ראשי » מאגרי מידע » מאמרים » מחקר עיוור ראשון הבודק שכיחות אי-ספיקת דם ורידית בטרשת נפוצה מציג תוצאות מעודדות

מחקר עיוור ראשון הבודק שכיחות אי-ספיקת דם ורידית בטרשת נפוצה מציג תוצאות מעודדות

עודכן 31.07.2014

מחקר עיוור ראשון הבודק שכיחות אי-ספיקת דם ורידית בטרשת נפוצה מציג תוצאות מעודדות

מגזין Science Daily
14 בפברואר, 2010

השלב הראשוני בניסוי קליני אקראי, שנועד לקבוע האם חולים בטרשת נפוצה סובלים מהיצרות כלי דם התוך גולגולתים – דבר המגביל את זרימת הדם התקינה מן מוח – חשף כי יותר מ-55% מן המשתתפים אכן סובלים מן הליקוי. את התוצאות פירסמו חוקרים מאוניברסיטת בופאלו ב-10 בפברואר.
לאחר ש-10.2% נבדקים בעלי תוצאות גבוליות לא נלקחו בחשבון, הראו התוצאות הראשוניות שאחוז חולי טרשת נפוצה הסובלים מן הליקוי עלה ל-62.5, בהשוואה ל-25.9% בקרב קבוצת הבקרה של הנבדקים הבריאים שהשתתפו במחקר. התוצאות המוקדמות מבוססות על 500 המשתתפים הראשונים במחקר אשר החל באוניברסיטת בופאלו באפריל 2009, במסגרתו עברו המשתתפים בדיקות רפואיות מקיפות וסריקת אולטראסאונד מסוג דופלר של הראש והצוואר בתנוחות גוף שונות (CTEVD). בשלב השני של המחקר, החוקרים מתכננים לבחון 500 נבדקים נוספים בעזרת כלים אבחוניים מתקדמים יותר. המידע המלא על 500 הנבדקים הראשונים יוצג בפגישת האקדמיה האמריקאית לנוירולוגיה בחודש אפריל. ד”ר רוברט זיבדינוב, רופא, פרופסור מן המניין לנוירולוגיה באוניברסיטת בופאלו והחוקר הראשי של המחקר, אמר שהוא חש “אופטימיות זהירה והתרגשות” לנוכח הממצאים המוקדמים של המחקר. זיבדינוב הוא ראש המרכז לחקר הדמיות נוירולוגיות בבופאלו (BNAC) שממוקם בבית החולים הכללי של בופאלו, Kaleida Health, בו מתנהל הניסוי.
הוא הוסיף כי “הממצאים מעודדים אותנו להמשיך לחקור בכיוון הזה. הם מצביעים על כך כי להיצרות כלי דם התוך-גולגולתיים קשר חשוב, לכל הפחות, למחלת הטרשת הנפוצה. אנחנו נדע יותר כאשר הנתונים מן הסריקה המגנטית (MRI) ונתונים נוספים שנאספו בבדיקת ה- CTEVD יהפכו זמינים”. ניתוח הנתונים נערך על ידי סטטיסטיקאי עצמאי. המחקר הוא הצעד הראשון בדרך לקביעה האם המצב שנקרא מחסור כרוני בזרימת דם ורידית בגולגולת ובעמוד השדרה (CCSVI) מהווה גורם סיכון משמעותי בהתפתחות טרשת נפוצה. CCSVI הוא מצב וסקולרי מורכב, שגילה ותיאר הרופא פאולו זאמבוני מאוניברסיטת פררה באיטליה. מחקרו המקורי של זאמבוני, שכלל 65 חולים ו-235 נבדקים בריאים, הציג קשר ברור ביןCCSVI לבין טרשת נפוצה: המצב מגדיל את הסיכון לחלות בטרשת נפוצה פי 43.
