ראשי » היבטים רב תחומיים בטרשת נפוצה » רפואה משלימה ואלטרנטיבית » מהי רפואה אינטגרטיבית – רפואה קונבנציונלית בשילוב טיפול רפואה משלימה

מהי רפואה אינטגרטיבית – רפואה קונבנציונלית בשילוב טיפול רפואה משלימה

יש רופאים המשלבים טיפולים של רפואה קונבנציונאלית עם טיפולים של רפואה משלימה ורפואה אלטרנטיבית כדי לספק לחולים שלהם מענה אופטימלי לבעיה.

מאת: סוזן וול קורטני | עודכן 23.05.2014

מערב פוגש מזרח

רופא שהתמחה ברפואה מערבית משלב טיפולים ברפואה מזרחית (סינית) וכן סוגים אחרים של רפואה משלימה ורפואה אלטרנטיבית בתוכניות לטיפול בחולי טרשת נפוצה (MS = Multiple Sclerosis)

ד”ר אלן ק. בואולינג הוא המנהל הרפואי של המרכז הרפואי רוקי מאונטין לטיפול בטרשת נפוצה באנגלווד, קולורדו. הוא מתמקד בשילוב של רפואה משלימה ואלטרנטיבית בטיפול בחולי טרשת נפוצה. עוד כסטודנט, היה ד”ר בואולינג מוקסם מהמדע והרפואה. תחומי התעניינותו הובילו אותו ללמוד תואר MD ברפואה ולקבל תואר שלישי (דוקטורט PhD) בפרמקולוגיה מבית הספר לרפואה של אוניברסיטת ייל. הוא הצטרף ללימודי המשך באוניברסיטת קליפורניה בסן פרנסיסקו שם סיים את התמחותו בנוירולוגיה, וכן התמחה בבית החולים הכללי של מסצ’וסטס ובבית הספר לרפואה של הארוורד.

ד”ר בואולינג עורך מחקרים בנושאים כמו דיאטה, חומרים נוגדי חמצון ומחלות נוירולוגיות, כיוון, שלדעתו יש קשר בין הנושאים הנ”ל. הוא עוסק מספר שנים בחקר הרפואה המשלימה והרפואה האלטרנטיבית ובהשפעתן על חולי טרשת נפוצה. הוא מסביר: “יש חלק גדול של הרפואה המשלימה והאלטרנטיבית אשר איננו ידוע, לעומת זאת יתכן וחלק זה יכול לעזור, בעיקר בטיפול במקרים של מחלות עצביות”.

ד”ר בואולינג ממשיך ואומר כי “העובדות התומכות בשימוש ברפואה משלימה ואלטרנטיבית בטיפול בחולי טרשת נפוצה מוגבלות, אך הכוח המניע אותי הינו לקבל מידע מועיל מהחולים עצמם, כך שהם יוכלו לקבל החלטות טובות יותר בנוגע לדרכי הטיפול במחלה שלהם. אני לא מנסה לקדם אף סוג של רפואה, אין לי כוונות נסתרות פרט לבדיקת הטיפולים הקיימים הזמינים היום כדי לתת לחולים הערכה טובה והוגנת”.

ד”ר בואולינג נואם באופן קבוע ומעביר מספר רב של תכניות לימודים על נושא הרפואה המשלימה והאלטרנטיבית גם לחולים וגם לבעלי מקצועות רפואיים. לטענתו’ החולים רוצים לדעת יותר על איזה טיפול משלים או אלטרנטיבי יכול לסייע להם’ בעוד שהרופאים רוצים לשמוע בהרצאות שלו אילו טיפולים משלימים ואלטרנטיביים גורמים נזק. ד”ר בואולינג חושב ששוני זה מעניין כיוון שהוא מלמד על ההבדל בין שתי נקודות מבט הקיימות בנוגע לטיפולים אלו. מצד אחד, יש טיפולי רפואה משלימה ואלטרנטיבית שיש להם פוטנציאל לטיפול בחולים עם טרשת נפוצה’ ומצד שני למרבית הטיפולים האלו אין גב מדעי-אמפירי חזק מספיק שתומך ביעילות הטיפול ובבטיחותו. הוכחות רפואיות מתייחסות לניסיונות קליניים הנערכים על אנשים החולים במחלה’ שעבורה נדרש הטיפול הנבדק. פעמים רבות ההוכחות ליעילות טיפולי רפואה משלימה ואלטרנטיבית הם אקראיים ומבוססים על ניסיונות של אנשים שונים’ ולכן הם נחשבים ללא אמינים וגורמים למחלוקת.

