במרחק נגיעה
לסמס, לצלם, לחייג • כולם עושים את זה בלי הפסקה, חוץ מבעלי מוגבלויות שנכותם מפרידה בינם לבין מסך המגע • התקן חדש שפיתח מהנדס ישראלי ונקנה על ידי ענקית האינטרנט גוגל מאפשר לבעלי מוגבלויות להשתמש בנייד באמצעות נענוע ראש בלבד • הוא יחולק בחינם לכל מי שיזדקק לו
במציאות שבה כולם צמודים לנייד, מסמסים ללא הרף, שולחים הודעות ווטסאפ, מצלמים ומצלצלים, קשה לזכור שעבור אלפי אנשים זוהי שגרה בלתי מושגת. בעלי מוגבלויות שאינם יכולים להשתמש בידיהם מוצאים את עצמם כמעט מנותקים מהעולם הסלולרי. פרויקט חדשני של גוגל בישראל יספק, בחינם, אלפי ערכות טכנולוגיות שפותחו במיוחד כדי לאפשר לאנשים עם מוגבלויות להפעיל מסכי מגע באמצעות תנועת ראש.
הטכנולוגיה הזו מיועדת עבור אנשים עם מוגבלות קשה בתנועה כמו חולי ALS, אנשים עם שיתוק, דלקות פרקים קשות ומוגבלויות אחרות. הטכנולוגיה מאפשרת תפעול של סמארטפון וטאבלט (בשלב זה כאלו שמבוססים על מערכת הפעלה אנדרואיד בלבד ולא לאייפונים). האפליקציה “משתלטת” על המצלמה של הטלפון, מזהה את התנועות בהתאם לתווי הפנים וכך יודעת למעשה כיצד להתאים את האזור במכשיר שאליו “הגיע” המשתמש.
חברת גוגל העולמית הקצתה לגוגל ישראל תקציב של מיליון דולר לצורך הנגשת טכנולוגיה לאנשים עם מוגבלות. גוגל הישראלית פיתחה שיתוף פעולה מיוחד עם בית איזי שפירא, תחת הכותרת “הכל בראש”, ובמסגרתו נקנה הפיתוח הטכנולוגי של חברת ססמי (sesame enable) שהוקמה על ידי גיורא ליבנה ועודד בן דב, המאפשר את הפעלת הסמארטפונים והטאבלטים ללא מגע בכלל.
“המטרה שלנו היא להגיע לכל אדם בישראל שנוכל לשפר את איכות חייו. רובנו צמודים לסמארטפון כל הזמן, כל החיים שלנו מנוהלים באמצעותו ועל ידיו”, אומר רון קורמוס, מנהל הפרויקט. “רק כשהתחלנו לחלק את המוצר למשתמשים כפיילוט, קלטתי שיש קבוצה שלמה של אנשים שהעולם הזה חסום בפניהם לחלוטין. את זה הפרויקט בא לשנות”.
הטכנולוגיה של החברה היא למעשה אפליקציה שמותקנת על הסמארטפון או הטאבלט וניתן להפעיל אותה באמצעות רכיב טכנולוגי שגודלו כגודל שלט של מזגן והוא מתחבר למכשיר באמצעות בלוטות’. מהרגע שהאפליקציה הותקנה על המכשיר מופיע סימון של “עכבר”, כמו זה של המחשב, והוא נע לפי תנועות הראש של המשתמש בו.
בימים הקרובים יתחילו בפרויקט לחלק את הערכות המיוחדות בחינם לכל אדם בעל מוגבלות שיפנה ויהיה מעוניין להשתמש בהן. ההערכות הן כי מדובר בכמה אלפי בני אדם. העלות של כל רכיב טכנולוגי כזה עומדת על כמה מאות דולרים. פרויקט החלוקה הארצי אמור לצאת לדרך בשבוע הבא, ובמסגרתו יופעל אתר אינטרנט שדרכו יוכלו המשתמשים או קרוביהם להירשם ולקבל את הטכנולוגיה ללא כל תשלום.
עמדות חלוקה נוספות יוקמו גם בבתי-חולים ובמרכזים טיפוליים. “החלוקה תלווה בהדרכה אישית לכל משתמש חדש”, מסביר קורמוס. “אנחנו מקיימים בימים אלה פגישות עבודה עם משרדי הממשלה, עם בתי-החולים השונים, עם העיריות ועם העמותות הרלוונטיות כדי שלא נפספס אף אדם שזקוק למוצר שלנו”. ביום ראשון הקרוב ייפגשו מובילי הפרויקט עם ראש הממשלה נתניהו וידליקו יחד נר ראשון וירטואלי של חנוכה באמצעות האפליקציה.
הטכנולוגיה פותחה על ידי גיורא ליבנה, עודד בן-דב וולדי אוסטרובסקי. “זה מאוד מרגש”, סיפר אתמול ליבנה, מהנדס חשמל משותק בעצמו, “הרבה אנשים יוכלו ליהנות. יש לזה צורך וזה מאוד משמעותי”.
“אני נרגש נוכח ההזדמנות להפיץ את הטכנולוגיה לכל ישראלי שנזקק לה”, אמר בן-דב, “הודות לשיתוף הפעולה עם גוגל ובית איזי שפירא אנו נדאג שאלפי ישראלים עם מוגבלות לא ייוותרו מחוץ לחוויות המובייל”.
בתוך כך, במסגרת פרויקט נוסף של גוגל ובית איזי שפירא מוענקת תמיכה לסטרטאפים שמעוניינים להפוך את האפליקציות שלהם לנגישות ללקויי ראייה.
ג’ין יודס, מנכ”לית איזי שפירא, התייחסה ליום הנגישות הבינלאומי המצוין היום ואמרה: “משמעותו של פרויקט ‘הכל בראש’ היא קודם כל האמירה שאף אדם לא נשאר מאחור — זו הגישה שלנו כל יום בשנה ובוודאי שגם ביום הבינלאומי לשוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות. בכוחה של הטכנולוגיה לפרוץ מוגבלות, כלומר לעשות שינוי באיכות חיים של אנשים ולאפשר להם עצמאות ושילוב. זהו צעד נוסף לעבר חברה שוויונית יותר”.
המוקד הארצי לתמיכה ולהרשמה 073-3730000
ניתן להירשם גם באתר: www.hakol-barosh.org.il