עייפות וסחרחורות. כשהמחלה מתפרצת(צילום: shutterstock)

חדשות הטרשת

בכנס האירופי לטרשת נפוצה שנערך השנה בשטוקהולם הוצגו תוצאות מחקרים על טיפולים חדשים ופורצי דרך שמצליחים לראשונה לבלום את המחלה, לשפר משמעותית את איכות חייהם של מטופלים ואפילו לשנות לטובה את מצב הנכות. ב-29 בדצמבר יתקיים ב-ynet יום שידורים להעלאת המודעות לטרשת נפוצה

Ynet ידיעות אחרונות | מאת: נעם פרל | עודכן 18.12.2019

בשיתוף חברת Merck

הכנס האירופי לטרשת נפוצה, שנערך השנה בשטוקהולם, הביא עימו בשורות מבטיחות: נתונים חסרי תקדים עולים ממחקרים שנערכו בקרב המשתמשים בתרופות מהדור החדש, הן בבלימת המחלה והן בשיפור איכות חייהם של מטופלים.

“טרשת נפוצה היא מחלה דלקתית כרונית של מערכת העצבים המרכזית”, מסביר ד”ר דוד מגלשוילי, נוירולוג בכיר בקופת חולים מכבי וסגן מנהל המרכז לטרשת נפוצה בבית החולים שיבא, “המחלה מופיעה בעיקר אצל נשים, ומתפרצת במרבית המקרים אצל צעירים בגילים 20־40. הסימפטומים של המחלה מגוונים, וכוללים בין היתר טשטוש וכפל ראייה, סחרחורות, עייפות, ירידה בתחושה, הפרעות בקואורדינציה, קושי בדיבור, ירידה בריכוז וביכולת הלמידה וחולשה בגפיים.

ד”ר מרק דולב, מומחה בשיקום במרכז לטרשת נפוצה בשיבא, מסביר כי למחלה יש שלושה סוגים עיקריים:

טרשת נפוצה התקפית־הפוגתית (RRMS) היא השכיחה ביותר ומאובחנת בקרב 85 אחוז מהחולים. בסוג זה, ההתקפים מופיעים למספר ימים או שבועות, ולאחר מכן נעלמים חלקית או לגמרי. בין ההתקפים יש לרוב פער של מספר חודשים ולעיתים אף שנים.

טרשת נפוצה מתקדמת־משנית (Secondary progressive) מתפתחת עם הזמן אצל רבים מאלה שהחלו עם טרשת התקפית־הפוגתית. זה יקרה לרוב שנים רבות לאחר האבחון הראשוני. ההבדל בין שני המצבים: בטרשת מתקדמת־משנית התסמינים אינם חולפים ואף מחמירים במהלך המחלה ללא התקפים חדשים.

טרשת נפוצה מתקדמת־ראשונית (Primary progressive) מופיעה אצל כעשירית בלבד מהמאובחנים בטרשת נפוצה. במקרה זה אין התקפים שמופיעים וחולפים מעצמם, אלא תסמינים קבועים שמחמירים עם הזמן. בחלק מהמקרים החמרת התסמינים נעצרת לתקופות מסוימות, בחלק מהמקרים התהליך עקבי. צורה זו מאובחנת לרוב בגילים מתקדמים יחסית.

“המטרה שלנו היא לעזור לכ־5,000 המטופלים בישראל לנסות לשמור על איכות החיים שלהם, שלא יגיעו לנכות גבוהה ויוכלו לנהל את חייהם כמו כל אחד מאיתנו”, מסביר ד”ר מגלשוילי, “עד לפני כמה שנים היו לנו טיפולים שהצליחו לייצב את המחלה, אך לא להפחית בהרבה את תדירות ההתקפים. בנוסף, 90 אחוז מהתרופות שהיו לנו טיפלו רק בטרשת התקפית־הפוגתית”.

מעבר לכך שהטיפולים מהדור הקודם השפיעו רק בחלק מסוגי הטרשת, הייתה בהם בעיה נוספת: תדירות הטיפול הייתה גבוהה, דבר שמקטין את ההיענות בקרב מי שמשתמשים בכדורים, ועל אחת כמה וכמה כשמדובר בזריקות. “מטופל היה צריך להזריק לעצמו, להתאשפז למתן עירוי או ליטול גלולות בתדירות של אחת ליום, שלוש פעמים בשבוע ולפעמים אחת לשבוע”, מסביר ד”ר מגלשוילי, “כך שהטיפול הכרוני הפך פעמים רבות לעול בחיי המטופל. הצורך להתאשפז כל תקופה לקבלת עירוי יכול לגרום לבעיות לוגיסטיות. כשלוקחים תרופה פעם בכמה ימים יש נטייה לשכוח מנות מסוימות. וכשנוטלים כל יום – זו תזכורת יומיומית שהמטופל למעשה חולה, ולא לכולם קל עם זה”.

בשל כל אלה, פעמים רבות מטופלים לא התמידו בטיפול, מה שפגע ביעילות התרופה וגרם למחלה לצאת מאיזון. “ולכן חוקרים ניסו להפוך את הטיפול ליעיל ונוח יותר, ובשנים האחרונות קיבלנו תרופות חדשות, שלמעשה בונות מחדש את מערכת החיסון. זה דומה לטיפול בהשתלת תאי גזע, אבל בלי השתלה. יש לנו בנייה מחדש של תאים מצד אחד, ומצד שני אין שום פגיעה בזיכרון החיסוני”, הוא מסביר.