זאמבוני וזיבדינוב משערים שההיצרות מגבילה את זרימת הדם החופשית הרגילה מן המוח, וגורמת לשינויים בדפוסי זרימת הדם בתוך המוח, שבסופו של דבר מביאים לפגיעה ברקמות המוח ולהתנוונות נוירונים. קבוצת הנבדקים הראשונים כללה 500 נבדקים מבוגרים וילדים, הלוקים במחלת טרשת נפוצה, תסמונת קלינית מבודדת (CIS), בעיות נוירולוגיות אחרות, בנוסף לקבוצת בקרה של נבדקים בריאים. כל הנבדקים במחקר עברו סריקות אולטראסאונד מסוג דופלר של הראש והצוואר בתנוחות גוף שונות בכדי להשיג הדמיה של כיוון זרימת הדם הורידי. נבדקי הטרשת הנפוצה במחקר עברו גם הם סריקות MRI של המוח והצוואר למדידת משקעי הברזל באיזורים הפגועים ובסביבת המוח, באמצעות שיטת הדמיה הנקראת susceptibility-weighted imaging ממצאי הברזל בהדמיה זו יקושרו לנכות הנבדקים ולסימפטומים הנוירופסיכולוגים שלהם.
97.2% מכלל המשתתפים היו בוגרים, כאשר 280 חולי טרשת נפוצה מהווים את קבוצת המחלה הגדולה ביותר שנבדקה במחקר זה עד עתה. רוב המטופלים אובחנו כחולים בטרשת נפוצה התקפית-הפוגתית. 161 נבדקים בריאים שימשו כקבוצת ביקורת. בסריקות הדופלר נבדקו חמישה קריטריונים ספציפיים המשפיעים על אי-ספיקת דם ורידית. נבדקים שנמצאו אצלם לפחות שניים מתוך חמשת הקריטריונים נחשבו ללוקים ב-CCSVI. ניתוח מפורט יותר של הקריטריונים הספציפיים בסריקות הדופלר והקשר שלהם למצב המחלה צפוי להתחיל בקרוב. כאשר הכללנו את 10.2% הנבדקים הגבוליים בקטגוריית ה-“נורמל” (ללא אי-ספיקת דם ורידית) אחוז שכיחות ה- CCSVI עמד על 56.4% בקרב הנבדקים בעלי טרשת נפוצה ועל 22.4% בקרב קבוצת הביקורת.
ד”ר זיבדינוב מציין ששכיחות ה-CCSVI בקבוצת נבדקים גדולה זו של חולי טרשת נפוצה, רומזת על קשר אפשרי להחמרת המחלה, ממצא שלא נתגלה בקבוצה הקטנה יותר של זאמבוני. נדרש מחקר המשך על מנת להסביר את העובדה כי גם בקרב 22.4% מנבדקי קבוצת הבקרה נמצאו שניים מקריטריוני הבדיקה של CCSVI, אומר זיבדינוב.

20 מרץ 2024

שלום לכולם, – עם פרסום סל הבריאות לשנת 2024 לפני כחודש וחוזר מנכ”ל משרד הבריאות לגבי התוויות התכשירים השונים בסל לפני מספר ימים, לפיהם ניתן

14 מרץ 2024

מרפאת האסתטיקה של ד”ר ארוש יואב בשיתוף האגודה הישראלית לטרשת נפוצה מזמינים אתכם למפגש “יופי – אסתטיקה ניראות ובריאות”

04 מרץ 2024

לרגל חודש הרמדאן, האגודה הישראלית לטרשת נפוצה מאחלת לכם: שימי רמדאן זה יהיו ימים של בריאות, הקלה מכל הייסורים והמצוקות, מתן תשובה לכל התפילות ומי

02 מרץ 2024

המרפאה לטרשת נפוצה, והיחידה לנוירואימונולוגיה במרכז הרפואי הלל יפה בשיתוף עם האגודה הישראלית לטרשת נפוצה מזמינים את המטופלים בטרשת נפוצה ובני משפחתם – לקראת חג האביב

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this