חיפוש אחר מידע אמין
רוב המידע המודפס על טיפולי רפואה משלימה ואלטרנטיבית וטרשת נפוצה אינו מציע סיוע כלשהו. ד”ר בואולינג ערך סקר של 50 ספרים הדנים בנושאים של רפואה משלימה ואלטרנטיבית כטיפול בטרשת נפוצה ומצא שהמידע המופיע בספרים אלו הוא לרוב מטעה, ובמקרים אחדים אפילו שגוי לחלוטין – מה שיכול להוות סכנה לחולי טרשת נפוצה שרוצים לקבל הערכה לגבי יעילות טיפול כזה עבורם. הוא אומר: “טעות נפוצה אחת בספרים אלו היא ההנחה שכיוון שטרשת נפוצה הינה מחלה של מערכת החיסון, טיפולים שמפעילים את מערכת החיסון יעזרו לחולים. כיוון שטרשת נפוצה היא למעשה מחלה שבה מערכת החיסון פעילה מידי, הגברת הפעילות שלה יכולה להיות בעלת אפקט שלילי על חולה טרשת נפוצה, ועלולה אף להתנגש עם התרופות אשר חולה טרשת נפוצה נוטל”. כדי לעזור לצוות הרפואי כמו גם לקהילת חולי הטרשת נפוצה לקבל מידע נכון ועדכני על שיטות ברפואה משלימה ואלטרנטיבית למטרת טיפול בטרשת נפוצה, ד”ר בואולינג הוציא 2 מהדורות של הספר שכתב. המהדורה הראשונה נקראת “רפואה אלטרנטיבית וטרשת נפוצה” והמהדורה השנייה נקראת “רפואה משלימה ואלטרנטיבית וטרשת נפוצה” (הוצאת דמוס מדיקל, 2001 ו- 2007). בספריו נותן ד”ר בואולינג מידע על טרשת נפוצה, ומספק עובדות רבות על המחלה בכדי להבטיח שחולים הקוראים על טיפולי רפואה משלימה ואלטרנטיבית’ יבינו קודם היטב את תהליך התפתחות המחלה.

הוא מדבר על מי הם החולים העיקריים המאובחנים (נשים צעירות), כיצד טרשת נפוצה גורמת לפגיעה במערכת העצבים (הנובעת מכך שמערכת החיסון של החולה תוקפת את המיאלין ואת העצבים), מזכיר סימפטומים נפוצים (כמו בעיות ראייה, חולשה, עייפות, דיכאון וכו’), וסוקר שיטות של טיפולי רפואה קונבנציונאלית (כולל כל התרופות המאושרות על ידי הFDA– ארגון התרופות האמריקאי – לשימוש בחולי טרשת נפוצה).

אפקט הפלסבו (תרופת דמה) ופסיכו- נוירואימונולוגיה
ספרו של ד”ר בואולינג מתאר את אפקט תרופת הדמה (= פלסבו) והפסיכו- נויוראימונולוגיה. אפקט הפלסבו מתייחס לחולה אשר חש הקלה מטיפול, אשר אין לו ערך רפואי. הוא מצביע על כך שאפקט הפלסבו יכול לגרום לעיתים לשיפור של 40%- 30 כשלעיתים עלה השיפור עד ערך של 70% של הטבה במחקרים שנעשו על מספר סוגים של מחלות.

