הריו
מידע עדכני מדויק ומבוסס על ראיות מעשיות לנשים עם טרשת נפוצה הנמצאות בהריון או שוקלות את האפשרות להרות
אפילו במאה ה-21, יש נשים עם טרשת נפוצה המספרות שהן נתקלות בדעות שליליות או במידע בלתי מדויק כשהן שואלות שאלות על היריון ולידה. מטרתו של מאמר קצר זה להפריך אחדים מהמיתוסים והתפיסות המוטעות הקיימים בתחום זה ולספק לנשים עם טרשת נפוצה הנמצאות בהיריון או שוקלות את האפשרות להרות מידע עדכני, מדויק המבוסס על ראיות מעשיות.
השפעת ההיריון והלידה על נשים עם טרשת נפוצה
לפני שנת 1949 הומלץ לנשים עם טרשת נפוצה להימנע מהיריון. נאמר להן שהן אינן כשירות להיות אימהות, שהטרשת הנפוצה תתקדם ותגביל אותן עוד יותר ושהן עלולות להעביר את המחלה לתינוק. מחקרים נוספים הפריכו כבר מזמן את המיתוסים האלה והייעוץ שמקבלות נשים כיום שונה לגמרי. מחקרים הוכיחו שהיריון כלל אינו משפיע על המהלך ארוך הטווח של טרשת נפוצה, ורוב האימהות הלוקות במחלה מסוגלות בהחלט לטפל בתינוק אם הן מקבלות את התמיכה הדרושה.
במחקרים על היריון אצל נשים עם טרשת נפוצה התברר שתדירות ההתקפים משתנה במהלך ההיריון ובתקופה הראשונה שלאחר הלידה. הסיכון להתקף בתחילת ההיריון אינו משתנה אבל הסיכון בחודשים המאוחרים יותר של ההיריון קטן יותר. הסיכון להתקפים גדל בשלושת החודשים הראשונים שלאחר הלידה, אבל לאחר תקופה זו שבה תדירות ההתקפים לרמתה לפני ההיריון.
רוב הנשים חשות בטוב במהלך ההיריון ורובן אינן נתקלות בבעיות חדשות. ואולם קיימת אפשרות שתסמינים שכבר הופיעו אצל מקצת הנשים – כמו עייפות או בעיות של הטלת שתן ופעולת מעיים – יחמירו. יש לשוחח כבר בהתחלה על אבחנת הטרשת הנפוצה עם אנשי המקצוע המטפלים בהיריון ובלידה. לאנשי מקצוע אלה צריכה להיות גישה למומחה לטרשת נפוצה המטפל באישה. במקרה של שינוי או החרפה של התסמינים יש לפנות לרופא המטפל, למיילדת או לאחות הטרשת הנפוצה.
האם טרשת נפוצה עלולה לעבור לתינוק שלא נולד?
טרשת נפוצה אינה מחלה תורשתית, למרות שאם אחד מהוריו של אדם חלה במחלה, הסיכוי שהוא עצמו יחלה בה גדול קצת יותר מהסיכוי הממוצע באוכלוסייה. סיכוי זה נחשב נמוך והוא נאמד ב-1%-4%. נתון זה אינו צריך לרפות את ידיהם של בני זוג הרוצים להביא ילד לעולם. אין ייעוץ גנטי בנושא מאחר שלא זוהה גן הקשור באופן ברור להתפתחות הטרשת נפוצה.
כיצד תנהלי את משטרי התרופות כשאת מתכוננת להרות?
חשוב לשוחח על התרופות לפני ההיריון מאחר שבין התרופות שבהן מטפלים בטרשת נפוצה יש העלולות להזיק לתינוק. בדרך כלל רצוי להימנע משימוש בסטרואידים במהלך ההיריון, אבל בתנאים מסוימים, כמו למשל במקרה של התקף חמור, עשוי הנירולוג להחליט שהתועלת האפשרית גדולה מהסיכונים הקטנים.
לנשים הנוטלות תרופות משנות מחלה (disease modifying drugs – DMDs) כמו בטא-אינטרפרון או גלטיראמר אצטאט, מומלץ להפסיק ליטול אותן שלושה חודשים לפני הפסקת השימוש באמצעי מניעה. היו אמנם נשים שהמשיכו ליטול את התרופות האלה במהלך ההיריון, עברו היריון תקין לחלוטין וילדו תינוקות בריאים, אבל נטילת התרופות אינה מומלצת. ידוע שהאינטרפרונים מכילים מרכיבים העלולים לגרום להפלה ספונטנית. אפשר להמליץ על נטילתן ללא חשש לאחר שהתינוק נולד והאישה הפסיקה להיניק. במקרה של היריון בלתי צפוי אצל אישה הנוטלת תרופות כאלה, מורים לה להפסיק ליטול את התרופות מיד. במקרה כזה אין צורך בטיפול מיוחד או במעקב מיוחד.
