ד”ר אהרוני שחר – מומחה בכירורגיה אורולוגית, היחידה לאורולוגיה תפקודית, מרכז רפואי רבין (בלינסון והשרון)
שאלה: האם יש תרגילים כנגד בריחת שתן?
תשובה: באם הכוונה היא לפיזיותרפיה – התשובה היא חיובית. צריך להבדיל בין דליפת שתן ממאמץ לבין דליפת שתן מדחיפות.
דליפת שתן במאמץ מבטאת חוסר יכולת של שריר הסוגר במוצא שלפוחית השתן להתמודד על הלחץ התוך בטני המופעל על השלפוחית. התוצאה היא איבוד שתן במצבים כמו הרמת משקל, עיטוש , שיעול או פעילות גופנית. מצב זה שכיח בנשים וגורמי הסיכון לו רבים, אך טרשת איננה אחד מהם. המטרה בתרגילי פיזיותרפיה היא לחזק את שרירי רצפת האגן אשר יסייעו לסוגר לעמוד בפני עליית הלחץ התוך בטני.
דליפת שתן מדחיפות מבטאת לעיתים התכווצות לא רצונית או נשלטת של שלפוחית השתן במהלך שלב האגירה אשר מובילה לדליפת שתן. תופעה זו שכיחה בנשים וגברים עם הפרעות נוירולוגיות כגון טרשת. מטרת תרגילי הפיזיותרפיה במצבים אלו היא לאמן את החולה לבצע תרגילים שיאפשרו הרפיה של ההתכווצות הלא נשלטת של השלפוחית ובמקביל לחזק את רצפת האגן.
על מנת לאבחן את סוג דליפת השתן יש לפנות לאורולוג העוסק בנושא שיאבחן את הבעיה. בהמשך החולה יופנה לפיזיותרפיסט עם המלצות ספציפיות בהתאם להפרעה ממנה הוא סובל.
שאלה: בת 54, לאחרונה חווה קושי לעצור מתן שתן במיוחד סמוך להגעתי לשירותים. כמו כן, נצרכת לקום בלילה פעם אחת לשירותים. לציין כי לפני 9 שנים עברתי ניתוח ל tvt שבבדיקה הובהר כי עדיין במקומה. האם יש מה לעשות כדי לשפר החזקת שתן. (להערכתי שרירי ריצפת האגן שלי חזקים).
תשובה: ראי את התשובה לשאלה הראשונה. באם נבדקת ע״י אורולוג אשר שלל דליפת שתן במאמץ (בדיקה גופנית עם שלפוחית מלאה שבמהלכה התבקשת להשתעל והאורולוג בדק האם יש דליפת שתן מהשופכה באותו זמן) הרי שישנה אפשרות שתחושת הדחיפות מייצגת הפרעה ראשונית של יכולת האגירה של השלפוחית שגם היא תתכן משנית לטרשת. אורולוג העוסק בתחום יכול לסייע באבחון. אפשריות הטיפול האפשריות הן רחבות ונעות בין שינוי הרגלי החיים והשתיה, דרך טיפול פיזיותרפיה מתאים, לטיפול תרופתי ועד טיפול מתקדם כהזרקת בוטוקס לשלפוחית השתן או קוצב סקרלי.
שאלה: אני חולה בטרשת נפוצה מעל 20 שנה. השאלה שלי האם איבר המין מתכווץ כתוצאה מהמחלה?
תשובה: איבר המין הגברי מורכב משריר חלק. במידה וישנה ירידה בתפקוד המיני וירידה בכמות הזקפות אליה מגיע החולה, יתכן דלדול השריר וכתוצאה ממנו רושם לכיווץ איבר המין״. מומלץ לפנות לאורולוג העוסק בטיפול מיני להשלמת האבחון והתחלת טיפול מתאים.
שאלה: האם יש נתונים מוכחים של השפעת המחלה על עיכוב בשפיכה גברית?
תשובה: תהליך השפיכה הגברית דורש מערכת עצבית תקינה. פגיעות עצביות יכולות לגרום להפרעות שפיכה. בין אם ע״י ירידה תחושה באזור איבר המין שיכול לגרום להפרעות זקפה ושפיכה ועד פגיעה ספציפית במנגנון העצבי המשויך לשפיכה. מומלץ לפנות לאורולוג העוסק בטיפול מיני להשלמת האבחון והתחלת טיפול מתאים.
שאלה: איך להימנע מפגיעה בכליות ומדלקות חוזרות?
תשובה: פגיעה כלייתית ודלקות חוזרות בכיס השתן והכליות הן לרוב תוצאה של פגיעה ביכולת האגירה של כיס השתן ולאגירת שתן בלחץ גבוה. יש לפנות לאורולוג העוסק בתחום להערכת יכולת אגירת כיס השתן וההתרוקנות שלו. במידת הצורך ניתן להתאים טיפול התנהגותי או תרופתי ע״פ הממצאים בהערכת האורולוג.
דלקות חוזרות בדרכי השתן בנפגעי טרשת מהוות דגל אדום המעיד על אפשרות לניהול בעייתי של כיס השתן ומחייבות הפניה לאורולוג. מומלץ לא להתעלם ממצא זה כיוון שדלקות יכולות להוביל לפגיעה כלייתית אשר איננה הפיכה.