במחקרים ראשוניים על חולי טרשת נפוצה (שבוצעו לפני שתרופות שעברו אישור של ה- FDA היו זמינות), נראה כי תוצאות חיוביות של הטבה של 70% -60 במצב החולים נגרמו על ידי אפקט הפלסבו, ויתכן שהן נבעו מפרק הזמן הממושך שאותו יכלו הרופאים להקדיש לחולים שלהם. כיום, כאשר רופאים מקדישים הרבה פחות זמן לחולים (כ- 10 עד 20 דקות או פחות בכל ביקור), אפקט הפלסבו הולך ופוחת בטיפולים רפואיים. תופעה זו איננה נכונה עבור מטפלים ברפואה משלימה ואלטרנטיבית, אשר לרוב מקדישים הרבה יותר זמן למטופלים שלהם. פגישה אחת עם מטפל ברפואה משלימה, כגון, מטפל באקופונקטורה, מטפל בהומאופתיה, או מעסה רפואי, יכול לארוך שעה או יותר. זה מאפשר יצירת קשר חזק יותר עם המטופל וכן פיתוח שיחה אתו- מה שמביא, כפי הנראה, להצלחה גדולה יותר בטיפול דרך אפקט הפלסבו.

מחקרים שנעשו על אפקט הפלסבו טוענים כי למוח השכלי השפעה גדולה מאוד על מחלות כמו טרשת נפוצה והשפעה על התנהגות מערכת החיסון. כיצד יכול השכל להשפיע על מערכת החיסון? המדע החוקר את הקשר בין מערכת העצבים ומערכת החיסון נקרא פסיכו- ניורואימונולוגיה. תקשורת בין העצבים לבין מערכת החיסון מתרחשת במגוון אופנים. בהתחלה המוח משפיע על יצירת הורמונים שונים, אשר בתורם יכולים להשפיע על מערכת החיסון. שנית, סיבי עצב מקושרים לאיברי מערכת החיסון, ושלישית- שליחים כימיים מקשרים בין שתי המערכות, מעבירים מידע מאחת לשנייה וגורמים לשינוי בפעילות. כל זה מסביר מדוע נושאים פסיכולוגיים ורגשיים כמו דיכאון, לחץ, ומתח משפיעים על הבריאות של אנשים רבים ועל יכולתם לתפקד במיטבם. כמו כן, אנשים המשתתפים בפעילות שמרוממת את רוחם כמו פעילות רוחנית כלשהי מדווחים על שיפור במצב בריאותם ובמצבם הכללי.

אמצעי זהירות חשובים ותכנון
אמצעי זהירות חשובים הקשורים לטיפולי רפואה משלימה ואלטרנטיבית וטרשת נפוצה, כלולים גם הם, בספריו של ד”ר בואולינג. הוא מדגיש כי המידע הניתן אינו המלצה לשימוש בשיטות של טיפולי רפואה משלימה ואלטרנטיבית, ועל כל חולה לערוך מחקר בעצמו ולהחליט החלטות עצמאיות לגבי אופציות הטיפול העומדות בפניו. הוא מציע טיפולים של רפואה משלימה ואלטרנטיבית במקרים בהם הסימפטומים אינם חריפים או כאשר רפואה קונבנציונאלית איננה יעילה באופן מוחלט. אולם, הוא מציע לחשוב על טיפולים אלטרנטיביים אלו כעל טיפולים שהם מועילים ככל הנראה, בטוחים באופן יחסי במחיר נמוך עד בינוני, ולא דורשים מאמץ רב.

ד”ר בואולינג מייעץ לחולים המתעניינים בטיפולי רפואה משלימה ואלטרנטיבית לקבוע תוכנית אשר קודם כל תכלול טיפולי רפואה קונבנציונאלית וממקום זה להחליט לגבי סיבות אפשריות לנסות רפואה משלימה ואלטרנטיבית, לקבל מידע מדויק על טיפולים אלו (כולל יעילות, בטיחות, עלות והמאמץ הנדרש עבורן); ולבסוף לדון בתוכנית זו עם הרופא המטפל.

חולי טרשת נפוצה השוקלים שימוש ברפואה משלימה ואלטרנטיבית חייבים להיות זהירים ולהבין כי רוב המידע הקיים לגבי טיפולים אלו אינו שלם ואינו מגובה בהוכחות רפואיות. כמו כן, הוא מזהיר מפני בלבול בין הוכחות מדעיות (המתקבלות מניסויים הנעשים במבחנות במעבדה או על חיות מעבדה), לעומת הוכחות רפואיות (המתקבלות מניסויים שנעשו על אנשים).

