ראשי » אודות טרשת נפוצה » תשובות לשאלותיכם ע"י מומחים שונים בישראל » שאלות ותשובות ע"י אורלי ארד מיום העיון ברשת – 31.12.2021 – מוגש כשירות לציבור באדיבות חב' נוברטיס

שאלות ותשובות ע”י אורלי ארד מיום העיון ברשת – 31.12.2021 – מוגש כשירות לציבור באדיבות חב’ נוברטיס

עודכן 31.12.2021

נטורופתית – בעלת קליניקה בראש העין. מטפלת בתזונה – יעוץ אישי, ליווי קבוצתי, הרצאות וסדנאות, מטפלת בארומתרפיה וצמחי מרפא.

www.orlyarad.com

 שאלה 01 

אני מאובחן עם טרשת נפוצה כ- 8 שנים מצב סטטי יציב ברוך ה’, רציתי לברר איזה ויטמינים מומלץ לקחת באופן קבוע ובאיזה מינון ?
אני אענה בנוגע לתוספים. ואתן מינון שאינו ספציפי כלפיך אלא מינון כללי מומלץ למצבי טרשת.

תשובה:

  • וִיטמין D   מינון יומי מומלץ: 2000 יחב”ל.
  • ביוטִין  ויטמין B7-  במינון גבוה עשוי לשפר תפקודים שנפגעו אצל חולי טרשת נפוצה פרוגרסיבית. מינון יומי מומלץ: 300 מ”ג.
  • אוֹמגה 3  נוגדות דלקת ומסייעות לתפקוד תקין ואיזון של מערכות העצבים והחיסון. נמצא כי נטילה של התוסף ביחד עם תזונה מאוזנת עשויה לשפר את התסמינים של טרשת נפוצה ואף למנוע התקפים. מינון יומי מומלץ: כ- 500 מ”ג ואף יותר .
  • ויטמִיני B  –  משתתפים בתהליכים רבים של חילוף חומרים ומסייעים בבנייה, שמירה ואיזון של מערכות הגוף בפרט המערכת העצבית. במקרה של חוסר בויטמין מסוים נהוג לקחת תוסף של הויטמין החסר יחד עם תוסף של קומפלקס ויטמני B. בדרך זו לא יווצר מחסור יחסי של אף ויטמין מהקבוצה.  מינון יומי מומלץ: תוסף המכיל כ-50-100 מ”ג
  • נוגדי חמצון – נוגדי חמצון כגון ויטמין C, ויטמין E 400 יחב”ל ,Q10  מינון הנע בין 30 ל 120 מ”ג ויותר (תלוי אם המטופל נוטל סטטינים) , סלניום 100-200 מק”ג , ביופלבנואידים.  מסייעים בנטרול רדיקלים חופשיים בגוף. ויטמין C 1200-3000 מ”ג
  • תוסף של פירות וירקות בשם “ג’וס פלוס”. תוסף המספק כמות גדולה ואיכותית של פירות וירקות, אשר עברו ייבוש בהקפאה ואשר מספקים לגוף את מירב הויטמינים ונוגדי החימצון בצורתם הטבעית ביותר (כמובן שהצורה המיטבית לצריכת פירות וירקות היא בצורתם הטרייה) ונותן מענה רחב לכל נוגדי החמצון שציינתי מעלה. מינון 2 כמוסות אדומות, 2 כמוסות ירוקות ו 2 כמוסות סגולות בכל יום.

 שאלה 02 

האם צריך ו/או רצוי או כדאי לשנות תזונה? בוודאי

תשובה:

הגברת צריכה של:

  •  אומגה 3 המצויה  בדגי ים כגון סרדינים, סלמון, הרינג (מטיאס), טונה, מקרל, פורל, הליבוט, סול ובזרעי פשתן. חומצות שומן אלו חשובות לשלמות ותקינות תאי הגוף ולתפקוד תקין של מערכת העצבים. כמו כן, הן מפחיתות ייצור הורמונים פרוסטגלנדינים מעוררי דלקת ומגבירות ייצור הורמונים פרוסטגלנדינים מפחיתי דלקת.
  • ירקות ופירות כמקור לנוגדי חמצון, ויטמינים ומינרלים החיוניים לפעילות תקינה של מערכות הגוף ולנטרול רדיקלים חופשיים.
  • אגוזים, שקדים, זרעים ושמן זית. חשוב לציין כי יש לצרוך אגוזים, שקדים וזרעים בצורתם הטבעית (ללא קלייה) משום שקליתם גורמת לחמצון והרס החומרים החיוניים.
  • דגנים מלאים (אורז מלא,שיבולת שועל, קינואה, גריסים וכד’), קטניות (עדשים, שעועית וכד’), ירקות (ירקות ירוקים עליים, נבטים, ירקות שורש וכד’), פירות (תפוחים, אגסים, פפאיה וכד’) ושמרי בירה.
  • סיבים תזונתיים (שיבולת שועל, דגנים מלאים*, קטניות*, ירקות ופירות) מאטים את קצב שחרור הסוכר לדם ומונעים תנודות קיצוניות של רמת הסוכר בדם ומסייעים בסילוק רעלים מן הגוף.

