גב' אור יוגמן – מרפאה בעיסוק, אחראית מח' ריפוי בעיסוק, המרכז לטרשת נפוצה – המרכז הרפואי שיבא, תל השומר
❓ 1. שאלה: באילו דרכים ניתן לטפל בזמן שישנה התכווצות באצבעות כף היד ורגל מה מציעים והאם טראפלסט מומלץ לזמנים כשזה קורה? איך מומלץ לטפל בלאות היד והאצבעות ?
התכווצויות בגפיים עליונות בטרשת נפוצה הן לרוב ביטוי של ספסטיות. ספסטיות או טונוס מוגבר משמעותו עלייה לא תקינה במתח השרירים. הטיפול בספסטיות דורשת התייחסות רב מקצועית בכדי לשלב מענה תרופתי ושיקומי. לרוב, נמליץ על ביצוע מתיחות עדינות ואיטיות של הגפה בכדי להגדיל את טווח התנועה ולהאריך את השרירים המכווצים. ישנם תרגילים שונים לחיזוק ושיפור הגמישות של השרירים שניתן לקבל ממרפאה בעיסוק שתתאים עבורך. כמו כן, בטיפולי ריפוי בעיסוק ננסה לזהות מנחים\ תנועות\ פעולות אשר גורמות לעלייה בטונוס ולכיווץ בשרירים ונדריך אותך להתנהלות מתאימה בחיי היום יום.
הטיפול בספסטיות חייב להיות מותאם באופן אישי על ידי צוות רב מקצועי תוך התחשבות ברמת הספסטיות, תפקוד היד ומרכיבים אחרים נוספים.
❓ 2. שאלה: האם ישנו אביזר זה או אחר אשר מומלץ עליו כטיפול מנע או כטיפול שיקומי למצב זה או אחר בטרשת בזמן התקף ובכלל?
הטיפול השיקומי בטרשת נפוצה הוא מגוון ורחב, אין אביזר שיקומי ספציפי אחד שמומלץ באופן גורף. קיימים אביזרים רבים שניתן להגדיר אותם כ"טיפול מונע" מעצם היותם משמרים את התפקוד ומונעים החמרה. אביזרים וטכנולוגיות שיקום מותאמים באופן אישי בכדי לתת מענה לקשיים ספציפיים בתפקוד. קיימים אביזרי עזר בכדי לאפשר השתתפות בעיסוקים יומיומיים כמו אכילה, לבוש, שימוש בנייד ועוד. בנוסף, ניתן לבצע התאמות בסביבת המגורים כמו ידיות אחיזה, התאמות בחדר הרחצה ועוד. במידת הצורך, נתאים סדים לשמירה על אורך השרירים הרצוי של הגפיים למניעת החמרה. בנוסף, קיימות טכנולוגיות שונות (VR, ביופידבק) לצורך אימון בסביבה מאתגרת. התאמת אביזר היא לרוב חלק מתהליך שיקום כוללני ועל כן חשיבות בפנייה לצוות שיקום רב מקצועי לצורך אבחון והבנת הקשיים.