ראשי » מאגרי מידע » מאמרים » (144) חידושים בטרשת נפוצה: התקבל אישור של ה- FDA ל-פמפרידין (AMPYRA)

(144) חידושים בטרשת נפוצה: התקבל אישור של ה- FDA ל-פמפרידין (AMPYRA)

טיפול חדשני המקל משמעותית על קשיי הליכה

עודכן 23.05.2014

בטרשת נפוצה: התקבל אישור של ה- FDAל-פמפרידין ,(AMPYRA) טיפול חדשני המקל משמעותית על קשיי הליכה

בשנים האחרונות, חברות התרופות שפיתחו תרופות לטיפול במחלת הטרשת הנפוצה, שמו דגש על הפחתת ההתקפים מהם סבלו החולים ועל ידי כך, להביא את החולים במחלה, למצב בו הם יכולים להמשיך את שיגרת חייהם ולהיות “חופשיים מהמחלה”. בין הטיפולים הקיימים כיום לטיפול בטרשת נפוצה ניתן למצוא את האינטרפרונים (אוונקס, בטאפרון ורביף) וקופקסון. לאחרונה, חלה התקדמות בפיתוח התרופות ובאפשרויות הטיפול במחלה. לדוגמא פותחו טיפולים ביולוגים ספציפיים כמו הטיסברי(שניתן כיום בעירוי תוך ורידי אחת לחודש) ותרופות הנימצאות בשלבים שונים של מחקר שילקחו דרך הפה (בכדורים) ויחליפו את הזריקות הקיימות כיום.

במהלך המחקר הנרחב שהתבצע ומיתבצע לפיתוח תרופות למחלת הטרשת ולשיפור איכות החיים של החולים, הובהר כי לחולים שיפור איכות החיים הינה מטרה חשובה וקריטית לא פחות ממניעת ההתקפים של המחלה. כתוצאה מכך, פותחו תרופות לטיפול בסימפטומים השכיחים המלווים את המחלה כגון עייפות, מצבי רוח משתנים, ספסטיות, כאבים ועוד.

מהי ספסטיות?
ספסטיות הינה מצב של מתח שרירים , התכווצות או נוקשות-יתר של השרירים , שמייצר התנגדות של היד או הרגל לתנועה . לעיתים קרובות הספסטיות מלווה באי נוחות וכאב. לאורך זמן, הספסטיות גורמת לתנועה לא תקינה של הגפה, להתקצרות הרקמות הרכות ולקיבעון המפרקים. ניתן למצוא תופעה זו בקרב חולים הסובלים מפגיעות בעמוד שידרה עקב טראומה או מחלות כמו טרשת נפוצה ושבץ מוחי. לספסטיות יש השלכות רבות על התפקוד היומיומי: היא עלולה להשפיע על מבנה ותפקוד הגוף ועל טווח התנועה של האיבר, היא עלולה לפגוע בפעילויות יומיומיות כגון רחצה, לבישת בגדים ושמירה על היגיינת הגוף. הספסטיות יכולה גם לפגוע בניידות של החולה ועל יכולתו של החולה לצאת מהבית ובכך גם להשפיע על מצבי הרוח ועל המעורבות החברתית של החולה.

הפרעות הליכה בחולי טרשת נפוצה

כשמדובר בחולי טרשת נפוצה, הפרעות הליכה נגרמות לא רק בשל הספסטיות אלא גם – ממגוון מצבים נוספים המלווים את המחלה כמו חולשת שרירים, חוסר יציבות או חוסר בשווי משקל. במספר מחקרים שנערכו, כ-2/3 מחולי הטרשת דיווחו על קשיים בהליכה וכ-70% מתוכם אף הצהירו כי קשיים אלו, היוו את הקושי הגדול והמשמעותי ביותר בהתמודדות שלהם עם המחלה. כיום, הטיפול המקובל בספסטיות הינו טיפול בכדורים או משאבה המזליפה לחוט השידרה (בקלופן/ בקלוסל) ובמצבים מסוימים הזרקת בוטליניום טוקסין לשרירים על מנת להרפות את מתח השרירים באיזור המכווץ. לפני כשבוע התקבל אישור של ה- FDA (ארגון הבריאות האמריקאי) לטיפול חדשני,AMPYRA (פמרידין)המקל משמעותית על בעיות של קשיי הליכה וספסטיות אלו.

פמפרידין (AMPYRA): טיפול חדשני לבעיות של קשיי הליכה בטרשת נפוצה

במחלת הטרשת הנפוצה, נוצרת פגיעה במיאלין – החומר שעוטף את העצב. כתוצאה מכך, נגרמת תקלה בהולכה העיצבית. תקלה זו, היא אחת הסיבות לקשיי ההליכה הקיימים אצל החולים במחלת הטרשת הנפוצה. ה- AMPYRA, משחררת חומר אשר חוסם נקבוביות זעירות על פני שטח הפנים של העצב ובכך למעשה, “מתקנת” את הנזק שנגרם לעצב על ידי המחלה.