* בחולים מסוימים, על פי הפרוטוקול של וואלאס יש להפחית ואף להימנע מצריכת דגנים
וקטניות.

ויש פרוטוקולים אשר ממליצים על הימנעות כוללת מפחמימות ומעבר לתזונת פליאו או תזונה
קטוגנית (נטולת פחמימות לחלוטין)

הימנעות או הפחתת צריכה של:

  • מזונות קשים לעיכול ומעודדים תהליכים דלקתיים כגון: שומנים רווים, מטוגנים, חריפים, חלבון מן החי (בשר אדום), סוכרים, חלב פרה, מוצרי חלב ועוד.
  • מזונות תעשייתיים, מעובדים ומשוּמרים המכילים צבעי מאכל וחומרי טעם וריח אשר מחלישים את מערכות הגוף.
  • שתיית אלכוהול, שימוש בסמים ועישון אשר פוגעים בפעילות ובתקינות מערכות הגוף בכלל ומערכת העצבים בפרט.
  • מזונות המכילים שומן רווי- בשר בקר, מזון מעובד, מרגרינה, חמאה, שמנים מזוקקים.

מזונות חשודים כאלרגניים כגון: חיטה, חלב פרה ומוצריו, תירס, סויה, פירות הדר, אגוזים, בוטנים, עגבניות, קפה, שוקולד


 שאלה 03 

איזו תזונה את ממליצה לחולה לטרשת היושב על כיסא גלגלים?

תשובה:

כפי שהמלצתי מעלה ללא הבדל.


 שאלה 04 

האם את יכולה לתת לנו תפריטים שיעזרו לנו לשמור על הבריאות?

תשובה:

תפריט יש להתאים למטופל  באופן אישי בקליניקה, לפי מדדי סוכר, לחץ דם ועוד.. ישנם הבדלים בין חולי טרשת .. ישנם חולים שתזונה דלת פחמימות תטיב עימם, ישנם חולים שצום לסירוגין יטיב עימם וישנם חולים שתזונת פליאו תטיב עימם. בכל מקרה את ההמלצות הכלליות כתבתי למעלה במענה לתשובה 2.


 שאלה 05 

חולה טרשת יש לי גם סכרת ושומנים בדם מה אוכלים ואיזה תוספות מזון?

תשובה:

עם סכרת חשוב לשמור על תזונה בעלת אינדקס גליקמי נמוך, להפחית משמעותית את צריכת הפחמימות ובעיקר הפחמימות הפשוטות – עוגות, עוגיות, סוכר, דבש ושאר מתוקים. וליטול תוספים כפי שציינתצי בתשובה מספר 1.  עוד נתון חשוב במקרה כזה הוא הפחתת משקל עודף במידה ויש כזה ועיסוק בפעילות גופנית מותאמת למצב. למשל -אימוני יוגה, אימוני אירובי, אימוני טאי-צ’י והתעמלות במים

11 דצמבר 2024

ע”י רונן ריביץ העובד עם האגודה מזה 15 שנה ועוזר למתמודדים בטרשת הנפוצה בנושאים ביטוחים שונים – טל. 050-8909999

11 דצמבר 2024

ע”י רונן ריביץ העובד עם האגודה מזה 15 שנה ועוזר למתמודדים בטרשת הנפוצה בנושאים ביטוחים שונים – טל. 050-8909999

11 דצמבר 2024

ע”י רונן ריביץ העובד עם האגודה מזה 15 שנה ועוזר למתמודדים בטרשת הנפוצה בנושאים ביטוחים שונים – טל. 050-8909999

07 דצמבר 2024

תשובות ע”י נוירולוגים בכירים ומומחים רבים שענו לשאלות ששאלתם – יום עיון ברשת – דצמבר 2024

04 דצמבר 2024

האגודה הישראלית לטרשת נפוצה ועמותת איל”ן מזמינים אותכן/ם ל- 3 סדנאות פרונטליות מתמשכות: פיזיותרפיה שיקומית-קבוצתית, יוגה שיקומית קבוצתית, תיפוף שיקומי קבוצתי

20 אוקטובר 2024

הסדנאות מותאמות ליכולות: פלדנקרייז בשכיבה – לכל מי שיכול להניע את רוב חלקי גופו; פלדנקרייז בישיבה – למי שמשתמש בכיסא גלגלים

19 אוקטובר 2024

יום עיון: “טרשת נפוצה”- מפגש מטופלים “טיפול רב-תחומי בהתמודדות עם טרשת נפוצה” סורוקה המרכז הרפואי האוניברסיטאי, ב”ש יום שלישי ט”ז בכסלו , תשפ”ד – 17/12/24

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this