ראשי » מאגרי מידע » מאמרים » (76) טיפול תזונתי בטרשת נפוצה

(76) טיפול תזונתי בטרשת נפוצה

עודכן 07.07.2014

טיפול תזונתי בטרשת נפוצה

ננסי קלדיס-קוטריס, דיאטנית מוסמכת, ד”ר מייק נמאקה, ד”ר מריה מלאנסון

ננסי קלדיס קוטריס היא דיאטנית קלינית במרפאת הטרשת הנפוצה במרכז למדעי הבריאות של וויניפג.
ד”ר מייק נמאקה הוא רוקח קליני במרפאת הטרשת הנפוצה במרכז למדעי הבריאות של וויניפג ומרצה בכיר בפקולטה לרוקחות באוניברסיטת מניטובה.
ד”ר מריה מלאנסון היא נירולוגית ומנהלת מרפאת הטרשת הנפוצה במרכז למדעי הבריאות של וויניפג.

מבוא

טרשת נפוצה היא מחלה נירולוגית אוטואימונית הקשורה לדלקת במעטפות המיאלין של מערכת העצבים המרכזית וההיקפית. התפקיד הרגיל של מיאלין הוא יצירת חיץ מבודד החיוני להעברת הדחפים העצביים. איבוד מעטפת המיאלין והעברה עצבית לקויה הם סימני ההיכר של המחלה ולכן לעתים קרובות ניכרת בקרב חולים המאובחנים כחולי טרשת ירידה בראייה, בכוח הגופני, בתחושה ו/או בקואורדינציה.

טרשת נפוצה פוגעת בעיקר במבוגרים צעירים, ושיא השכיחות הוא בגיל 30. אף שהשכיחות אצל נשים גבוהה מהשכיחות אצל גברים (יחס של 2:3), פגיעתה המגבילה של המחלה קשה בדרך-כלל יותר אצל גברים. כמו כן שיעור התחלואה בטרשת נפוצה בקרב האוכלוסייה הלבנה גדול פי שניים משיעורו באוכלוסייה השחורה. באוכלוסיות ממוצא מזרחי מדווחת המחלה רק לעתים נדירות. קיימים מספר סוגים של טרשת נפוצה. כ-85% מהחולים לוקים בטרשת נפוצה התקפית. אצל חולים המאובחנים כחולי טרשת נפוצה התקפית מתקיימת המחלה בדפוס מחזורי אופייני – תקופות של הפוגה ובעקבותיהן פרקי זמן של התקפים המופיעים כ’התלקחות’ או ‘החמרה’ חריפה. מהלך הטרשת הנפוצה ההתקפית שונה במידה רבה מחולה לחולה, אבל עד 75% מכל החולים עשויים לעבור לצורה המתקדמת השניונית של המחלה. צורה זו פוגעת יותר בתפקוד והיא מוגדרת על סמך ירידה הדרגתית מתמשכת בתפקוד הנירולוגי, עם או בלי התקפים נוספים.

מטרת הטיפול בחולי טרשת נפוצה התקפית היא הארכת משך ההפוגות והפחתת מספר ההתקפים וחומרתם. מטרת ההתערבות התזונתית דומה למטרת הטיפול התרופתי והיא שיפור איכות חייהם של החולים על ידי הפחתת חומרתם של התסמינים הרבים שגורמת המחלה. עקב כך השילוב של טיפול תרופתי נאות והתערבות תזונתית מאפשר לטפל בתסמינים באופן הטוב ביותר.
התסמינים הקשורים למחלה כוללים חולשה, היעדר תחושה, לאות, רעד, עוויתות שרירים, כאבים, סחרחורת, אי-שליטה במתן שתן ופגיעה בתפקוד הקוגניטיבי. במהלך המחלה מופיעים גם תסמינים נוספים כמו בעיות ביציאות, הפחתת כושר התנועה, פצעי לחץ, קושי בבליעה ותיאבון מופחת. תסמינים אלה הנובעים מהמחלה יכולים לפגוע במצבם התזונתי של החולים ובסופו של דבר באיכות חייהם. יש ראיות לכך שתזונה מיטבית עשויה להקטין את הסיכון להתפתחות תסמינים משניים הקשורים לטרשת נפוצה, להקטין את הסיכון להתפתחות מחלות כרוניות אחרות ולשפר את איכות החיים הכוללת. מלבד הטיפול בתסמינים גם נאמר שמתְאם בין צריכת מזון ומיקום גאוגרפי משפיע על הסיכון ללקות בטרשת נפוצה. טיפול תזונתי מיטבי מהווה חלק בלתי נפרד מהטיפול ההוליסטי בחולה והוא משפיע ישירות על תסמינים רבים שגורמות מחלות.

ניהול התזונה

מאחר שטרם נמצאה תרופה לטרשת נפוצה, פונים החולים לטיפול בשיטות חלופיות העשויות להקל את תסמיני המחלה או לעכב את התקדמותה. למרבה הצער, החלטותיהם של חולים אינן מבוססות תמיד על המלצות תזונתיות נכונות. עקב כך עלול להתפתח חסר באבות מזון וביסודות קורט, דבר המעמיד את החולים בסיכון להתפתחות תופעות שניוניות שליליות או תת-תזונה. מנגד, במתן תוספים תזונתיים במינון גבוה במיוחד של אבות מזון או ויטמינים ומינרלים טמונה סכנת רעילות והדבר גם עלול לגרום חסרים הנובעים מהיקשרות תחרותית לאנזימים ולחלבוני הובלה. אף שהפופולריות של טיפולים משלימים ואלטרנטיביים גדלה עם השנים, יש לשקול אותם בזהירות כדי להבטיח את בטיחותם ויעילותם.

