2015 – מהם “מזונות על”?
מהם “מזונות על”?
חנית הרשקוביץ – מדבריא
בעידן שלנו, בו ניתן להשיג מזונות שונים מכל קצוות העולם, ניתן לחפש ולהשיג את המזון העל, אותם מזונות שמכילים מספר רב של מרכיבי תזונה ייחודיים. אנחנו מחפשים את אילו שיספקו מקור אמין ומלא של חלבון במינימום קלוריות ובלי שאריות של שומן טרנס או שאריות תרופות וריסוסים, יחזקו את המערכת החיסונית, ינקו את הכבד, יספקו מרכיבים אנטי אייגינג, יכילו כמויות גדולות של אנטי אוקסידנטים ומינרלים.
צריכה יום יומית של אחד או מספר “מזונות על” יספקו לנו כמות יפה של ויטמינים, אנזימים וכל הדרוש לנו כדי להיות בשליטה מלאה על בריאותינו. “מזון על” הוא שילוב בין מזון לתרופה ויש בו את היכולת להגביר את כוח החיות הטבעית והאנרגיה של הגוף.
בין מזונות העל נמצאים:
אצת הספירולינה – המגדל בוריס 054-6939140 חוות אדמאמא במושב ניר משה מכילה פי 5 יותר נוגדי חימצון, פי 3 יותר ויטמינים, ללא טעם וריח לואי. לא תוסף מלאכותי, מזון על מרוכז.
ספירולינה מכילה כמות גדולה של חלבון בין 55%-71% ממשקל האצה היבשה. מדובר בחלבון מלא שמכיל את כל חומצות האמינו החיוניות, בהשוואה לבשר בקר שמכיל רק 22% חלבון. החלבון המלא שבספירולינה אינו כולל שומן רווי או שאריות של כימיקלים, תרופות ואנטיביוטיקה שנמצאים ברוב החלבון שמקורו מן החי. יתרונות הספירולינה הוא במגוון רחב של טיפול בעיות בריאות וביניהם: ירידה במשקל, היפר אקטיביות, כולסטרול גבוה, סרטן, חיזוק המערכת החיסונית ועייפות, סכרת מבוגרים, בעיות קשב וריכוז.
פירות יער סגולים אדומים – פרפל פירות קפואים א.ת.חולון 03-5594939
הם מכילים שפע גדול של רכיבי מזון ייחודיים, לעתים כאלה שנתקשה למצוא ביומיום שלנו. על אף היותם מתוקים, יש לפירות היער אינדקס גליקמי נמוך יחסית (דובדבנים 22, תותים 40, ענבים 46, אוכמניות 40, פטל זניח), אולי כי יש בהם שפע של סיבים תזונתיים. הם עשירים מאד בויטמין C, ויטמין K, בטא קרוטן, אשלגן, מגנזיום, סידן ובברזל. בחלק מפירות היער יש חומצות אמינו חיוניות, כמו בגוג’י בריס ובאסאי וחלקם עשירים גם בחומצות שומן חיוניות.
אולם אין ספק שהבשורה האמיתית היא בתחום נוגדי החימצון- האנטיאוקסידנטים. מדובר בקבוצת רכיבי מזון שנמצאה כמונעת סדרה ארוכה של מחלות המזוהות ברובן עם עידן השפע שלנו. כמו, סוגי סרטן שונים, מחלות לב וכלי דם, סוכרת, השמנה, בעיות עיכול ומעיים, מחלות פה ושיניים, מחלות עיניים, תהליכי דלקת, התנוונות והזדקנות מוקדמים ועוד.גם ספורטאים יכולים להרוויח מאכילה קבועה של פירות יער, מאחר ואלה עשויים לעזור לבניית מסת שרירים. מחקרים רבים נעשו על הקשר בין אכילת פירות יער שונים ובין מניעת מחלות אלה ועוד.
בין נוגדי החימצון שניתן למצוא בפירות היער השונים ניתן למצוא: פלבנואידים, קוורציטין, לוטאין, אנטוציאנידים ועוד.
פירות יער רבים נחשבים לאפרודיזיאקים- מעוררי תשוקה מינית. לא קשה לנחש מדוע. הם גם חשובים לבריאות הגבר והאישה בגלל מרכיביהם המגוונים.
goji berries תותי גוג’י – היבואנית ניקול אלגואטי 054-2277566, יאיר מגדל ממושב אביגדור ליד קסטינה 054-6482665
צמח זה בדומה לספירולינה, מהווה מקור לחלבון מלא וטוב, מחזק את המערכת החיסונית, מנקה כבד, אנטי אייגינג, מכיל כמויות גדולות של נוגדי חמצון, מעל 20 מינרלים שונים.
למרות שאין מחקרים קלינים רבים לאישור נפלאות הצמח, הסינים והטיבטים גדלו על צמח זה כבר לפני חמשת אלפים שנה והשתמשו בו לטיפול במגוון רחב של תחלואים .
