ראשי » מאגרי מידע » מאמרים » (208) טרשת נפוצה התקפית הפוגתית – המרכז לטרשת מילאנו איטליה

(208) טרשת נפוצה התקפית הפוגתית – המרכז לטרשת מילאנו איטליה

עודכן 23.05.2014

טרשת נפוצה התקפית-הפוגתית

מרקו רובריס, המרכז לטרשת נפוצה, מכון מדעי סנטה מריה נסנטה, מילאנו, איטליה

טרשת נפוצה התקפית-הפוגתית מאופיינת בהופעת אפיזודות חריפות, אך קצרות מועד, של חוסר תפקוד נוירולוגי (נקראות גם הישנויות, החמרות או התקפים), שלאחריהם מגיע שיקום חלקי או מלא. המאפיינים של ההישנויות הקליניות יכולות להיות שונות מאוד גם בסוג וגם בחומרה, החל מהפרעות סנסוריות סובייקטיביות ועד אובדן מלא של הפונקציה המוטורית. כ-85% מאנשים עם טרשת נפוצה סובלים בשלב הראשון מטרשת נפוצה התקפית-הפוגתית. בסוג זה של טרשת נפוצה הבעיות הנוירולוגיות מהישנויות עשוית להישאר, אך על פי הגדרה הן יציבות. כלומר, הן לא מחמירות בתקופה שבין אפיזודות של חוסר תפקוד נוירולוגי חריף.
עם זאת, ידוע כי מספר רב של אנשים עם טרשת נפוצה התקפית-הפוגתית נכנסים בהמשך לשלב משני מתקדם, שמאופיין בהחמרה מתמשכת של פגיעה נוירולוגית, עם או ללא הישנויות מפעם לפעם, רמיסיות קצרות וקיפאון. תוצאות המחקרים שהתקיימו בקבוצות פלצבו של אנשים עם טרשת נפוצה מצביעים על כך שהתקופה בין התפרצות הטרשת הנפוצה התקפית-הפוגתית לבין ההתקדמות המשנית עומדת על כ-20 שנה. מספר מועט של אנשים מוגדרים כחולים בטרשת נפוצה “שפירה”, כאשר זמן רב לאחר התפרצות המחלה, הפגיעה הנוירולוגית היא מזערית או לא קיימת.

פרוגנוזה
רוב המחקרים שבוחנים את מהלך המחלה של אנשים עם טרשת נפוצה התקפית-הפוגתית מראים כי גיל התפרצות מבוגר, היות החולה גבר, קצב הישנויות מוגבר או הידרדרות קלינית מהירה בחמש השנים הראשונות מצביעים על התפתחות שלילית של המחלה. נמצא כי תסמינים ויזואליים או סנסוריים ראשוניים מתקשרים לזמן רב יותר עד ההתקדמות המשנית, בזמן שתסמינים הקשורים לחוט השדרה (למשל, תסמינים שקשורים בשתן או בגפיים תחתונות) מתקשרות לזמן קצר יותר עד ההתקדמות המשנית. מחקרים שבוצעו על דוגמיות של ביופסיות מוח שנלקחו לאחר המוות מאנשים עם טרשת נפוצה, הראו כי דלקת פוקאלית עם אפשרות לשיקום היא סימן לנזק רקמות בטרשת נפוצה התקפית-הפוגתית: אובדן האקסונים (כלומר, נזק בלתי הפיך) ופיזור החומר האפור והלבן פחות מבוטאים מאשר בשלבים מתקדמים ומגבילים יותר של הטרשת הנפוצה. השימוש ב-MRI העלה באופן משמעותי את יכולתנו לחקור את ההתפתחות של כל סוגי הנזק בטרשת נפוצה התקפית-הפוגתית. ידוע היום כי בדיקות MRI חודשיות של המוח עשויות לעזור לאתר את הופעת פעילות המחלה (מוקדים חדשים) ב-5-10 פעמים יותר מאשר בזמן מעקב קליני בלבד, הכולל הערכת תסמינים וסימנים חדשים. עם זאת, העלות של ביצוע סריקות MRI חודשיות ברוב המקרים הופכת את העניין ללא כדאי. הרגישות הגבוהה של MRI מאפשרת לקבוע את נוכחות המחלה זמן קצר לאחר הופעת הסימנים הקליניים הראשונים, מה שמאפשר לבצע אבחון מוקדם ולספק טיפול נגד התקדמות המחלה. בנוסף, מדידות MRI של פעולות טרשת נפוצה התקפית-הפוגתית הפכו לכלי יעיל להערכת יעילות הטיפולים הנחקרים בניסויים קליניים. כמו כן, חשוב לציין כי שימוש בטכניקות MRI מתקדמות ו”לא קונוונציונליות” לחקר טרשת נפוצה התקפית-הפוגתית שיפרה את ידיעותינו בנוגע למנגנוני המחלה. למדנו ממחקרי MRI לא קונוונציונליים כי אובדן בלתי חוזר של אקסונים ונוירונים קיים כבר בשלב מוקדם של טרשת נפוצה התקפית-הפוגתית והדבר משפיע גם על החומר האפור. חומרת התופעות הפתולוגיות פחות מתבטאת אצל אנשים עם מהלך מחלה יציב, ועולה כאשר הטרשת הנפוצה עוברת לשלב משני מתקדם.

