ראשי » מאגרי מידע » מאמרים » (129) מדוע אנו עייפים?!

(129) מדוע אנו עייפים?!

עודכן 23.05.2014

מדוע אנו עייפים?!

פרופ’ אריאל מילר

על מחקרים בטרשת נפוצה המאירים את הנושא, ותרופות חדשות המעוררות. מתוך הרצאה בנושא מאת פרופ’ אריאל מילר, מנהל המרכז לטרשת נפוצה וחקר המוח, המרכז הרפואי כרמל, והטכניון. 

הקדמה
מדוע אנו עייפים? ישנם מצבים של תחושת עייפות כבר בבוקר, זמן קצר אחרי פקיחת העיניים משנת הלילה. האם מדובר בבעיית שינה לא מוצלחת (בגלל משך שינה או איכות שינה לא תקינים)?!? האם מדובר בישנוניות-יתר או ערנות לקויה מסיבות גופניות?!? ואולי מדובר ב”העדר אנרגיה” מסיבות רגשיות, כמו במצבי מתח נפשי, מצב רוח ירוד או דיכאון?!? או שמא בכלל מדובר בשילוב של הנ”ל?!? ישנם מצבים רפואיים רבים המלווים או גורמים לעייפות. כאשר תלונת המטופל הינה בעיה מסוג קושי להירדם, יקיצות מרובות במהלך הלילה או השכמה מוקדמת מסיבות שונות, ללא יכולת להשלים שנת לילה מדובר ככל הנראה בהפרעה במנגנון השינה ורופא המשפחה עשוי להיעזר בייעוץ מומחה לרפואת שינה. ישנם גם מצבים רפואיים רבים המאופיינים בעייפות שמקורה בקשיי שמירת ערנות ביום, ללא הפרעות שינה בלילה. לדוגמא: הפרעות נוירולוגיות הפוגעות בשרירי הגוף ומקטינות את כוח שרירי הרגליים והתוצאה הינה קשיים בהליכה, או חולשת שרירי הידיים וכתוצאה מכך נפילת חפצים מהידיים; או חולשת שרירי הפנים ועיניים. במקרים אלו יש מקום לבדיקות יסודיות ע”י נוירולוג, והשלמת בירור לאפשרות של מחלות שרירים (מיופטיות), מחלות בהן יש הפרעה במעבר האותות החשמלי מהעצבים לשרירים (מסוג מיאסטניה גרביס), או מחלות של העצבים הפריפרים (נוירופטיות). הנוירולוגים, העוסקים בתחומים אלו עשויים להציע מגוון של בדיקות לצורך בירור אפשרויות אלו של מצבי עייפות. ישנם מצבים גופניים הכרוכים בעייפות על רקע מחלה זיהומית – כמו מחלה ויראלית. מדוע אנו חשים עייפות במהלך שפעת?!? כיום ידוע שבמהלך המלחמה של המערכת החיסונית ב”פולש” (הוירוס), משתחררים חומרים שונים הנקראים ציטוקינים דלקתיים. הללו מתפזרים עם הדם, מגיעים למוח וחודרים להיפותלמוס – המרכז המוחי האחראי לבקרת טמפרטורה, תאבון וערנות. בעקבות פעילות הציטוקינים הדלקתיים בהיפותלמוס, במהלך שפעת עולה טמפרטורת הגוף, פוחת התיאבון ויש עדות לישנוניות-יתר ועייפות בולטת. מצב של עייפות יתר מתמשכת, בעקבות חשיפה לוירוס, עשויה להיות גם תסמונת העייפות הכרונית (CFS). ההגדרה המקובלת של עייפות (או עייפת =fatigue) הינה: ירידה באנרגיה וביכולת הפיזית ו/או המנטלית כתוצאה מחוסר איזון וזמינות של המשאבים הגופניים הנחוצים לבצע את הפעילות המבוקשת. בשנים האחרונות מתגבשות עדויות לגבי עייפות מסיבות “מרכזיות” – עייפות הנגרמת בשל ליקויים בתפקוד מערכת העצבים המרכזית במחלות כמו טרשת נפוצה.