בכנס הבינלאומי השנתי לטרשת נפוצה בשוודיה הוצגו מספר תרופות מבטיחות. ד”ר דולב מסביר ש”לפעמים המחלה מתחילה כהתקפית אך הופכת להיות פרוגרסיבית, זאת אומרת שכל התקף גורר דרדור בלתי הפיך. דור הטיפולים החדש יודע למנוע את ההתקפים. מדובר בטיפול בכדורים שנע בין טיפול יומיומי לטיפול בכ־20 כדורים בלבד שניתנים לאורך ארבע שנים ללא צורך בטיפול נוסף”.

לדברי ד”ר מגלשוילי, “לאורך המחקרים בתרופות מהדור החדש, אצל מחצית מהמטופלים המחלה כלל לא התקדמה, הם לא נזקקו לאשפוזים ולא לטיפולים נוספים. מדובר כאן בנתונים בזמן אמת שמעידים על תרופות טובות, אפקטיביות, עם הפחתה משמעותית בשיעור הביקורות – מה שהופך את החיים של המטופלים לנוחים הרבה יותר. בנוסף, מלבד עיכוב התקדמות המחלה, הטיפולים החדשים מאפשרים בחלק מהמקרים גם לשפר את מצב נכות המטופל.

“השיפור מתורגם לביצועים נוירולוגיים ותפקודיים טובים יותר – מה שמשפיע על חיי היומיום שלהם. לעומת זאת, טיפולים מהדור הישן רק האטו את קצב ההחמרה של המחלה, כך שמדובר בפריצת דרך של ממש. החידוש נובע מכך שבעוד שהטיפולים הקודמים היו פסיביים – התאים הדלקתיים כבר היו בדם, והמטרה הייתה למנוע מהם להיכנס למערכת העצבים המרכזית ולתקוף אותה. כיום הטיפולים גורמים לכך שהתאים המסוכנים לא ייווצרו בכלל”.

חלק מדור הטיפולים החדש מיועד גם לחולים במחלה מתקדמת־משנית פעילה, כזאת שבה התסמינים מחמירים בעקבות כל התקף. “לא הייתה לנו עד היום שום אופציה טיפולית יעילה לחולים האלה, שיכולה לעצור את התקדמות המחלה”, הוא מסביר, “הנכות הייתה הולכת ומצטברת עם הזמן והחולים הפכו להיות מוגבלים מאוד. כעת, בזכות החידושים שהוצגו בכנס נוכל לעזור למגוון רחב יותר של חולים, מה שמאוד משמח אותנו”.

בכנס הוצגו מחקרים נוספים, שנוגעים לטיפול במחלה התקפית־הפוגתית ומתקדמת־ראשונית. “במחלה המתקדמת־ראשונית, כאמור, כמעט אין התקפים אבל ההחמרה פועלת בקו עלייה מתמיד, החולים צוברים נזק במשך השנים וזה מאוד מתסכל אותם, ואותנו”, מסביר ד”ר מגלשוילי, “למצב הזה לא הייתה שום אופציה טיפולית, ועכשיו יש לנו אפשרות לתת מענה למטופלים אלה באמצעות עירוי שניתן אחת לחצי שנה במסגרת אשפוז יום”.

עבור החולים, מדובר במהפכה. “הטיפולים הוכיחו הצלחה מסחררת מבחינת אחוזי ההצלחה של שמירת המחלה ללא פעילות, או בפעילות פחותה”, מספר ד”ר מגלשוילי, “בין אם מדובר בכדורים שניתנים בתדירות גבוהה לאורך חיי המטופל, בטיפול בכדורים לטווח קצר, או עירוי – הטיפול הפך למשנה חיים”.

יש לכם שאלות על טרשת נפוצה?

ב־29 בדצמבר יתקיים ב־ynet יום שידורים מיוחד להעלאת המודעות לטרשת נפוצה, בשיתוף עם חברת Merck. ביום זה נדון בהיבטים השונים של המחלה ומאפייניה, בטיפולים המתקדמים ונראה כיצד ניתן להמשיך באורח חיים תקין עם טרשת נפוצה. אתם מוזמנים לשלוח שאלות למייל ynetynet2@gmail.com והמומחים שיתארחו באולפן יענו לכם.

שירות לציבור, מוגש בחסות חברת MERCK

20 מרץ 2024

שלום לכולם, – עם פרסום סל הבריאות לשנת 2024 לפני כחודש וחוזר מנכ”ל משרד הבריאות לגבי התוויות התכשירים השונים בסל לפני מספר ימים, לפיהם ניתן

14 מרץ 2024

מרפאת האסתטיקה של ד”ר ארוש יואב בשיתוף האגודה הישראלית לטרשת נפוצה מזמינים אתכם למפגש “יופי – אסתטיקה ניראות ובריאות”

04 מרץ 2024

לרגל חודש הרמדאן, האגודה הישראלית לטרשת נפוצה מאחלת לכם: שימי רמדאן זה יהיו ימים של בריאות, הקלה מכל הייסורים והמצוקות, מתן תשובה לכל התפילות ומי

02 מרץ 2024

המרפאה לטרשת נפוצה, והיחידה לנוירואימונולוגיה במרכז הרפואי הלל יפה בשיתוף עם האגודה הישראלית לטרשת נפוצה מזמינים את המטופלים בטרשת נפוצה ובני משפחתם – לקראת חג האביב

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this