ראשי » אירועים וחדשות » ד”ר קולב הדר – נוירולוגית בכירה, היחידה לנוירו-אימונולוגיה, המרכז הרפואי, ת”א, ע”ש סורסקי

ד”ר קולב הדר – נוירולוגית בכירה, היחידה לנוירו-אימונולוגיה, המרכז הרפואי, ת”א, ע”ש סורסקי

עודכן 08.12.2024

שאלה: הרבה פעמים בשבוע קורה לי שהבטן, הגב וכל צד שמאל שלי נרדמים יש נימולים והתקשחות חזקה של הגוף, מה עושים?

תשובה: הפרעות תחושתיות, נוקשות שרירים או עוויתות הם תסמינים שכיחים שחווים אנשים עם טרשת נפוצה.
גורמים שונים עשויים לעורר או להחמיר תסמינים אלו, כולל זיהומים, מזג אוויר חם או לח, עייפות, תנועות פתאומיות או שינוי תנוחה, או גירוי תחושתי (למשל מלבישת בגדים צמודים). כדי לפתח ערנות ולזהות גורמים מחמירים ולנסות ולהתאים את אורח החיים כך שיכלול כמה שפחות מהם.
בנוסף לזיהוי גורמים ספציפיים להחמרה, גם הקפדה על שתית מים, מיזוג אוויר, פעילות גופנית תכופה, והרגלי שינה טובים עשויים לסייע בהתמודדות עם טריגרים.

מתיחות שרירים בתדירות גבוהה ככל שניתן, פיזיותרפיה עם דגש עם חיזוק ומתיחת השרירים המעורבים והידרותרפיה עשויים לסייע , בעיקר בשיפור הנוקשות.

לעיתים יש צורך בתוספת בטיפול תרופתי, וקיימות מספר אפשרויות טיפוליות אותן יש להתאים.

 

שאלה: שבוע לפני המחזור מרגישה כאבים בגב התחתון וגם מעל, כאבים חזקים והתקשות של הגב התחתון מה עושים?

תשובה: יש נשים עם טרשת נפוצה החוות החמרה זמנית בתסמינים נוירולוגיים בימים שלפני המחזור החודשי. שינויים הורמונלים ובטמפרטורת הגוף סביב תחילת המחזור הם הסברים אפשריים לתופעה. אם המחזור שלך סדיר ואת יודעת מתי הכאבים צפויים להגיע אפשר לנסות לקחת תרופות משכחות כאבים עם השפעה אנטי דלקתית כגון איבופרפן או אספירין במינון נמוך בימים שטרם המחזור, ובנוסף להמנע מטריגרים אחרים אשר עשויים להשפיע על הכאב. אם המחזור לא סדיר, כדי להתייעץ עם רופא/ת הנשים ולשקול שימוש בגלולות שעשויות גם כן לסייע בהקלה על התסמינים.

שאלה: בשנתיים האחרונות אני חווה קשיים וסימפטומים מוגברים כשאחד הסימפטומים הקשים ביותר הוא עייפות וחולשה . אני מרגישה שהיכולות הפיזיולוגיות שלי מוגבלות ואני כבר לא יכולה להתנהל יותר כאחד האדם . אני כמעט לא יכולה לסחוב תיק גב ולא אדבר כלל על שקיות אפילו שאינן כבדות שגם משפיעות על שיווי המשקל שלי וגם קשה לי פיזית . ההליכה כבדה , העיניים כבדות הכל חלש יותר ואני מתהלכת בין אנשים רגילים ומבינה שאין לי יכולת להתנהל לצידם מבלי להיות החלשה שמציעים לה לשבת או לעשות במקומה.  בגלל החולשה והעייפות הכל נפגע . כל הפעולות וכל התחושות. האם ניתן לשפר? האם יש קשר לאוקרווס?

תשובה: מהתיאור עולה משלב של תסמינים, הכולל חולשה, ירידה בראיה, הפרעה בשיווי משקל, עייפות ונוקשות אשר משפיעים זה על זה ומעצימים את ההשפעה על התפקוד היומיומי. באופן כללי כד, לנסות ולזהות גורמים אשר מחמירים את הפגיעה התפקודית ולבדוק כיצד ניתן לנסות ולהמנע מהם, למשל טמפ’ גבוהות, פעילות גופנית מאומצת, עייפות, שתיה לא מספקת וכדומה. בנוסף, עייפות מוגברת משפיעה לרעה על תסמינים רבים, גופניים, נפשיים, וקוגנטיביים ולכן התאמת אורח החיים ובמידת הצורך טיפול תרופתי גם הם עשויים לסייע. לבסוף, טיפול בכאב, נוקשות שרירים, ותסמינים נוספים עשויים לשפר את התפקוד, כדי לשוחח עם הרופא המטפל ולגבש אסטרטגיה טיפולית תרופתית ושאינה תרופתית בתסמינים אלו.

11 דצמבר 2024

ע”י רונן ריביץ העובד עם האגודה מזה 15 שנה ועוזר למתמודדים בטרשת הנפוצה בנושאים ביטוחים שונים – טל. 050-8909999

11 דצמבר 2024

ע”י רונן ריביץ העובד עם האגודה מזה 15 שנה ועוזר למתמודדים בטרשת הנפוצה בנושאים ביטוחים שונים – טל. 050-8909999

11 דצמבר 2024

ע”י רונן ריביץ העובד עם האגודה מזה 15 שנה ועוזר למתמודדים בטרשת הנפוצה בנושאים ביטוחים שונים – טל. 050-8909999

07 דצמבר 2024

תשובות ע”י נוירולוגים בכירים ומומחים רבים שענו לשאלות ששאלתם – יום עיון ברשת – דצמבר 2024

04 דצמבר 2024

האגודה הישראלית לטרשת נפוצה ועמותת איל”ן מזמינים אותכן/ם ל- 3 סדנאות פרונטליות מתמשכות: פיזיותרפיה שיקומית-קבוצתית, יוגה שיקומית קבוצתית, תיפוף שיקומי קבוצתי

20 אוקטובר 2024

הסדנאות מותאמות ליכולות: פלדנקרייז בשכיבה – לכל מי שיכול להניע את רוב חלקי גופו; פלדנקרייז בישיבה – למי שמשתמש בכיסא גלגלים

19 אוקטובר 2024

יום עיון: “טרשת נפוצה”- מפגש מטופלים “טיפול רב-תחומי בהתמודדות עם טרשת נפוצה” סורוקה המרכז הרפואי האוניברסיטאי, ב”ש יום שלישי ט”ז בכסלו , תשפ”ד – 17/12/24

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this