הרחבת סל הטיפולים שעשוי להבטיח חיים טובים יותר ויצרניים יותר
חה"כ מאיר פרוש
הרחבת סל הטיפולים
שעשוי להבטיח חיים טובים יותר ויצרניים יותר
חה”כ מאיר פרוש
לכבוד חה”כ יעל גרמן,
שרת הבריאות
משרד הבריאות
הנדון: הרחבת סל הטיפולים שעשוי להבטיח חיים טובים יותר ויצרניים יותר
כבוד השרה שלום רב,
פונה אני אלייך, שרת הבריאות, בעקבות פנייתה של האגודה הישראלית לטרשת נפוצה (ע”ר) (מלכ”ר)ללשכתי. כמי שאמונה על בריאות הציבור, החל מחיסון נגד מחלת הפוליו, וכלה בהעלאת מודעות הציבור לקיומן של מחלות ותופעות שונות בחברה הישראלית, סבור אני כי עלינו לשלב כוחות יחד ולהעלות מודעות לקיומה של מחלת טרשת נפוצה, שכיחותה בחברה הישראלית והצורך בהרחבת מספר האפשרויות היעילות לטיפול, אשר תבאנה תועלת הן לחולה והן למשק על ידי כך שיסייעו למטופלים ויאפשרו להם להישאר במעגל העבודה.
טרשת נפוצה הינה המחלה הנוירולוגית (מחלת עצבים) הנפוצה ביותר בקרב מבוגרים צעירים ברחבי העולם. טרשת נפוצה היא מחלה של נשים צעירות בגילאי 20-40 והגורם העיקרי לנכויות בגיל צעיר, שלא על רקע חבלות טראומטיות. המחלה שכיחה במיוחד בצפון אירופה, צפון אמריקה, דרום מזרח אוסטרליה ונוי זילנד. זוהי מחלה אוטו-אימונית (כאשר הגוף תוקף את עצמו), דלקתית כרונית של מערכת העצבים המרכזית. אצל החולים במחלה, תאי הדם הלבנים תוקפים את השכבה המבודדת של תאי העצב (מיאלין), החיונית להולכה עצבית תקינה. בישראל חולים במחלה כ-5000 חולים.
הפגיעה העצבית מתבטאת באינספור תסמינים קשים: חולשה עד כדי שיתוק של שרירים, קושי בביצוע פעילויות יומיומיות פשוטות כמו נשיאת חפצים והליכה. עייפות קשה; תחושות כאב, שריפה, נימול, עקצוץ, זרמים שמקורם בפגיעה במערכת החישה של הגוף; פגיעה בזיכרון, ביכולת השיפוט ובחשיבה, כתוצאה מפגיעה קוגניטיבית; הפרעות רגשיות כגון דיכאון; פגיעה בראייה ובתפקודים שונים אחרים.
1 מכל 2 חולים יפסיק את הטיפול התרופתי, הניתן בדרך כלל בזריקה, תוך שהוא מסכן עצמו בהתקפים חוזרים ובנכות וזאת בין היתר בגלל תופעות לוואי קשות בשל אופי מתן התרופה.
בטוחני כי כיום ישנם טיפולים חדישים, אשר יכולים להביא להגברת היענות החולה לקבלת טיפול תרופתי, דבר שוודאי יביא לשיפור ניכר במהלך המחלה עבור החולה וכפועל יוצא יכול להביא לכדי חסכון משמעותי עבור קופות החולים, המוסד לביטוח לאומי ואף למעבידים עצמם. הרחבת אופציות הטיפול עתידה להביא לכדי חסכון כלכלי משמעותי לגופים רבים ולחברה כולה ולאיכות חיים עבור החולים במחלה.
כמי שמובילה היום את משרד הבריאות ופועלת למען קידום בריאותם של אזרחי ישראל כולי תקווה כי נוכל להעלות את הנושא לסדר היום הציבורי קיומה של מחלה הפוגעת בנשים צעירות (אך לא רק בהן), אשר ללא טיפול נאות יכולה להגיע לכדי נכות קשה והעובדה כי ניתן לטפל במחלה ולהמשיך לעבוד ולהקים משפחה ואולי על ידי כך לסייע במעט לאותם גברים ונשים אשר כל חייהם לפניהם כהורים, כאנשים שרוצים לעבוד ולתרום לחברה הישראלית אך לעיתים בשל מחסור בטיפולים המתאימים מגיעים למצב של נכות.
אשמח אם נבחן יחד דרכים להעלאת המודעות והרחבת הדרכים לטיפול יעיל ומותאם, תוך יצירת תכנית התמודדות והגברת ההסברה בקרב הגורמים הרלוונטיים.
בברכה
ח”כ מאיר פרוש