2015 – שאלות לעו"ס לאה ברוך

עודכן 13.03.2016

עו"ס לאה ברוך

MSW מומחית בריאות המרכז לטרשת נפוצה שיבא , תה"ש

1שבימים אלו, יש לי הרגשת אשם, במיוחד כלפי אשתי, עקב המחלה, הדורשת ממנה הוצאות כספיות וגם זמן בנסיעות, לכל מיני בדיקות וקבלת טיפולים וגם מבחינת היחסים כבני זוג, שקצת לא הכי טובים בגלל המחלה מבקשים עזרה בנידון.
תתחושת אשמה - הינו רגש שחש אדם, המאמין כי התנהג באופן לא מוסרי.
למשל, אדם שפגע באדם אחר או השיב רעה תחת טובה, בכוונה או בשוגג .
יש אנשים הנוטים לחוש אשמה, בהרבה תחומים ואחרים רק לעתים רחוקות.
כללית ניתן לומר כי תחושת אשם אינה מקדמת אלא תוקעת את האדם במקום.
כדי להתגבר על האשמה, יש לבחון את האחריות לבעיה - במקרה שלך זו המחלה הכרונית.
האם האחריות נובעת ממקור פנים למשל התנהגות האדם כגון: אלכוהוליסט שפוגע בכבד שלו או מקור חוץ. מחלת הטרשת אינה באה כתוצאה מהתנהגות שאינה נכונה , ואינה מתוך בחירה של האדם. המחלה פורצת מסיבות שעדיין לא ידועות. עם השנים יכולה להיגרם ירידה תפקודית או נכות המצריכים את עזרת הזולת. בני הזוג/ המשפחה לרוב הינם הנושאים העיקריים בנטל.
יש לציין כי לטווח הקצר, לרוב, מתגייסים ברצון ומסייעים, אך עם התמשכות והחמרת הקושי והתלות, עלולה להופיע אי נוחות ,עייפות ושחיקה וכמובן פגיעה במערכת היחסים, ועל כן לא מומלץ כי בן הזוג יהפוך למטפל העיקרי של החולה.

ניתן להתגבר על קושי זה במישור הרגשי ובמישור הקונקרטי:
במישור הרגשי - יש לעודד תקשורת פתוחה, על התחושות של בת הזוג ושל המטופל למרות שלעתים קיים חשש שמא יצופו קשיים נוספים.
תקשורת כזו מקרבת ויש לשקול פתרונות אפשריים כגון: התארגנות שונה, עזרה חיצונית.
לעתים, לא ניתן להתמודד לבד עם קשיים אלו, ויש לפנות לאיש מקצוע, עו"ס, פסיכולוג או גורם טיפולי אחר. ניתן לקבל זאת במסגרת מרכז הרפואי בו אתה מצוי במעקב רפואי או ביחידה להמשך טיפול בקופ"ח, או במחלקה לשירותים חברתיים בקהילה או טיפול פרטי. במסגרות אלו, יבצעו הערכה של הקשיים והצרכים ויקבעו דרכי טיפול בהתאמה. יש מגוון אפשרויות לסיוע :טיפול פרטני, זוגי, קבוצת תמיכה למטופלים / לבני הזוג.

במישור הקונקרטי - יש לבדוק האם ניתן להגדיל את מעגל העזרה: לבקש סיוע מבני משפחה אחרים, ילדים בוגרים, אחים, חברים כדי לחלוק את הנטל. פעמים רבות אנשים מוכנים להירתם לעזרה בתורנות עפ"י יכולתו העוזר והגדרת הצרכים של המטופל. בנוסף, קיימת אפשרות להסתייע במשאבים בקהילה כגון: הסעות ב"עזר מציון" "עזרא למרפא" או "יד שרה". יש לבדוק האם יש תחבורה ציבורית מונגשת באזור מגוריך.
כמו כן, ניתן לפנות לארגונים וולונטריים לקבלת מתנדבים. לגבי ההוצאות הכספיות בגין הירידה התפקודית - יש לבדוק האם אתה ממצה את זכויותיך במוסד לביטוח לאומי, בקצבאות השונות, בהתאם לרמת תפקודך. הקצבאות יכולות לסייע במימון צרכים אלו כגון: מימון ליווי של עזרת מטפל /מלווה, עזרה אשר יוכל להקל על הנטל של בני המשפחה מימון תרופות והוצאות נלוות.
27 מאי 2026

קבצנו עבורם מומחים רבים מאוד שיענו בהתנדבות לכל שאלותיכם

11 מאי 2026

"גוף, נפש ומה שביניהם" לציון חודש הטרשת הבינלאומי לשנת 2026 מפגש מטופלים: יום עיון – "ידע הוא כוח – טרשת נפוצה" יום שלישי כ"ב בתמוז

14 אפריל 2026

המרפאה לטרשת נפוצה והיחידה לנוירואימונולוגיה של המרכז הרפואי הילל יפה. בשיתוף האגודה הישראלית לטרשת נפוצה (ע"ר) מזמינים את המתמודדים בטרשת נפוצה ובני משפחותיהם ליום עיון

26 דצמבר 2025

האגודה הישראלית לטרשת נפוצה, מפעילה קבוצות תמיכה רבות ומגוונות למתמודדים / ות עם טרשת נפוצה ולבני משפחתם.

24 דצמבר 2025

מטרת הקבוצה להוות מקור לקבלת תמיכה מקצועית ותמיכה הדדית מקרב משתתפי/ות הקבוצה. הקבוצה מאפשרת שיח פתוח, מקום לשיתוף ולעזרה הדדית.

22 דצמבר 2025

אנו צועדים בצעדי ענק בתחום טיפולי האסתטיקה. מה שהיה חלומם של גברים ונשים – לטשטש את עקבות הזמן, הפך למציאות בה ניתן היום לעשות הרבה

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this