החולים צריכים להכיר את הסימנים אשר יזהירו אותם מפני טיפולי רפואה משלימה ואלטרנטיבית, אשר אינן אמינים. תיאורים של טיפולים אלו יכללו מילים כגון “מבוסס על עדויות רבות של….(שמות אנשים) הטוענים באופן חד משמעי ש…”, שימוש במילים כמו “מדהים”, “בדרך פלא” וכ”ד, איזכור טיפול אלטרנטיבי אחד אשר טוענים כי הוא יעיל למצבים מרובים, טענה לקיום מרכיבי טיפול “סודיים”, טיפול אשר אין עליו מידע או שהמידע עליו מועט, טיפול הדורש זריקות, עירויים לתוך הווריד של תרופות כלשהן, או חוסר רצון של המטפל האלטרנטיבי לשתף פעולה עם הרופא המטפל של החולה.

האגודה לחולי טרשת נפוצה בארה”ב הוציאה עלון בנושא הנקרא “מתלבט לגבי טיפולי רפואה משלימה ואלטרנטיבית?” המכיל מידע והסברים על איך למצוא ולהעריך את איכות טיפולי רפואה משלימה ואלטרנטיבית. חוברת זו נכתבה על ידי תומס סטיוארט (מנהל התוכנית והשירותים של מרכז רוקי מאונטין לחולי טרשת נפוצה) ועל ידי ד”ר בואולינג עצמו. לקבלת עותק הורידו אותו מאתר האינטרנט של האגודה בכתובת: www.msassociation.org.

בשני ספריו, מספק ד”ר בואולינג מידע רב ערך הכולל למעלה מ- 40 טיפולי רפואה משלימה ואלטרנטיבית, כולל נושאים כמו דיקור במחטים סיניות, טיפולים כירופרקטיים, תרגילי התעמלות, דיאטה, צמחים, עיסוי, תפילה, טאי- צ’י ועוד. לכל טיפול מוקדש פרק הכולל היסטוריה קצרה ותיאור הטיפול, שיטת הטיפול, מחקרים של הטיפול הנידון בחולי טרשת נפוצה ובמחלות אחרות, תופעות לוואי (עם אזהרות לגבי תופעות שליליות), מידע שימושי (מידע על מטפלים, מחירים, וביטוח רפואי), מסקנות וסיכום הכולל הערכה כללית של הטיפול, וכן רשימה של חומר קריאה מומלץ, כגון, ספרים על הנושא ועוד.

הגישה האינטגרטיבית (משולבת) בת חמשת הצעדים
לאחר מתן המידע על 40 טיפולי רפואה משלימה ואלטרנטיבית ד”ר בואולינג כותב כיצד הוא משלב מספר סוגי טיפולי רפואה משלימה ואלטרנטיבית עם טיפולים קונבנציונאליים. במהדורה השנייה של ספרו הוא מקדיש פרק לגישה האינטגרטיבית (משולבת) בת 5 הצעדים, שאותה הוא מיישם כיום במרכז רוקי מאונטין לחולי טרשת נפוצה. לטענתו, גישה זו לוקחת את הטוב שבשני העולמות כיוון שהיא משלבת בין טיפולים קונבנציונאליים ואלטרנטיביים, תוך שימוש בהוכחות הטובות ביותר הקיימות כדי לקבוע מה הדרך היעילה ביותר. גישה זו מאפשרת גם לכל חולה לקבל את הטיפול המותאם במיוחד לו, הן מבחינת אישיות החולה, הנטייה שלו לסוג רפואה מסוים, ולצרכיו הרפואיים תוך טיפול הן בתהליך המחלה הבסיסי, כמו גם בסימפטומים, שהם ייחודיים לחולי טרשת נפוצה.

שלב ראשון כולל עידוד החולה להשתמש באחת מהתרופות הקונבנציונאליות הקיימות כיום לטיפול בטרשת נפוצה, ואשר עברו את אישור ה- FDA.

שלב שני מציע גישה של תזונה נכונה יותר הכוללת הימנעות מאכילת שומנים רוויים תוך הגדלת צריכת שומנים בלתי-רוויים. מחקרים מראים כי גישה זו גורמת להטבה מסוימת בחולי טרשת נפוצה.

