ראשי » אירועים וחדשות » ד”ר מוסברג רונית – מומחית לנוירולוגיה ,מדיקל סנטר, הרצליה – חברת ועד במועצה הרפואית המייעצת באגודה הישראלית לטרשת נפוצה

ד”ר מוסברג רונית – מומחית לנוירולוגיה ,מדיקל סנטר, הרצליה – חברת ועד במועצה הרפואית המייעצת באגודה הישראלית לטרשת נפוצה

עודכן 07.12.2024

שאלה: חיסון נגד שלבקת חוגרת. 

תשובה: חיסון זה מונע התפרצות של וירוס הגורם למחלה שלפוחיתית ( הגורמת לשלפוחיות בעור), מחלה שגורמת לכאבים , ולעיתים גם כאבים ממושכים, גם לאחר חלוף השלפוחיות.

וירוס זה, האחראי למחלת אבעבועות הרוח, נשאר רדום בגופנו, בתאים הנמצאים ליד עמוד השדרה, וכאשר יש חולשה של המערכת החיסונית, הוא עלול להתעורר ולתת ביטוי קליני.

החיסון המומלץ נקרא SHINGRIX  , ןהוא ניתן בשתי מנות, בהפרש של מספר חודשים ביו שתי מנות החיסון.   החיסון ניתן , בדרך כלל, לבני 50 ומעלה. החיסון נמצא בסל לבני 65 ומעלה, או לצעירים יותר עם דיכוי חיסוני.

יש להתייעץ עם הנוירולוג המטפל לגבי קבלת החיסון, היות ויש טיפולים תרופתיים בטרשת נפוצה בהם כדאי להימנע ממתן החיסון או לתת את החיסון טרם התחלת טיפול תרופתי.

שאלה: טיפול בקנביס רפואי.

תשובה: נוירולוג מומחה יכול לתת מרשם לרכישת קנביס לחולי טרשת נפוצה, שעל פי התרשמותו הקלינית, עומדים בקריטריונים לקבלת הטיפול.

שאלה: השפעת התרופות ה”חדשות”.

תשובה: העובדה כי תרופה היא “חדשה” יותר אינה מעידה על כך שהיא תהיה יעילה יותר מתרופה “ותיקה”, לחולה ספציפי. ההשפעה היא אינדיבידואלית.

לגבי זמן התחלת טיפול תרופתי, הגישה היא להתחיל טיפול מוקדם, יחסית, במהלך המחלה ולא להמתין לשלבים מאוחרים של המחלה, כאשר פעמים רבות, יש כבר נזק קליני שהוא קבוע. מחקרים הדגימו יעילות רבה יותר כאשר הטיפול ניתן בשלבים התחלתיים של המחלה.

שאלה: עייפות כרונית.

תשובה: לא הבנתי מהו מגט שאת/ה שותה.

ציפרלקס היא תרופה נוגדת דיכאון, עם השפעה מעוררת ואינה תרופה ממכרת.

ישנן תרופות לשיפור העייפות בחולי טרשת נפוצה, כגון MODAFINIL  או ARMODAFINIL, והן תרופות יעילות. יש צורך במרשם.

כדאי לבדוק את רמת ויטמין בי12 ותפקודי בלוטת התריס, שכן לעיתים חסר של הויטמין או הפרעה בהורמוני הבלוטה יכולים, אף הם, לגרום או לתרום לעייפות, שהיא סימפטום שכיח בקרב חולי הטרשת הנפוצה.

שאלה: מה הן התרופות לטרשת נפוצה.

תשובה: מחלת הטרשת הנפוצה היא מחלה כרונית. ישנם חולים בהם המחלה בהפוגה במשך שנים רבות. כלומר, חולים שאין להם סימפטומים של המחלה במשך שנים , אם כי ייתכן שתראה פעילות של המחלה בבדיקת MRI של המוח או של חוט השדרה.

ביצוע בדיקות MRI תלוי בהמלצת הנוירולוג המטפל. כמובן שהבדיקה חשובה לאבחנת המחלה. בהמשך, מתבצעות בדיקות למעקב , לדוגמא, תחת טיפול תרופתי, כדי להתרשם האם אין פעילות של המחלה, בנוסף על ההערכה הקלינית.

שאלה: קשר בין טרשת נפוצה למיגרנה.

תשובה: אכן, במחקרים, נמצא קשר בין טרשת נפוצה לבין מיגרנה, כאשר המיגרנה שכיחה יותר בקרב חולים במחלת הטרשת הנפוצה.

שאלה: טרשת נפוצה שהפכה ממהלך התקפי-הפוגתי למהלך מתקדם משני (SECONDARY PROGRESSIVE). 