טרשת נפוצה – רקע
עד לפני שנים אחדות טרשת נפוצה (Multiple Sclerosis ; MS) נחשבה למחלה בלתי ניתנת לשליטה והיתה כרוכה בפגיעה בתפקודים היומיומיים. כיום יש מגוון של טיפולים יעילים להפחתת פעילות המחלה וסימניה. המחלה הינה תוצאה של פגיעה במעטפת הבידוד (מיאלין) של מערכת העצבים המרכזית, כתוצאה מהתקפים של מערכת החיסון, הרואה במיאלין “גוף זר”. מחלת הטרשת הנפוצה מתפרצת בדרך כלל במבוגרים “צעירים”, במיוחד בגילאי 20-40, ובנשים יותר מאשר בגברים. יחד עם זאת, המחלה יכולה להתפרץ גם בילדים וכן, אם כי פחות שכיח, בגילאי 50 ויותר. המחלה מאופיינת בתחילתה בהתקפים והפוגות. ההתקפים הינם מסוג הפרעות בראיה, חולשת גפיים, קשיים בקואורדינציה, הפרעות תחושה (“עקצוצים” או “זרמים” בגפיים), קשיים ביציבות ובשיווי משקל בעמידה והליכה וכו’. ישנה גם צורת טרשת נפוצה ללא התקפים עם מהלך מתקדם באופן איטי. מחקרים של השנים האחרונות הביאו לפריצות דרך בהבנת המחלה, למרות שגורם או גורמי המחלה טרם זוהו. הבנת מנגנוני המחלה הובילה לפיתוח מספר קבוצות של תרופות אימונולוגיות, הפועלות במנגנונים שונים לריסון פעילות-היתר של מערכת החיסון האחראית למחלה, ואשר הוכיחו יעילות במניעת התקפים והפחתה משמעותית בקצב התדרדרות המחלה. כיום, ניתן להציע לחולים במחלה מגוון של טיפולים המשנים משמעותית את מהלך המחלה. אפשרויות טיפול חדשניות אלו, כוללות את תכשירי האינטרפרון-ביתא, קופקסון וטיסברי. מטופלים רבים בתרופות אלו מנהלים אורח חיים רגיל במסגרות המשפחתיות והעבודה, וקשה להבחין בליקויים כלשהם בתפקודם. יעילות התרופות מפחיתה את פעילות המחלה, במיוחד במידה וההחלטה הטיפולית מתקבלת בשלב מוקדם של המחלה. עיכובים באבחנה או בהתחלת הטיפול המונע, עלולים להיות כרוכים בנזק תפקודי בלתי-הפיך.

התייחסות לתסמיני היומיומיים ואיכות החיים
בעקבות השימוש בתרופות האימונולוגיות המוזכרות לעיל, המפחיתות משמעותית את תדירות התפרצויות המחלה ותסמינים של התקפים קשים, מוקדשת בשנים האחרונות תשומת הלב הרפואית והמדעית לתסמינים של המחלה, אשר גם אם אינם דרמטיים (מסוג עיוורון או שיתוק), פוגמים משמעותית באיכות חיי המטופלים. בין היתר, קיימת כיום מודעות גבוהה לקשיים תפקודיים משניים ותסמינים נוספים, כולל: עייפות, כאבים בפנים ובגפיים, רגשנות-יתר ונטייה למצבי-רוח כולל דיכאון, נוקשות שרירי הגפיים (ספאזם), הפרעות תחושה (“זרמים” ו”שריפה”) לעיתים קשיי ריכוז, קשיי שליטה בסוגרים וכו’. מחקרים באשר למנגנוני תסמינים אלו הניבו מספר תרופות חדשות המקלות משמעותית: תרופות לשיפור ההליכה, לשיפור הדיכאון, לשיפור השליטה בסוגרים, להקלת הפרעות התחושה או הכאבים, טיפולים לשיפור הריכוז והזיכרון ותרופות להקלת העייפות.

עייפות בטרשת נפוצה
עייפות הינה הסימפטום השכיח ביותר בקרב חולי טרשת נפוצה. מחקרים רבים שנערכו בתחום מצביעים על כך שמעל 75% מקרב החולים סובלים בשלב כלשהו של חייהם מעייפות. זאת ועוד, 50% – 60% מצביעים על העייפות כתופעת הלוואי הקשה ביותר של המחלה, והפוגעות משמעותית באיכות החיים.

סוגי העייפות 
כיום מבחינים בין מספר סוגי עייפות:
עייפות אקוטית וכרונית – עייפות אקוטית מוגדרת כעלייה משמעותית בהרגשת העייפות וחוסר האנרגיה ב-6 השבועות הקודמים. עייפות כרונית מוגדרת כהרגשת עייפות וחוסר אנרגיה במשך 50% מהימים בתקופה של למעלה מ-6 שבועות. גם בעייפות אקוטית וגם בכרונית, קיימת פגיעה בתפקוד היומי ובאיכות החיים.

עייפות ראשונית ושניונית – העייפות הראשונית נגרמת על ידי גורמים הקשורים למחלה עצמה. עייפות זו נובעת ככל הנראה מנזק ו/או דלקת הנגרמים למערכת העצבים וכתוצאה מכך, מושקעת יותר אנרגיה בביצוע פעולות. העייפות השניונית נגרמת על ידי חלק מסיבוכי המחלה כגון: זיהומים בדרכי השתן, דיכאון ותופעות לוואי של הטיפול התרופתי, או נדודי שינה בעקבות כאבים בלילה או צורך לרדת לשירותים לעיתים קרובות במהלך הלילה.