שלב שלישי עוסק בגישה בריאותית וזהו גם השלב הייחודי ביותר עבור כל חולה. שלב זה כולל את הקשר בין המוח והגוף, את אפקט הפלסבו, בודק מי החולה מבחינת אישיות ומה גישתו לרוחניות. שלב זה עוסק בבניית אסטרטגיות היוצרות תקווה לשיפור אצל חולה טרשת נפוצה ומעודד בניית תוכנית אישית לחיזוק הנפש והגברת האופטימיות. חלק מן החולים פונים אל הדת כאל מפלט רוחני ומוצאים סיוע תפילה, בעוד שחולים אחרים בוחרים בפעילות גופנית כדי “למלא את המצברים”. שיטות אימון המגיעות מהמזרח הרחוק כמו טאי- צ’י ויוגה משלבות תרגול גופני עם רוחניות. שיטות להרפיה כמו מדיטציה או דמיון מודרך או פסיכותרפיה לחולים עם קשיים פסיכולוגים, גם הן מהוות חלק חשוב בשלב זה של הגישה המשולבת.

שלב רביעי מעודד פעילות גופנית. הוכחות רפואיות מצביעות על כך שאימון גופני משפר את המצב ואת הסימפטומים של חולי טרשת נפוצה. היתרונות כוללים שיפור פיזי כמו חיזוק הגוף ויכולת ההליכה, והפחתת העייפות, כמו גם שיפורים רגשיים כגון הפחתת תחושת הדיכאון, החרדה והכעס. תרגול גופני יכול להיות גם אימון עם פיזיותרפיסט או מטפל המתמחה בהידרותרפיה (אימון בתוך מים) או אימון לא קונבנציונאלי כמו טאי- צ’י ויוגה.

שלב חמישי הינו גדול במיוחד והוא גם המסובך ביותר. זהו שימוש בגישה המשולבת לטיפול בסימפטומים של חולי טרשת נפוצה. טיפול בסימפטומים של טרשת נפוצה מתמקד בדרך כלל בשימוש בשיטת טיפול קונבנציונאלית או באחת משיטות הטיפול של הרפואה המשלימה והאלטרנטיבית, כדי לטפל בסימפטום מסוים. הגישה המשולבת שוקלת את כל הטיפולים הן, הקונבנציונאליים והן הלא- קונבנציונאליים, ודורשת דיון בין המטפל וחולה הטרשת נפוצה, בעיקר כאשר רוצים לשלב את שתי גישות הטיפול זו עם זו. דוגמה מעניינת היא טיפול בעייפות בחולי טרשת נפוצה. רוב השיטות הקונבנציונאליות והאלטרנטיביות טוענות ליעילות בטיפול בעייפות. כחלק מהגישה המשולבת בודקים את כל האפשרויות. בחלק מהימים כאשר העייפות חמורה, עדיף לקחת תרופות. כטיפול מונע אפשר לבצע אימון גופני אשר גם הוא יכול להוריד עייפות. שתיית קפאין בצורה מבוקרת גם היא פתרון אפשרי, כיוון שיש לה אפקט של קירור אצל אנשים הסובלים מחום. טיפול נוסף למניעת עייפות יכול לכלול תוספי מזון ושיטות טיפול אלטרנטיביות כמו טאי- צ’י ויוגה.

ד”ר בואולינג נותן רשימה של סימפטומים נוספים של טרשת נפוצה. פרק זה של ספרו כולל מספר אפשרויות לטיפול קונבנציונאלי ואלטרנטיבי לכל אחת מהתופעות. טיפולי רפואה משלימה ואלטרנטיבית רבים יכולים להיות יעילים עבור מספר סימפטומים, למשל, אקופונקטורה יכולה לעזור במקרים של הקלה בחרדה ובתחושת לחץ, בבעיות של שלפוחית השתן, דיכאון, כאבים, הפרעות שינה ועייפות.

למידע נוסף
שתי המהדורות של ספרו של ד”ר בואולינג כוללות סיכום של השפעות כל התוספים הפופולריים, כולל מספר קבוצות של מקורות מידע הנמצאים תחת הסוגים השונים של טיפולי רפואה משלימה ואלטרנטיבית. 2 המהדורות ניתנות להשאלה מהאגודה האמריקאית לטרשת נפוצה, וכמו כן, ניתן לרכוש עותקים בחנויות ספרים או באתרי אינטרנט כגון האתר של הוצאת דמוס מדיקל לספרות רפואית www.demospub.com .