הנקה
להנקה אין כל השפעות שליליות על הטרשת הנפוצה. ממספר מחקרים קטנים שנערכו לאחרונה עולה אפילו שלהנקה יכולה להיות השפעה חיובית על המחלה. ממצאים אלה נמצאים בבירור ועדיין לא קיבלו אישור.
במקרה שלאם יש בעיות של קהות תחושה או חולשה בזרועות או בכפות הידיים, היא עלולה להתקשות להחזיק את התינוק בתנוחה מתאימה להנקה. חשוב לשוחח על בעיות מסוג זה עם המיילדת או עם אחות הטרשת הנפוצה, מאחר שביכולתן להציע רעיונות ולייעץ כיצד להתמודד עם המצב.
תכנון לקראת הבאת תינוק לעולם
להלן מספר דברים שחשוב לזכור כאשר מתכננים היריון:
- עלייך להקפיד על תזונה בריאה, לקיים פעילות גופנית קלה ביותר ולהפסיק לעשן ולשתות אלכוהול לפני ההיריון ובמהלכו.
- עלייך לקחת חומצה פולית לפני ההיריון ובשלושת חודשי ההיריון הראשונים.
- שוחחי עם הרופא על תרופות או תוספים שאת נוטלת.
- אישה עם טרשת נפוצה יכולה ללדת בלידה רגילה ואינה חייבת לעבור ניתוח קיסרי.
- נשים יכולות לקבל זריקת אפידורל או להשתמש במכונת TENS (transcutaneous electrical nerve stimulation – גירוי חשמלי של עצב דרך העור, שיטה לטיפול בכאב ממושך תוך הצמדת אלקטרודות לעור) אם הדבר מומלץ.
- תכנני עם בן זוגך את חלוקת התפקידים מבחינת עבודות הבית, המטלות הקשורות לתינוק וכו’.
- אינך צריכה להתמודד לבדך. חשוב לזכור את מקורות הסיוע האפשריים (כמו בני משפחה וידידים) שיוכלו לתמוך בך בעת הצורך.
- בחודשים הראשונים שלאחר הלידה עלול להתרחש התקף. יש לשוחח על כך ולהתכונן לאפשרות כזאת.
- שיחה מסייעת בהפגת לחץ. שוחחי על חששותייך השונים עם בן זוגך, עם חברה או עם המיילדת. השתתפי בקבוצת תמיכה מקומית לאימהות.
- רמת העייפות עלולה לעלות במהלך ההיריון ואחריו, והדבר עלול להפריע בפעילויות ההורות. שאלי את הפיזיותרפיסט או האחות על שיטות לשימור אנרגיה.
- חפשי עזרים וציוד המקלים את החיים.
סיכום
היריון הוא מקור לדאגות וחששות אצל כל אישה, אבל דאגותיה וחרדותיה של אישה החיה עם טרשת נפוצה עלולות להיות קשות יותר. הסברה ומסירת מידע עדכני ומדויק חיוניות להקלת חלק מחרדות אלה והפרכת מיתוסים רבים הקשורים להיריון וללידה. ידוע היטב שאי אפשר לצפות את מהלכה של הטרשת הנפוצה, ועקב כך אישה עם טרשת נפוצה המתכוננת להרות חייבת להתכונן היטב מבעוד מועד לקראת ההיריון ולתכנן את העזרה המעשית שתידרש לה לאחר הולדת התינוק.
האם לתינוק שלי תהיה טרשת נפוצה?
“אומדני סיכון פשוטים הם הפְשטות יתר העלולות לקבל פירוש מוטעה. המציאות היא שאומדני הסיכון עשויים להיות שונים ביותר בהתאם למבנה המשפחה. כיום ידוע לנו שבמשפחות שבהן הופיעה טרשת נפוצה אצל קרובים רבים, הסיכונים גבוהים בהרבה לעומת משפחות שבהן חלה רק אדם אחד. גם המוצא האתני וגורמים נוספים שעדיין לא הגדרנו בדיוק מפחיתים את הסיכון”. ד”ר סטיבן האוזר, המרכז לטרשת נפוצה, המחלקה לנירולוגיה, אוניברסיטת קליפורניה, סן פרנסיסקו, ארה”ב.