עייפות קוגנטיבית, פיזית וסוציאלית – עייפות קוגנטיבית מוגדרת כמצב בו קיימת ירידה ביכולת הריכוז, ירידה ברמת הזיכרון הויזואלי והמילולי וירידה ביכולת פתרון בעיות והשלמת משימות. עייפות פיזית מוגדרת כמצב בו קיימת ירידה ביכולת ביצוע של משימות פיזית בשל חולשה מוטורית או קשיים ביציבות בעמידה והליכה, ועייפות סוציאלית באה לידי ביטוי בחוסר יכולת ו/או רצון לבלות בחברה, והינה ביטוי של מצב דיכאוני. סוגי העייפות המתוארים לעיל יוצרים ספקטרום הפרעות רחב אשר פוגע באופן ניכר באיכות חייו של המטופל.

מדדים אובייקטיביים
מאחר וקיים קושי מצד המטופל להעריך באופן אובייקטיבי את מידת העייפות ממנה הוא סובל, נהוג להשתמש בשאלוני עייפות, דוגמת: FIS (Fatigue Impact Scale) ו – FSS (Fatigue Severity Scale). שאלונים אלו מורכבים משאלות אשר עוזרות למטופל להגדיר את רמת העייפות ממנה הוא סובל בצורה אובייקטיבית ככל הניתן, בכדי לאפשר למטפל בחירה של טיפול מותאם למטופל.

טיפולים לעייפות 
קיימות מספר אופציות תרופתיות לשיפור והקלת העייפות הפיזית או הקוגניטיבית, כדוגמת:
Modafinil (Provigil) – מודפניל שייכת לקבוצה התרופות המעוררות, הפועלות על מרכזי הערנות במערכת העצבים המרכזית. מנגנון פעולתה המדויק איננו ידוע, להבדיל מתרופות מעוררות אחרות היא אינה גורמת לתופעות לוואי ויצירת תלות או התמכרות, וכן אינה פוגעת בשנת הלילה. מודפיניל משמשת להגברת הערנות בחולים הנוטים לישנוניות ועייפות בשעות היום, וגם לאינדיקציות נוספות כגון: נרקולפסיה ראשונית ומשנית, וכן כטיפול משלים במקרים של דום נשימה חסימתי בשינה, והפרעות בשינה בעקבות עבודת משמרות. ה- Provigil מאושר בסל התרופות בישראל כטיפול עבור חולים בטרשת נפוצה בקריטריונים המתאימים. בעולם ישנם העושים שימוש בתרופה גם למצבי עייפת על רקע טיסות ושיבוש במנגנוני הערנות/ שינה – ג’ט לג ( Jet-Lag ).

לסיכום:

  1. כיום ההתייחסות לעייפות היא כאל ספקטרום רחב של הפרעות תפקודיות מסיבות רבות ומגוונות.
  2. חשובה מודעות הרופאים לנושא, היות והחולים לעיתים קרובות אינם מתלוננים על תופעת העייפות כבעיה טעונת טיפול.
  3. ישנן מספר אפשרויות טיפוליות אשר מטרתן: שיפור הערנות במהלך היום.
  4. החשיבות של המודעות לנושא רבה והטיפול בבעית העייפות מאפשר שיפור איכות חיי המטופל ושיפור יכולת תפקודו.
20 מרץ 2024

שלום לכולם, – עם פרסום סל הבריאות לשנת 2024 לפני כחודש וחוזר מנכ”ל משרד הבריאות לגבי התוויות התכשירים השונים בסל לפני מספר ימים, לפיהם ניתן

14 מרץ 2024

מרפאת האסתטיקה של ד”ר ארוש יואב בשיתוף האגודה הישראלית לטרשת נפוצה מזמינים אתכם למפגש “יופי – אסתטיקה ניראות ובריאות”

04 מרץ 2024

לרגל חודש הרמדאן, האגודה הישראלית לטרשת נפוצה מאחלת לכם: שימי רמדאן זה יהיו ימים של בריאות, הקלה מכל הייסורים והמצוקות, מתן תשובה לכל התפילות ומי

02 מרץ 2024

המרפאה לטרשת נפוצה, והיחידה לנוירואימונולוגיה במרכז הרפואי הלל יפה בשיתוף עם האגודה הישראלית לטרשת נפוצה מזמינים את המטופלים בטרשת נפוצה ובני משפחתם – לקראת חג האביב

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this