למידע נוסף הקוראים יכולים לפנות לאתר האינטרנט של מרכז רוקי מאונטין לטיפול בחולי טרשת נפוצה כדי להתעדכן במידע לגבי שילוב של טיפולי רפואה משלימה ואלטרנטיבית לחולי טרשת נפוצה. מידע זה נמצא באתר www.ms-cam.org.

מבט לעתיד
ד”ר בואולינג צופה שבשנים הבאות תהייה עליה בחקר גישות משולבות לטיפול במצבים נוירולוגיים כמו טרשת נפוצה, למשל חקר חומרים נוגדי חמצון והשפעתם על מצבים נוירולוגיים (בנוסף לתוספי מזון נוגדי חמצון נמצאים גם בפירות, ירקות ותה ירוק). נוגדי חמצון פועלים על הרדיקלים החופשיים, שהם חומרים כימיים הגורמים נזק לתאים במוח ובאיברים נוספים בגוף. לדברי ד”ר בואולינג נוגדי חמצון יכולים למלא תפקיד חשוב בטיפול בטרשת נפוצה ובעוד מחלות נוירולוגיות. יש כבר עובדות המצביעות על הקשר בין נוגדי חמצון וטרשת נפוצה כמו גם למחלות כמו ALS (Amyotrophic Lateral Sclerosis) ולמחלות הקשורות לגיל מבוגר כמו אלצהיימר ופרקינסון.

רדיקלים חופשיים יכולים למלא תפקיד בעיקר במחלות בעלות אופי ניווני. לטרשת נפוצה יש חלק ניווני, אך במקרים רבים מעורבת גם דלקת. ד”ר בואולינג מזהיר מאוד מפני העובדה שיש נוגדי חמצון שיכולים להפעיל את מערכת החיסון, ובכך לגרום לנזק לחולי טרשת נפוצה. לכן דרוש מחקר נוסף בתחום שיבדוק כיצד נוגדי החמצון משפיעים על טרשת נפוצה, והאם הם בעלי השפעה מועילה או מזיקה על תהליך המחלה. לדבריו זהו שדה מחקר בחקר מחלת הטרשת הנפוצה, אשר נדע עליו יותר בשנים הקרובות.

דוגמאות לשיטות רפואה משלימה ואלטרנטיבית לחולי טרשת נפוצה
רשימה זו מספקת מידע על כמה משיטות הרפואה משלימה ואלטרנטיבית אשר שימשו לטיפול בסימפטומים האופייניים לחולי טרשת נפוצה.

הרשימה אינה כוללת את כל שיטות הרפואה המשלימה והאלטרנטיבית הקיימות, אלא רק דוגמה חלקית של כמה מהשיטות היותר פופולריות אשר נחשבות כ:
1) יעילות ככל הנראה 2) כנראה בטוחות 3) בעלות עלות נמוכה עד בינונית ו- 4) אינן דורשות מאמץ מיוחד.
חולים ששוקלים קבלת טיפול בשיטות רפואה משלימה ואלטרנטיבית חייבים לקבל ייעוץ רפואי מקצועי לפני התחלת הטיפול, כדי להבטיח שהשיטה בה הם בוחרים איננה טומנת סכנה כלשהי לבריאותם או עלולה להגיב עם התרופות הקונבנציונאליות, אותן הם נוטלים. כמו כן, על חולי טרשת נפוצה לדעת כי המידע הקליני על טיפולי רפואה משלימה ואלטרנטיבית מועט, ובעיקר המידע על השפעתם על חולי טרשת נפוצה. מסיבה זו, יעילות טיפולי רפואה משלימה ואלטרנטיבית בטרשת נפוצה איננה ברורה לגמרי. דרוש מחקר נוסף בתחום, כדי להעריך את התועלת וגם את הסכנות הטמונות בטיפולי רפואה משלימה ואלטרנטיבית.

המידע בחלק זה של המאמר נלקח מספריו של ד”ר בואולינג, “טיפולי רפואה משלימה ואלטרנטיבית וטרשת נפוצה” (הוצאת דמוס מדיקל 2001, 2007).

