבעיות, מאשר תנועות לא טבעיות. רצוי לנסות על עצמך את התנועות (שתבקש מהנזקק לעשות) לפני שנותנים את העזרה, על מנת להבין איך לעשות אותם נכון. אז תדע לעזור לגוף המטופל לעשות את אותן התנועות.
  7. ארגנו מחדש את הריהוט בסביבה. כך תתאפשר גישה טובה יותר.
  8. התייעצו עם מטפלים בעיסוק בכל הנוגע להתאמת הבית לצרכי החולה, ובידקו אם ניתן להשיג עזרה כספית למימון שינויי מבנה אם יהיה בכך צורך.
  9. המסייע – שמור על בריאותך שלך ובקש עזרה כשאתה צריך.

העצה הנכונה

כל אדם שונה מרעהו ביכולותיו, צרכיו והפתרונות המתאימים לו. אני למשל, באמצעות היועץ המקצועי בקהילה בה אני חי, – ולצורך ניידות נוחה יותר בבית – התקנתי בתקרת חדר השינה והסלון מנוף, הנע על מסילות בתקרה. אבל עליכם לדעת, כי יש עשרות סוגים ומינים שונים של מנופים ומיתלים. לכן עלינו להיעזר במקצוענים שידריכו אותנו ויעזרו לנו לבחור במתקן הנכון.

למרות שמתקנים כאלו עשויים לפעמים להיות גדולים מדי או חסרי יכולת תימרון בחדרים קטנים, ניתן להשיג מתקנים מודרניים שיהיו נוחים יותר להפעלה ויתאימו לרוב הבתים והחדרים.

בנוסף, אנו רואים שבאופן קבוע, נעשים שינויים ושיפורים במגוון רחב של מיכשורים, אשר מביאים הקלה בתנועה ובהנעה גם לנו החולים וגם לאלו שמסייעים לנו.

אנשי שרותי הרווחה לסוגיהם השונים, הם שאמורים לעזור בקבלת ההחלטה איזה יעוץ או עזרה מיקצועית עדיפה במקרה הספציפי שלנו. באם זה יהיה מרפא בעיסוק או פיסיוטרפיסט או יועץ מסוג אחר.

העצה המסכמת והפשוטה ביותר היא, חפשו וקבלו עזרה מקצועית בכל הנוגע לצרכי התנועה הספציפים שלכם.

29 מרץ 2024

תכנייה ללקויי ראייה   יום עיון וירטואלי (בזום)  לציון חודש הטרשת הבינלאומי יום שלישי, 4/6/24 ,כז’ באייר, תשפ”ד  מפגש וירטואלי מוח וגוף (בזום) – בשורה

20 מרץ 2024

שלום לכולם, – עם פרסום סל הבריאות לשנת 2024 לפני כחודש וחוזר מנכ”ל משרד הבריאות לגבי התוויות התכשירים השונים בסל לפני מספר ימים, לפיהם ניתן

14 מרץ 2024

מרפאת האסתטיקה של ד”ר ארוש יואב בשיתוף האגודה הישראלית לטרשת נפוצה מזמינים אתכם למפגש “יופי – אסתטיקה ניראות ובריאות”

04 מרץ 2024

לרגל חודש הרמדאן, האגודה הישראלית לטרשת נפוצה מאחלת לכם: שימי רמדאן זה יהיו ימים של בריאות, הקלה מכל הייסורים והמצוקות, מתן תשובה לכל התפילות ומי

02 מרץ 2024

המרפאה לטרשת נפוצה, והיחידה לנוירואימונולוגיה במרכז הרפואי הלל יפה בשיתוף עם האגודה הישראלית לטרשת נפוצה מזמינים את המטופלים בטרשת נפוצה ובני משפחתם – לקראת חג האביב

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this