תשובה: במקרים בהם יש שינוי במהלך המחלה, בהחלט כדאי לשקול החלפת טיפול תרופתי. יש לקבוע פגישה עם הנוירולוג המטפל ולדון עימו לגבי האופציות הטיפוליות, במקרה שלך, תוך התחשבות במצבך הקליני, כולל בכך שאת חיובית ל- JC VIRUS .    מבחינת קופת החולים, מומלץ כי תקבלי שירותי שיקום , כגון טיפולי פיזיותרפיה והתאמת עזרי הליכה, אם יש בהם צורך, עקב קושי גובר בהליכה.

שאלה: תופעות נוירולוגיות , כאשר בדיקת MRI של המוח היא לא שינוי. 

תשובה: מקרה שלך, סביר כי לפחות חלק מהתלונות, כגון ההפרעה במתן השתן והזרמים בגפיים, הם על רקע נגעים בחוט השדרה , שאף הוא מעורב במחלה ( חוט השדרה הוא חלק ממערכת העצבים המרכזית, נוסף על המוח ).

לכן, חלק חשוב במעקב ההדמייתי הוא בדיקות MRI של חוט השדרה הצווארי והגבי, נוסף על בדיקות המוח.

עייפות קשה היא ביטוי שכיח של המחלה, ותיתכן גם בחולים בתחילת המחלה.

ב. ישנם טיפולים רבים להקל את ביטויי המחלה השונים: יש תרופות להסדרת פעילות שלפוחית השתן, תרופות להפחתת העייפות ואף תרופות להקלת זרמים בגפיים . התרופות אינן מרפאות את הבעיות, אך כל עוד נוטלים אותן, הן משפרות את הסימפטומים.

ג. לגבי נטייה גנטית של מחלת הטרשת הנפוצה.  מחלת הטרשת הנפוצה שכיחה יותר בקרב בני משפחה של חולים במחלה.  לא ניתן לבצע בדיקה גנטית , היות וזו מחלה בה מעורבים גנים שונים. למרות השכיחות הגבוהה יותר של המחלה בקרב בני משפחה של חולים, עדיין למרבית החולים , אין סיפור משפחתי של המחלה. כאשר הורה חולה בטרשת הנפוצה, הסיכון שילדו יפתח את המחלה הוא כ-2%.

שאלה: מניעת הדרדרות בזיכרון.

תשובה: ראשית, כדאי לאבחן את ההפרעות הקוגניטיביות. לעיתים, כחלק מההפרעה, יש , בנוסף על הפרעות זיכרון, הפרעות נוספות, לדוגמא, הפרעות בתפקודי השפה או בהתמצאות.

כדי להפחית את ההתדרדרות בזיכרון, חשוב להקפיד על פעילות גופנית סדירה, פעילות מחשבתית (קריאה, פיתרון תשבצים וכדומה) ומפגשים חברתיים.

חשוב לשמור על היגיינת שינה טובה ולדאוג לרמת ויטמינים תקינה ( ויטמין בי 12 , ויטמין D) .

לעיתים תלונות קוגניטיביות בקרב חולי טרשת נפוצה נובעים או מוחמרים מדיכאון ומעייפות, וטיפול בסימפטומים אלה, ישפר גם את התלונות על ליקוי קוגניטיבי.

שאלה: הפרעות במערכת העיכול. 

תשובה: הפרעות במערכת העיכול יכולות להיות אחד מביטויי המחלה.

כדאי להיוועץ בדיאטנית לגבי שינוי תזונתי, כגון המלצה לתזונה עשירה בסיבים, כדי לשפר את התרוקנות הקיבה.

כדאי להיוועץ בנוירולוג המטפל, ובמידת הצורך ברופא מומחה לגסטרואנטרולוגיה, לגבי תרופות שיכולות לשפר את ההפרעות במערכת העיכול.

יש לזכור, כי תיתכנה הפרעות שאינן קשורות למחלת הטרשת הנפוצה, כגון כיב קיבה או זיהום בהליקובקטר פילורי. חולי טרשת נפוצה זקוקים לבדיקות סקר , כגון צואה לדם סמוי, ובדיקות קולונוסקופיה, כמו באוכלוסייה הכללית.

שאלה: תא לחץ בטרשת נפוצה.  

תשובה: אינני מכירה עבודות המראות שטיפול בתא לחץ מועיל לטרשת נפוצה פרוגרסיבית.

לגבי חידוש מיילין: לגוף עצמו יש יכולת מסויימת לחדש את המיילין, וניתן לראות בתחילת המחלה, התקפים שמהם המטופל מחלים לחלוטין, ואף נגעים במוח שהם דינמיים ונעלמים. יכולת הריפוי העצמי של המיילין פוחתת ככל שהמחלה מתקדמת.

ישנן תרופות שהדגימו  במעבדה יכולות לתקן מיילין, כגון TERIFLUNAMIDE .

המדע וחברות התרופות מנסות לפתח תרופות שתחדשנה את המיילין, כטיפול אפקטיבי במחלת הטרשת הנפוצה.