אקופונקטורה
תיאור: טיפול הכולל החדרת מחטי מתכת דקות לנקודות בגוף, אשר משנות את זרימת האנרגיה במסלולי האנרגיה הקיימים בגוף.
הערות: לרוב טיפול זה אינו כואב, בתנאי שהמטפל מיומן היטב. במקרה של מטפל לא טוב או הזנחה יכולים להיווצר סיבוכים רציניים, כמו כן יכולה להיגרם ישנוניות.
השפעה אפשרית: טיפול זה יכול לסייע במקרים של חרדה, דיכאון, סחרחורת, כאבים, בעיות בשלפוחית השתן וחולשה.

ארומתרפיה
תיאור: טיפול המשתמש בחומרים ארומטיים (בעלי ריח) המיוצרים מצמחים. החומרים נמרחים ישירות על העור, משמשים באמבט מים או בשאיפה.
הערות: טיפול זה אינו כואב אך יש בו גם סיכונים. יש שמנים ארומטיים היכולים לגרום לפריחה בעור, כ- 5% מהאוכלוסייה אלרגית לריחות השונים.
השפעה אפשרית: ארומתרפיה יכולה לסייע במקרים של חרדה ודיכאון. מחקר רחב היקף אחד מצא שאין לה השפעה על כאבים.

ביופידבק
תיאור: טיפול המשתמש בציוד אלקטרוני המתרגם את פעילות הגוף לתמונות שאותן ניתן לראות על מסך מחשב או לצלילים, המסמלים את מתח השרירים, טמפרטורת הגוף, הזעה, נשימה, דופק או גלי מוח.
הערות: אנשים הסובלים מבעיות לב או בעלי קוצב לב צריכים להתייעץ עם הרופא המטפל שלהם כאשר הציוד האלקטרוני בא במגע עם העור. הטיפול נמצא כעוזר לחלק מהסימפטומים של טרשת נפוצה, אך לא ידוע על יכולתו להשפיע על מערכת החיסון.
השפעה אפשרית: ביופידבק יכול לסייע במקרים של חרדה, נדודי שינה, כאבי ראש, כאבים כלליים, אי יכולת לשלוט על הצרכים, נוקשות, זרימת דם, לחץ דם, שימוש מוגזם בתרופות ומתח הנגרם כתוצאה מטראומה (מתח פוסט- טראומטי).

טיפול כירופרקטי
תיאור: חוסר איזון של עמוד השדרה נחשב כיוצר לחץ על העצבים ומשפיע על השרירים והאיברים בגוף. הכירופרקט מטפל בעצמות של עמוד השדרה.
הערות: כאבי שרירים הם תופעה נפוצה לאחר טיפול כירופרקטי. שבץ או שבר בעצמות הם תופעות מאוד נדירות. חולים עם בעיות בעמוד השדרה, חולי סכרת, חולים הנוטלים תרופות לדילול הדם, ונשים בהריון צריכים להתייעץ עם הרופא המטפל שלהם.
השפעה אפשרית: לא נמצאה הוכחה חד משמעית להשפעה של טיפול זה על חולי טרשת נפוצה, הן מבחינת הטבה במצבם או בתכיפות ההתקפים או שינוי אופי המחלה. הטיפול יכול לעזור במקרים של כאבי גב תחתון ואולי גם כאבי צוואר וכאבי ראש.

טיפול בקור
תיאור: מקלחות או אמבטיות קרירות, מיזוג אוויר, “קרחוניות”, או משקאות קרים או ביגוד מתאים המקרר את הגוף בצורה הדרגתית.
הערות: הפחתה קלה של טמפרטורת הגוף נמצאה כמקלה באופן זמני על חלק מהסימפטומים של טרשת נפוצה. הטיפול נסבל בקלות, פרט לחולים אשר אצלם הסימפטומים יכולים להתגבר בצורה זמנית.
השפעה אפשרית: הטיפול יכול גרום לשיפור זמני בקשיים, כגון: חולשה, עייפות, עוויתות, בעיות בהליכה, בעיות בשלפוחית השתן, ראייה, תפקוד מיני, קואורדינציה וחשיבה.