ב-2 מחקרים גדולים שנערכו לצורך בדיקה של יעילות ובטיחות הטיפול בהשתתפות של למעלה מ-500 חולים הוכח כי המטופלים אשר השתמשו ב- AMPYRA, שיפרו את מהירות תנועתם ב-25%. בנוסף, חולים אלו אף שיפרו את חוזק שרירי הרגליים. התרופה ניתנת במינון של 10 מ”ג, פעמיים ביום בכדור דרך הפה. הטיפול בתרופה החדשנית AMPYRA מיועד לכלל החולים בטרשת נפוצה. יחד עם זאת, לא ניתן לצפות מראש מי מהחולים יגיב היטב לטיפול ומי לא. עפ”י הנתונים הקיימים בספרות, בין 35% ל-43% מהחולים יראו שיפור בכושר ומהירות התנועה שלהם כתוצאה מהטיפול בתרופה.

יעילותה של התרופה, נבדקה גם עבור מקרים נוספים בהם נוצרה פגיעה במיאלין כגון נפגעי תאונות מסוגים שונים ופגיעות בעמוד השידרה. המחקרים אשר בדקו את יעילות התרופה במקרים אלו, לא מצאו את ה- AMPYRAיעילה כפי שנמצאה בקרב חולי טרשת נפוצה.

תופעות הלוואי של ה- AMPYRAהינן: זיהום בדרכי שתן, עייפות, סחרחורת, כאבי ראש, בחילה, כאבי גב, גרד ועצירות.

תרופת ה-(פמפרידין (4-AP) ( AMPYRA הינה גירסה משופרת של ” קרוב משפחה” (המבוסס על (3,4-AP והנקרא: Cyclobenzaprin; Flexeril . ב- AMPYRA בגלל מבנה המולקולה, החומר הפעיל משוחרר באופן איטי דבר המבטיח יעילות משופרת, פחות תופעות לוואי ובטיחות טיפולית גדולה יותר.

לסיכום, כחלק מהטיפול הרפואי הניתן לחולי הטרשת הנפוצה, קיימת כיום בקרב הקהילה הרפואית הכרה גדלה והולכת בחשיבות הרבה שבשיפור איכות החיים של החולה. במסגרת המגוון התרופתי המוצע קיימת מודעות לחשיבות העצומה של התאמה של טיפולים אישית למטופל, לפי צרכיו הייחודיים ומאפייניו הספציפיים. כך, מותאמות תרופות אשר מפחיתות את פעילות המחלה ואת תדירות ההתקפים, כחלק מקוקטייל משולב עם תרופות אשר מאפשרות לחולה שיפור איכות חייו באופן בו יוכל לתפקד באופן עצמאי ולהשתלב בסביבתו החברתית באופן מייטבי. ה פמפרידין – AMPYRAכתרופה חדשה בתחום זה, אם כי טרם אושרה לטיפול במסגרת סל התרופות בישראל, צפויה לשפר את איכות החיים של החולים במחלת הטרשת הנפוצה ואולי אף יהיו לה יישומים בטיפול במחלות נוירולוגיות אחרות.

פרופ’ אריאל מילר
מנהל המרכז לטרשת נפוצה וחקר המוח
המרכז הרפואי כרמל, והטכניון.
ט.ל. 04-8250851

20 מרץ 2024

שלום לכולם, – עם פרסום סל הבריאות לשנת 2024 לפני כחודש וחוזר מנכ”ל משרד הבריאות לגבי התוויות התכשירים השונים בסל לפני מספר ימים, לפיהם ניתן

14 מרץ 2024

מרפאת האסתטיקה של ד”ר ארוש יואב בשיתוף האגודה הישראלית לטרשת נפוצה מזמינים אתכם למפגש “יופי – אסתטיקה ניראות ובריאות”

04 מרץ 2024

לרגל חודש הרמדאן, האגודה הישראלית לטרשת נפוצה מאחלת לכם: שימי רמדאן זה יהיו ימים של בריאות, הקלה מכל הייסורים והמצוקות, מתן תשובה לכל התפילות ומי

02 מרץ 2024

המרפאה לטרשת נפוצה, והיחידה לנוירואימונולוגיה במרכז הרפואי הלל יפה בשיתוף עם האגודה הישראלית לטרשת נפוצה מזמינים את המטופלים בטרשת נפוצה ובני משפחתם – לקראת חג האביב

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this