2014 – שאלות לד”ר רוני מילוא

עודכן 25.02.2015

ד”ר רוני מילוא

מנהל מחלקה הנוירולוגית – בי”ח ברזילי, אשקלון

  1. ש- מה הגישה של רופאים לגבי כאב בטרשת? האם הם מתייחסים לכאב כאל סימפטום מוכר?
    ת- כאב הוא סימפטום מוכר בטרשת. הטרשת יכולה לגרום לכאב נוירופאטי וגופני ממספר סוגים וניתן להתאים טיפול בהתאם לסוג ומקור הכאב.
    ש
  2. ש- אני כבר שנתיים סובל מהפרעות דה-ראילזציה האם יש קשר לזה ולטרשת שלי?
    והאם לפנות לפסיכיאטר או לפסיכולוג?
    ת- דה-ריאליזציה או דה-פרסונליזציה נדירה מאד בטרשת, אולם יכולה לקרות אם מתפתח מוקד של המחלה באזור מסוים ספציפי במוח הימני. התופעה תוארה גם כתופעת לוואי של אינטרפרון-בטא או מריחואנה, שניהם בשימוש שכיח בקרב חולי טרשת נפוצה.
    אם היא קיימת ללא שימוש בתרופות אלו, תרופות אנטי-אפילפטיות כמו טגרטול עשויות לעזור, אם אין תופעות פסיכיאטריות נוספות, אין צורך לפנות לפסיכיאטר.
    ש
  3. ש- לאחר תקופה בה אני מצוי באי יציבות הרופא המטפל הציע שאתחיל לאחר סיום סטרואידים בטיפול כימותרפי “ציקלופומיד” לדיכוי מערכת החיסון.
    אשמח על מידע בנושא+ תופעות לוואי מול יעילות הטיפול.
    ת- ציקלופוספמיד היא תרופה “ציטוטוקסית” המדכאת את מערכת החיסון ומשמשת גם לטיפול בסרטן. זו תרופה יעילה מאד בדיכוי הדלקת בטרשת נפוצה, אולם בעלת תופעות לוואי משמעותיות הדורשות ביקורת קפדנית על הטיפול:
    ירידה בכדוריות הדם הלבנות והאדומות, זיהומים, נשירת שיער, בחילה, דלקת דימומית בשלפוחית השתן, פריחה, הפסקת ווסת, ובשימוש ממושך – השפעות על איברים פנימיים אחרים. יש לשקול את אלו למול התועלת האפשרית במקרה הספציפי שלך ולמול האופציות האחרות לטיפול.
    ש
  4. ש- הבת שלי חולה בטרשת נפוצה פרוגרסיבית על כיסא גלגלים חיה במעון נכים.
    בחודשים האחרונים היא סובלת מהזיות שמופיעות פתאום באמצע היום בדרך כלל מדברת ומגיבה בהיגיון. אך זו תופעה חדשה. האם ידוע על תופעה זו ומה לעשות?
    ת- האם היא רואה או שומעת דברים שלא קיימים (אלו אכן הזיות), או שהיא מתנתקת ומדברת לא לעניין? שתי התופעות נדירות בטרשת אך יכולות לקרות, במיוחד במחלה מתקדמת.
    יש חשיבות שרופא יצפה בתופעות כדי לאפיין אותן כהפרעה בתפישה (כמו הזיות), או כהפרעה אפילפטית שיכולה לקרות ב- 3-4% מחולי טרשת. ההתייחסות והטיפול כמובן שונים.
    ש
  5. ש- אני חולה מעל ל-10 שנים מידי פעם יש לי תחושה של זרמים, קפיצות שריר, דקירות רעד בכל הגוף. התופעות מפריעות בתפקוד, מה אפשר לקחת כדי להפחית זרמים, רעד ואת הנמלים והקפיצות בשרירים? האם התקף?
    ת- התופעות האלו אינן התקף, אלא סימפטומים הנובעים מנזק קודם של המחלה.
    הזרמים ניתנים לטיפול ע”י תרופות כנגד כאב נוירופאטי כמו טגרטול, גבאפנטין, ליריקה או סימבלטה. כדאי להיבדק כדי לאפיין את סוג הקפיצות בשרירים והרעד בגוף עליהן אתה מתלונן: הם יכולים להיגרם מספסטיות, ואז הטיפול שונה מהטיפול בגורם אחר לרעד כמו סימנים של המוח הקטן (הצרבלום).
    ש
  6. ש- תחושת חום בלחיים , האם זו תופעה נוירולוגית? לפנות? לנוירולוג?
    ת- כנראה שלא , היא יכולה להיות תופעות לוואי של תרופות כמו טכפידרה.
29 מרץ 2024

תכנייה ללקויי ראייה   יום עיון וירטואלי (בזום)  לציון חודש הטרשת הבינלאומי יום שלישי, 4/6/24 ,כז’ באייר, תשפ”ד  מפגש וירטואלי מוח וגוף (בזום) – בשורה

20 מרץ 2024

שלום לכולם, – עם פרסום סל הבריאות לשנת 2024 לפני כחודש וחוזר מנכ”ל משרד הבריאות לגבי התוויות התכשירים השונים בסל לפני מספר ימים, לפיהם ניתן

14 מרץ 2024

מרפאת האסתטיקה של ד”ר ארוש יואב בשיתוף האגודה הישראלית לטרשת נפוצה מזמינים אתכם למפגש “יופי – אסתטיקה ניראות ובריאות”

04 מרץ 2024

לרגל חודש הרמדאן, האגודה הישראלית לטרשת נפוצה מאחלת לכם: שימי רמדאן זה יהיו ימים של בריאות, הקלה מכל הייסורים והמצוקות, מתן תשובה לכל התפילות ומי

02 מרץ 2024

המרפאה לטרשת נפוצה, והיחידה לנוירואימונולוגיה במרכז הרפואי הלל יפה בשיתוף עם האגודה הישראלית לטרשת נפוצה מזמינים את המטופלים בטרשת נפוצה ובני משפחתם – לקראת חג האביב

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this