רכיבת סוסים טיפולית (היפותרפיה)
תיאור: רכיבה על סוס בהשגחה רפואית, הנעשית בשילוב עם פיזיותרפיה. המטפל מבקר את צעידת הסוס בעוד שהמטופל יושב על גב הסוס ומגיב לתנועות הסוס.
הערות: חולים עם נוקשות קשה בשרירים, עייפות מוגברת, בעיות בעצמות או בעיות חמורות אחרות, צריכים להתייעץ עם הרופא המטפל שלהם.
השפעה אפשרית: הטיפול יכול לעזור במקרים של קשיים בהליכה, עוויתות, חולשה, בעיות בשלפוחית השתן ובמעיים וכן בדיכאון.

עיסוי
תיאור: שימוש בשולחן מיוחד בחדר חמים ושקט עם תאורה עמומה ומוזיקה מרגיעה. העיסוי כולל הפעלת לחץ, ליטוף, שפשוף ו”תיפוף” על השרירים.
הערות: הטיפול נסבל בדרך כלל, השפעות קלות כוללות הופעת כאב ראש, כאבי שרירים ועייפות. תופעות נדירות כוללות הופעת דם בכבד כתוצאה מעיסוי עמוק של אזור הבטן.
השפעה אפשרית: עיסוי יכול להפחית את נוקשות השרירים והכאבים, להגביר את תחושת הערך העצמי, לשפר תפקוד חברתי, ולהפחית חרדה ודיכאון.

טאי-צ’י 
תיאור: כולל תנועות גוף איטיות וקצביות בשילוב עם טכניקות נשימה. טוענים כי טאי- צ’י מאזן את הכוחות ההפוכים בגוף “ין ויאנג” ומחזק את כוח החיים “צ’י”.
הערות: זוהי התעמלות עדינה הדורשת הפעלת מעט כוח או גמישות. היא יכולה להרע במצבים של עייפות הנובעת מטרשת נפוצה, הליכה בלתי יציבה ו/או רגישות לחימום יתר, ודורשת התאמה למטופל.
השפעה אפשרית: טאי-צ’י יכול לשפר את יכולת ההליכה, להקטין נוקשות, לשפר יכולת חברתיות ורגשיות, להגביר את הכוח הפיזי ולהקטין עייפות, דיכאון וחרדה.

יוגה
תיאור: יוגה נחשבת כמאחדת בין השכל, הגוף והנפש תוך שימוש בנשימות, תנועות ותנוחות יציבה, וניתן להשתמש בה ללא קשר ליכולת הפיזית.
הערות: על החולה להתייעץ עם הרופא המטפל ולבדוק האם מצב בריאותו מגביל פעילות גופנית. חולים עם בעיות פסיכיאטריות צריכים להתייעץ עם הרופא המטפל לפני התחלת המדיטציה.
השפעה אפשרית: יוגה יכולה לשפר מצבי חרדה, כאב, נוקשות שרירים, דיכאון, פעילות שכלית, נשימה, הליכה, כוח פיזי וליצור תחושה כללית טובה יותר.

29 מרץ 2024

תכנייה ללקויי ראייה   יום עיון וירטואלי (בזום)  לציון חודש הטרשת הבינלאומי יום שלישי, 4/6/24 ,כז’ באייר, תשפ”ד  מפגש וירטואלי מוח וגוף (בזום) – בשורה

20 מרץ 2024

שלום לכולם, – עם פרסום סל הבריאות לשנת 2024 לפני כחודש וחוזר מנכ”ל משרד הבריאות לגבי התוויות התכשירים השונים בסל לפני מספר ימים, לפיהם ניתן

14 מרץ 2024

מרפאת האסתטיקה של ד”ר ארוש יואב בשיתוף האגודה הישראלית לטרשת נפוצה מזמינים אתכם למפגש “יופי – אסתטיקה ניראות ובריאות”

04 מרץ 2024

לרגל חודש הרמדאן, האגודה הישראלית לטרשת נפוצה מאחלת לכם: שימי רמדאן זה יהיו ימים של בריאות, הקלה מכל הייסורים והמצוקות, מתן תשובה לכל התפילות ומי

02 מרץ 2024

המרפאה לטרשת נפוצה, והיחידה לנוירואימונולוגיה במרכז הרפואי הלל יפה בשיתוף עם האגודה הישראלית לטרשת נפוצה מזמינים את המטופלים בטרשת נפוצה ובני משפחתם – לקראת חג האביב

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this