הדס חרדון – דיאטנית קלינית רפואית – שאלות ותשובות – יום עיון ברשת – דצמבר 2022 – נותן החסות חברת נוברטיס
הדס חרדון – דיאטנית קלינית רפואית – דיאטנית קלינית, מרכזת מרפאה “אורח חיים בריא לחולי טרשת נפוצה” מכבי.
שאלה: פרה-הביליטציה ותזונה: יש הסכמה רחבה כי פרה-הביליטציה (עיסוק בפעילות גופנית מסוגים שונים) יכולה לעזור להפחית תסמינים ולהתמודד טוב יותר עם הידרדרות של המחלה. כמו כן, יש הרבה מחקרים על תזונה נכונה והשפעתה. המלצה כללית של הנוירולוג על תזונה ועיסוק בספורט בד״כ לא משיגות את המטרה, כיוון שיש צורך בהדרכה וקשר שוטף עם המטופל כדי שישמור על אורח חיים בריא.
האם יש איזשהו יוזמה להכניס מסגרת שמספקת מענה לכך לחולי טרשת נפוצה? הכוונה למסגרת בקהילה או במרפאות הטרשת שנמצאת בקשר עם המטופל ומייעצות לו באופן שוטף.
תשובה: אני מנהלת מרפאת אורח חיים בריא במכבי שעושה בדיוק את זה. מעקב קבוע בקהילה . יש לנו צוות רב מקצועי שאחראי על אורח חיים בריא של המטופל. זה אמנם לא בכל הקופות אבל הכוונה היא לשלב גם במרפא טרשת בבתי החולים.
שאלה: למה הרופאים לא מדברים על דיאטות לעזרה בריפוי המחלה של טרשת נפוצה? נכתבו כ”כ הרבה סיפורים על דיאטות שונות שעזרו לכ”כ הרבה אנשים והרופאים רק מדברים על תרופות שעוזרות לחולים רק ב-30%?
תשובה: צריך לשאול את הרופאים אבל לאחרונה יצאה המלצה ממשרד בריאות ( וזה קיים כבר בחלק מהמרפאות ) לשלב דיאטניות
שאלה: האם דיאטניות רגילות מבינות בטרשת נפוצה ויכולות להמליץ על תזונה נכונה?
תשובה: דיאטניות רגילות לא מבינות בטרשת. הן כן יכולות להמליץ על תזונה ים תיכונית באופן כללי. אנו עובדים כעת על הכשרת דיאטניות בקורס לתזונה בטרשת אבל בינתיים הדאטנים שעוסקים בתחום ממה שידוע לי הן אני ודיאטן שעובד בתל השומר.
שאלה: האם יש תזונה שונה\ נכונה לחולי טרשת נפוצה?
תשובה: כן. ההנחיות הכלליות אינן שונות בהרבה מההמלצות לכלל האוכלוסייה אך קיימים דגשים שעיקריים לחולי טרשת . ידוע ממחקרים שמי שמקפיד על תזונה מצבו טוב יותר מחולים שלא מקפידים על תזונה נכונה בריאה ומאוזנת
שאלה: למה הרופאים לא מדברים על דיאטות לעזרה בריפוי המחלה של טרשת נפוצה? נכתבו כ”כ הרבה סיפורים על דיאטות שונות שעזרו לכ”כ הרבה אנשים והרופאים רק מדברים על תרופות שעוזרות לחולים רק ב-30%?
תשובה: שאלה טובה. ( שאלה חוזרת) עדיף לשאול את הרופאים. אני מניחה שהתשובה לכך היא שלא נעשו מספיק מחקרים ושהמחקרים שנעשו לא איכותיים מספיק. הסיבה לכך היא כמובן שמאחורי תרופות לטרשת שהן תרופות כרוניות יש מימון גדול של חברות תרופות ויש הרבה פחו תקציב לממן מחקרים בתחום התזונה. בשנים האחרונות גם הרופאים מבינים שהטיפול התרופתי הוא רק חלק מהטיפול ובהחלט אינו טיפול מספיק ושלם
שאלה: האם קפיר חלב\ תוצרת בית מעזים, בטוחה לאנשים עם טרשת נפוצה? זה עוזר לשינה ועשיר בפרוביוטיקה.
תשובה: קפיר וחלב בטוחים לחולי רשת נפוצה והחיידקים הפרוביוטים שיש בקפיר אכן מומלצים. קיימים מספר מחקרים שממליצים לחולי טרשת להימנע ממוצרי חלב כולל קפיר וחלב עיזים אך נכון להיום הם לא חד משמעיים.
שאלה: האם תוספי תזונה עוזרים לטרשת נפוצה, ועל מה מומלץ?
תשובה: ישנם תוספי תזונה שמומלצים לחולי טרשת. ביניהם ויטמין D ו B12 ואשוחח עליהם בהרחבה בהרצאה.
שאלה: איך מקבלים הפניה לדיאטנית בקופ”ח שמבינה בטרשת נפוצה?
תשובה: נכון להיום ממה שידוע לי רק במכבי יש דיאטנית שמבינה בטרשת נפוצה. – אני, הדס חרדון. ניתן לתאם תור אלי ולשאר צוות אורח חיים בריא לטרשת נפוצה דרך מוקד מכבי או ישירות למזכירות מרכז המכונים של מכבי בגרנד קניון בחיפה בטל 04-8796990 .