עם זאת, קיים שוני רב מאדם לאדם בכל הקשור לנוכחות ולחומרת התסמינים, למרות פרופילים קליניים דומים. כפי שהראו מחקרי MRI פונקציונאליים, ניתן להסביר את השוני על ידי יעילות שונה של מנגנוני הפיצוי הפנימיים של אנשים, כלומר, הארגון מחדש של הפעילות המוחית שבה המוח משתמש החל מהשלבים המוקדמים של המחלה בכדי לנסות ולהגביל את ההשלכות של נזק לרקמות. לצערנו ל-MRI עדיין יש ערך מוגבל בחיזוי מהלכי מחלה אישיים של אנשים עם טרשת נפוצה התקפית-הפוגתית. עם זאת, תוצאות ממחקר אחרון מציעות כי איחוד של נתונים קליניים ונתונים מ-MRI עשויים לעזור להתגבר על מגבלה זו.

טיפולים
במהלך 15 שנים, יעילותם של טיפולים ניסויים רבים נבדקה במטרה להפחית את התדירות ו/או החומרה של ההישנויות וייתכן שגם את הסיכון להתקדמות משנית של המחלה. הודות לשימוש ב-MRI הצלחנו להפחית את משך התקופה וגודל הדגימה הדרושה לקיום מחקרים בתחום של טרשת נפוצה התקפית-הפוגתית, והדבר הוביל לאישורם של מספר טיפולים המונעים את התקדמות המחלה, כלומר, בטא-אינטרפרונים וגלטירמר אצטאט. השימוש בתרופות אלו שמוזרקות לאנשים עם טרשת נפוצה התקפית-הפוגתית כיום נפוץ מאוד מכיוון שהן מסוגלות להפחית את פעילות המחלה עם ערך סיכון/תועלת גבוה – כלומר, הסיכון מתופעות הלוואי הוא מקובל לאור היתרונות.
למרות שעדיין קיימות מחלוקות בנושא מניעת המעבר לטרשת מתקדמת משנית באמצעות הטיפולים, ישנן עדויות שתומכות בהנחת היעילות שעלו ממשאלים שנערכו על ידי חברות התרופות לאחר הוצאת התרופות המאושרות לשוק, בכדי לאסוף מידע נוסף בנוגע לבטיחות המוצר, יעילותו והשימוש האופטימאלי. למרות שנראה כי אין הבדל משמעותי בין היעילות הממוצעת של האינטרפרונים לבין גלטירמר אצטאט, ידוע כי לעיתים חולי הטרשת הנפוצה אינם מגיבים לאחד מהטיפולים או לכולם. לכן, זיהוי מוקדם של אנשים שלא מגיבים ופיתוח טיפולים נוספים הינם חשובים ביותר לניהול הטיפול בטרשת נפוצה התקפית-הפוגתית. במספר מדינות כבר קיימות תרופות מאושרות כגון מיטוקסנטרון (תרופה שמדכאת את המערכת החיסונית וחומר כמוטרפי) ונטליזומב (נוגדן חד-שבטי), שבהן משתמשים במקרים חמורים יותר של טרשת נפוצה התקפית-הפוגתית בשל יעילותם הגבוהה יחסית בהשוואה לקו ראשון של טיפול מעכב. עם זאת, ליעילות מתלווה אחוז גבוה יותר של סיכונים/תועלת.
הרגישות הגבוהה של MRI מאפשרת לקבוע את נוכחות המחלה זמן קצר לאחר הופעת הסימנים הקליניים הראשונים, מה שמאפשר לבצע אבחון וטיפול מוקדם.

טיפולים אפשריים בעתיד
לאחרונה נערכו ועדיין נערכים מספר מחקרים שמטרתם היא להעריך את היעילות של התרכובות האוראליות (למשל, קלדריבין, פינגולימוד, לאקינימוד, טריפלונומיד ונוגדנים חד-שבטיים (כגון ריטוקסימב, אלמטוזומב,דקליזומב) בתור טיפולים אפשריים לטרשת נפוצה התקפית-הפוגתית. סביר להניח שחלק מהטיפולים האלו יתגלו כיעילים יותר מאשר טיפול מעכב “מסורתי” לטרשת נפוצה התקפית-הפוגתית. אם הממצאים האלו יגיעו יחד עם פרופיל בטיחות קביל, ייתכן שהטיפול בטרשת נפוצה התקפית-הפוגתית יהפוך להרבה יותר יעיל בשנים הקרובות.

20 מרץ 2024

שלום לכולם, – עם פרסום סל הבריאות לשנת 2024 לפני כחודש וחוזר מנכ”ל משרד הבריאות לגבי התוויות התכשירים השונים בסל לפני מספר ימים, לפיהם ניתן

14 מרץ 2024

מרפאת האסתטיקה של ד”ר ארוש יואב בשיתוף האגודה הישראלית לטרשת נפוצה מזמינים אתכם למפגש “יופי – אסתטיקה ניראות ובריאות”

04 מרץ 2024

לרגל חודש הרמדאן, האגודה הישראלית לטרשת נפוצה מאחלת לכם: שימי רמדאן זה יהיו ימים של בריאות, הקלה מכל הייסורים והמצוקות, מתן תשובה לכל התפילות ומי

02 מרץ 2024

המרפאה לטרשת נפוצה, והיחידה לנוירואימונולוגיה במרכז הרפואי הלל יפה בשיתוף עם האגודה הישראלית לטרשת נפוצה מזמינים את המטופלים בטרשת נפוצה ובני משפחתם – לקראת חג האביב

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this