ההחלטה לגבי המשך או שינוי תרופה תלויה במצב הקליני ובמעקב בבדיקות הדמייה.

שאלה:  בצקת ברגליים בחולים שאינם ניידים. 

תשובה: בצקת ברגליים נובעת מגורמים שונים, ביניהם ממיעוט תנועה או חוסר תנועה של הרגליים.

כאשר אנחנו הולכים, אנו מפעילים את השרירים וכך מאפשרים לדם שנמצא ברגליים, לחזור ללב במערכת כלי הדם הורידיים.

באנשים שאינם ניידים, החזרה הורידית של דם ללב נפגעת, ודם מצטבר ברגליים וגורם לבצקת שלהם.

לכן, חשוב, גם באנשים עם מוגבלות מוטורית, להניע את הרגליים, על פי יכולתם, חשובה הנעה פסיבית, הרמת הרגליים מעלה בעת שכיבה, כל זאת כדי למנוע בצקת ברגליים. הבצקת תהיה שכיחה יותר ברגל החלשה יותר.

ניתן לתת פמפירה יחד עם אובגיו.

פמפירה

במחקרים קליניים הודגם כי פמפירה משפרת את מהירות ההליכה. יש עדויות שהיא משפרת גם פרמטרים נוספים של ההליכה, כגון יציבות.

מכיוון שמדובר בתרופה עם מיעוט, יחסי, של תופעות לוואי, וניתן להתרשם תוך זמן קצר אם התרופה מועילה, הייתי ממליצה לך לנסות את התרופה במשך שבוע – שבועיים ולהתרשם אם במקרה שלך, היא משפרת גם את היציבות.

שאלה: נימולים והתקשחות של הגוף.

תשובה: יש תרופות להקלת נימול בחלקי גוף שונים וישנן תרופות להפחתת ההתקשות או התקשחות הגוף ( ספסטיות ). נא היוועצי ברופא המטפל.

שאלה: כאבי גב תחתון לפני המחזור החודשי. 

תשובה: ניתן להקל את הכאבים על ידי נטילת תרופות נוגדות דלקת לא – סטרואידליות, כגון נקסין. את התרופות יש לקחת לאחר האוכל ולא על בטן ריקה.

שאלה: תלונות שונות, על רקע מחלת הטרשת הנפוצה. 

תשובה: ניתן להקל סימפטומים רבים של המחלה ע”י נטילת תרופות  מותאמות וע”י התאמת אורח החיים לסימפטומים של המחלה . לדוגמא, מנוחת צהריים להקלה על העייפות או ריכוז הפעילות בשעות הטובות יותר ביום.

כמובן שלליקוי התפקודי , הנגרם מהמחלה, יש השפעה על מצב הרוח ועל ההערכה העצמית. קשה גם להימנע מהשוואה לבני אותו גיל, שאינם חולים.

אני ממליצה לך לפנות לפסיכולוג רפואי כדי לקבל דרכי התמודדות טובות יותר עם המחלה. ייתכן שאת מציגה סימפטומים של דיכאון, ותוכלי להיעזר בטיפול תרופתי.

11 דצמבר 2024

ע”י רונן ריביץ העובד עם האגודה מזה 15 שנה ועוזר למתמודדים בטרשת הנפוצה בנושאים ביטוחים שונים – טל. 050-8909999

11 דצמבר 2024

ע”י רונן ריביץ העובד עם האגודה מזה 15 שנה ועוזר למתמודדים בטרשת הנפוצה בנושאים ביטוחים שונים – טל. 050-8909999

11 דצמבר 2024

ע”י רונן ריביץ העובד עם האגודה מזה 15 שנה ועוזר למתמודדים בטרשת הנפוצה בנושאים ביטוחים שונים – טל. 050-8909999

07 דצמבר 2024

תשובות ע”י נוירולוגים בכירים ומומחים רבים שענו לשאלות ששאלתם – יום עיון ברשת – דצמבר 2024

04 דצמבר 2024

האגודה הישראלית לטרשת נפוצה ועמותת איל”ן מזמינים אותכן/ם ל- 3 סדנאות פרונטליות מתמשכות: פיזיותרפיה שיקומית-קבוצתית, יוגה שיקומית קבוצתית, תיפוף שיקומי קבוצתי

20 אוקטובר 2024

הסדנאות מותאמות ליכולות: פלדנקרייז בשכיבה – לכל מי שיכול להניע את רוב חלקי גופו; פלדנקרייז בישיבה – למי שמשתמש בכיסא גלגלים

19 אוקטובר 2024

יום עיון: “טרשת נפוצה”- מפגש מטופלים “טיפול רב-תחומי בהתמודדות עם טרשת נפוצה” סורוקה המרכז הרפואי האוניברסיטאי, ב”ש יום שלישי ט”ז בכסלו , תשפ”ד – 17/12/24

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this