אבות מזון

לגוף דרושים שלושה אבות מזון (שומנים, פחמימות וחלבונים) לקיום פעילויות חילוף חומרים ופעילויות גופניות שונות. רקמת עצבים מכילה כמויות גדולות של ליפידים, ולכן הופנתה תשומת לב מיוחדת לתפקידו של השומן במזון ולהשפעותיו הריפוייות האפשריות על חולי טרשת נפוצה. ליפידים במזון מספקים מקור מרוכז של אנרגיה, מובילים ויטמינים מסיסים בשומן והם מקור לחומצות השומניות החיוניות.

חומצות שומניות

התכונות הפיזיקליות המבדילות בין חומצות שומניות הן מספר קשרי הפחמן הכפולים בשרשרת הפחמימנית. חומצות שומניות רוויות אינן מכילות קשרים כפולים, הן מוצקות בטמפרטורת החדר והן נמצאות בבשר בקר, בשומן חמאה, בשמן קוקוס ובשמן גרעיני תמרים. חומצות שומניות חד-בלתי רוויות מכילות קשר כפול אחד והן נמצאות בקנולה, בשמן זית, בשמן בוטנים ובמרגרינה רכה. אגודת הלב האמריקנית קבעה שיש להגביל את צריכת החומצות השומניות הרוויות ל-7% עד 10% מצריכת הקלוריות הכוללת ביום ולהקפיד שצריכת החומצות השומניות החד-בלתי רוויות לא תהיה גבוהה מ-10% מצריכת הקלוריות הכוללת. בהמלצות לצריכת שומן אצל חולי טרשת נפוצה נאמר שהגוף צריך לקבל 30% מהאנרגיה בצורת שומן, אף שיש להגביל את השומן הרווי לפחות מ-20 גרם ליום. לפיכך לגבי חולה הצורך 1,800 קלוריות ביום יש לתרגם את המלצות אגודת הלב האמריקנית לצריכת 7% עד 10% מהקלוריות בשומן רווי, לצריכה של 14 עד 20 גרם שומן רווי ליום, כמות הנותרת במסגרת הגבול המומלץ (פחות מ-20 גרם ליום).

חומצות שומניות רוויות

מתחילת שנות ה-50 הועלתה האפשרות שצריכה גבוהה של שומן רווי, בייחוד שומן מן החי, שומן חמאה, שומן אפייה ושמנים מוּקשים עלולים למלא תפקיד באטיולוגיה של הטרשת הנפוצה ובמהלכה. ליפידים הם המרכיב העיקרי של מעטפת המיאלין ולכן סבורים שכמויות גדולות במיוחד של חומצות שומניות רוויות משנות את יציבות מעטפת המיאלין ומגדילות את הסיכון לאיבוד מעטפת המיאלין. במחקרים רבים התקבלו ממצאים הנראים עקביים, ומהם עולה שצריכה נמוכה של שומן רווי (כלומר פחות מ-20 גרם ביום) קשורה למספר החמרות קטן יותר, להידרדרות איטית יותר ולשיעורי תמותה נמוכים יותר. כל ההבדלים האלה היו מובהקים. רמות האנרגיה אצל חולים הצורכים שומן רווי בכמות של 10 עד 15 גרם ביום או פחות היו גבוהות יותר והם חשו פחות עייפות. מאידך, צריכת שומן רווי בכמויות של 20 עד 42 גרם ליום נקשרה למוגבלות מוגברת ולשיעור תמותה גבוה פי שלושה. עקב כך סביר להניח שאצל חולים בטרשת נפוצה העוברים לתזונה דלת שומן רווי יחול שיפור בפרופילי האנרגיה והעייפות.

חומצות שומניות רב-בלתי רוויות

כשליש מרקמת העצבים מורכבת מחומצות שומניות רב-בלתי רוויות. חומצות שומניות רב-בלתי רוויות מתוארות כחומצה לינולאית או חומצה שומנית אומגה-6, וחומצה אלפא-לינולנית או חומצה שומנית אומגה-3.

20 מרץ 2024

שלום לכולם, – עם פרסום סל הבריאות לשנת 2024 לפני כחודש וחוזר מנכ”ל משרד הבריאות לגבי התוויות התכשירים השונים בסל לפני מספר ימים, לפיהם ניתן

14 מרץ 2024

מרפאת האסתטיקה של ד”ר ארוש יואב בשיתוף האגודה הישראלית לטרשת נפוצה מזמינים אתכם למפגש “יופי – אסתטיקה ניראות ובריאות”

04 מרץ 2024

לרגל חודש הרמדאן, האגודה הישראלית לטרשת נפוצה מאחלת לכם: שימי רמדאן זה יהיו ימים של בריאות, הקלה מכל הייסורים והמצוקות, מתן תשובה לכל התפילות ומי

02 מרץ 2024

המרפאה לטרשת נפוצה, והיחידה לנוירואימונולוגיה במרכז הרפואי הלל יפה בשיתוף עם האגודה הישראלית לטרשת נפוצה מזמינים את המטופלים בטרשת נפוצה ובני משפחתם – לקראת חג האביב

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this