בשל תכונותיו היוצאות דופן של ה- goji, צבעו הכתום עז וטעמו העשיר, מגדלים אותו הסינים והטיבטים לצורכי רפואה ומזון. על פי הרפואה הסינית צמח זה מזין את הכבד והכליות, מנקה את העיניים ועוד סגולות.
- עוזר לגוף להתמודד עם לחץ ומתח על ידי תמיכה בבלוטת האדרנל
- מחזק את המערכת החיסונית
- מגן על הכבד
- משפר תפקודי עיניים וראייה ומטפל במגוון תסמינים הקשורים לראייה, כגון: ראייה מעורפלת או ירידה באיכות הראייה.
- מטהר דם
- מספק מרכיבים מעכבי הזדקנות (אנטי איגינג)
- עיל לאנשים בעלי בעיות כרוניות: בכבד, בכליות, בעיות מפרקים, כאבי גב תחתון, צלצולים באוזניים, כאבי ראש ועוד.
ה- Goji מהווה מקור עשיר לחלבון, ויטמינים ואנטי אוקסידנטים
ה- Goji מעכב תהליכי הזדקנות הגוף
ככל שאנו מתבגרים אנו מיצרים פחות ופחות הורמון גדילה (HGH). פרי קטן זה הוא המזון היחיד שמוכר לנו שעוזר בגירוי הגוף לייצור הורמון גדילה. באופן טבעי עובדה זו בלבד הופכת את ה- goji למזון על. תהליך הגירוי מתבצע על ידי שילוב של חומצות אמינו גלוטמין וארגנין. חומצות אמינו אלה עובדות כדי להמריץ את הורמוני הגדילה, לרענן את המראה ולשפר את חילוף החומרים.
פרי האסאי
מדענים שונים הוכיחו כי לפרי יש ערך תזונתי גבוה מאוד. מחקרים הוכיחו כי ל-100 גרם של תמצית מפרי האסאי מכילה 52.2 גרמים של פחמימות, 8.1 גרמים של פרוטאין, 32.5 גרמים של שומנים ו44.2 גרמים של סיבים. כמו כן, מחקרים גילו כי תמציות של פרי האסאי אפקטיביות ביותר במלחמה במחלת הסרטן.
שימוש בפרי האסאי נותן יתרון מעולה גם למבוגרים וגם לצעירים. למבוגרים, פרי האסאי מאט את תהליך ההזדקנות. לצעירים, זו דרך מעולה לריפוי לחץ דם גבוה. עוזר לשינה ערבה, עוזר בתהליך סילוק הרעלים מהגוף, מקל על הסוכרתיים, שומר על רמות הכולסטרול בגוף, עוזר לתפקוד התקין של הגוף ועוזר בשיפור הראייה.
ניתן לקנות אותו בצורת אבקה יבשה ולהוסיף אותו לשייקים, ניתן להכין ממנו גלידות סורבה, או לצרוך אותו כמשקה.
אגוז הקקאו
אגוז הקקאו מכיל כמויות גדולות של נוגדי חמצון.
כמות נוגדי החמצון שבאגוז הקקאו גבוהה יותר מתה ירוק, יין אדום וגוג’י ברי. כמות גדולה של נוגדי החמצון שבשוקולד, בשימוש יומי, יכולה לבטל חלק מקרינת הטלפונים הסלולאריים. קרינה שעלולה לגרום למחלות כרוניות כגון סרטן ומחלות לב. כיום מזונות שונים נמדדים מבחינת תכולת נוגדי החמצון שלהם ונרשמים במוצרים שונים כ- ORAC ואכן השוקולד המריר נמצא במקום מכובד.
שוקולד בריא בהתאמה אישית – שלמקולדה – יעל שלמקוביץ
טל. להזמנות 052-2516879 shlamkoy@gmail.com
עגבניות אפויות ממולאות בטופו:
החומרים:
4 עגבניות
300 גרם טופו (גוש)
3 שיני שום
2 כפות שמן
2 כפות מיץ לימון
חצי כוס עלי פטרוזיליה
כפית מלח
חצי כפית פלפל שחור
אופן ההכנה:
מורידים את ראש העגבנייה ומרוקנים את תוכה. את הראש יש לשמור לכיסוי ובתוכן ניתן להשתמש למתכון אחר, כגון רוטב עגבניות
טוחנים במעבד מזון את שאר החומרים עד לקבלת תערובת חלקה ואחידה.
ממלאים את העגבניות בתערובת הטופו. היות שהעגבניות נוטות להתכווץ באפייה, אין למלא עד הסוף. בשארית המילוי ניתן להשתמש כממרח טופו.
מכסים כל עגבנייה בראש העגבנייה למניעת התייבשות המילוי.
אופים בתנור בחום בינוני כ-40 דקות ומגישים חם.