ראשי » פעילויות האגודה לרווחת חולי הטרשת הנפוצה » ימי עיון » ימי עיון ברשת » יום עיון ברשת – שנה תשע עשרה » 2018 – שאלות לפרופ' וקנין דמבינסקי עדי- נוירולוגית בכירה

2018 – שאלות לפרופ’ וקנין דמבינסקי עדי- נוירולוגית בכירה

המרכז לטרשת נפוצה- בי"ח הדסה עין כרם ,י-ם - חב' ועד והמועצה הרפואית המייעצת באגודה

עודכן 24.12.2018

פרופ’ וקנין דמבינסקי עדי- נוירולוגית בכירה

המרכז לטרשת נפוצה- בי”ח הדסה עין כרם ,י-ם
חב’ ועד והמועצה הרפואית המייעצת באגודה
 

1שאחד התסמינים המאוד מאוד קשים שיש לי neuralgia trigeminal שתוקפת אותי למשך חודשים ארוכים- האם יש טיפול בין כל התרופות נגד כאב נוירופטי שמתאים במיוחד לחולי טרשת נפוצה? אני מאובחנת מ- 1998 אך היו לי התקפים וסימפטומים מוזרים משך לפחות 20 שנים לפניכן ?
תאין טיפול תרופתי שונה לטריגמינל נוירלגיה לטרשת . כל הטיפולים התרופתיים כגון טגרטול ליריקה וכדומה מתאימים גם לחולי טרשת נפוצה.
2שדקירות בבוהן הרגלים הם תופעות של המחלה?
תיכול להיות, אך כמובן שדקירות אינן סימפטום ספציפי ויש לדקירות באצבעות הרגליים אבחנה מבדלת רחבה מאד.
3שפרצי זעם ודיבור קולני, בפרטיות הם תוצאה של לחץ נוראי, מה גורם לכך והאם זה חלק מהמחלה?
תידוע כי ישנם אזורים מוחיים שעלולים לגרום להתפרצויות זעם. שלרוב המטופלים עם טרשת נפוצה אין התפרציות זעם מהטרשת. זה שכיח יותר כאשר יש פגיעה קוגניטיבית ומומלץ להפנות לבדיקה קוגניטיבית במידה וישנן הפרעות התנהגות.
4שלמה הרופאים לא מדברים על דיאטות לעזרה בריפוי המחלה של טרשת נפוצה? נכתבו כל כך הרבה ספרים על דיאטות שונות שעזרו לכל כך הרבה אנשים והרופאים רק מדברים על תרופות שעוזרות לחולים רק באחוזים מסויימים?
תמבחינת הדיאטות אין מספיק מידע שהוא מבוקר ומה שמכונה EVIDENCE BASED MEDICINE על טרשת ודיאטה ספציפית. למרות ההסתייגות ישנן עבודות עם מספר עשרות מטופלים שמצביעות על כך שאורך חיים בריא ודיאטה דלת שומן רווי משפיע על הנכות העתידית. בנוסף ידוע שיש גורמים סביבתיים שמשפיעים על הטרשת כגון – עישון שמחמיר טרשת , ויטמין D נמוך והשמנה שכיחה וחשובה בעיקר בילדים עם טרשת ובמעשנים. כמו כן במבוגרים ישנה חשיבות לאיזון לחץ הדם.
5שקיבלתי לפני חודשיים טיפול בלמטרדה. הרופא אמר כי יש סיכוי שהטיפול ישפר את מצבי.
כרגע ללא שינוי. תוך כמה זמן אמורים לראות שיפור?
תפרוטוקול הטיפול בלמטרדה הינו למשך שנתיים לפחות (5 ימים בתחילת השנה הראשונה ו- 3 ימים בתחילת השנה השנייה), כך שאם קיבלת את הטיפול רק לפני חודשיים הרי שזה מוקדם מאוד לקבוע האם אכן מצבך ישתפר בעתיד.
עם זאת חשוב לזכור שמנתוני המחקרים שיפור שכזה הודגם רק בחלק מהמטופלים, וכי מטרת הטיפול העיקרית הינה מניעת החמרה תפקודית ולא שיפור המצב הקיים.
6שאני מזריקה קופקסון מס' שנים, קראתי בפורום שיש אפשרות לקבל טיפול בכדורים.
מה הטיפול המומלץ ביותר?
תאני מזריקה קופקסון מס' שנים, קראתי בפורום שיש אפשרות לקבל טיפול בכדורים.
מה הטיפול המומלץ ביותר?
7שאובחנתי לאחרונה עם טרשת נפוצה והרופא נתן לי לבחור בין אובג'יו , קופקסון וטקפידרה . מה היתרונות והחסרונות?
תשלוש התרופות שציינת הינן תרופות מקובלות כטיפול קו ראשון בטרשת נפוצה.
בעוד שהטיפול בקופקסון ניתן בזריקה, אובג'יו וטקפידרה ניתנות בכדור.
ישנם מספר גורמים חשובים אשר נלקחים בחשבון בבחירת הטיפול התרופתי- היעילות של התרופה, בטיחות התרופה (מבחינת פרופיל תופעות הלוואי והסיכונים) והנוחות שבטיפול, כמו גם מחלות הרקע, הרצון להרות ועוד. תפקידו של הנוירולוג המטפל להסביר על היתרונות והחסרונות של כל תרופה ולהמליץ על הטיפול המתאים עבור כל מטופל באופן אינדיבידואלי.
8שהאם זה נכון שלמטרדה יכולה לשפר לי את ההליכה?
תהטיפול בלמטרדה נמצא יעיל בהורדת שיעור ההתקפים השנתי ובהפחתת הפעילות הדלקתית האופיינית למחלה אשר מודגמת בבדיקות MRI.
בנוסף, התרופה נמצאה יעילה גם בהפחתת התקדמות הנכות הנוירולוגית ובחלק מהמטופלים אף מדווח שיפור במדד ה- EDSS אשר נשמר למשך עד 7 שנים מסיום הטיפול.
עם זאת, אין דרך לקבוע מראש כיצד ישפיע הטיפול על כל חולה באופן אינדיבידואלי ויש לזכור שמטרת הטיפול העיקרית הינה מניעת החמרה תפקודית ולא שיפור המצב הקיים.
9שלפני כ-10 שנים עקב כאבי גב עזים נגרם לאמי בעיה ברגל כף הרגל התעקמה ונשמטת, לצערי לפני כשבועיים נתקלנו באותה הבעיה עם הרגל השנייה כרגע היא מאושפזת, אימי בת 86 וסובלת גם ממחלת ריאות חסימתית, אימי מבקרת במועדון ומאוד נהנית.
היא בדיכאון מכך שתאלץ להפסיק את הביקור במועדון.
מעבר לכך שבבית הייתה מתהלכת עם הליכון ועכשיו תהיה מוגבלת.
שאלתי האם יש טיפול בנושא?
תלא ברור מהשאלה האם לאמך אבחנה של טרשת נפוצה או שהחולשה ממנה סובלת קשורה לבעיה אחרת. חיוני בשלב ראשון להבין מה מקור הבעיה.
לצורך כך הייתי מציע לפנות לבדיקת נוירולוג שיוכל לאבחן מה הגורם למגבלה ממנה סובלת אמך ובהתאם לכך להציע טיפול.
20 אוקטובר 2024

הסדנאות מותאמות ליכולות: פלדנקרייז בשכיבה – לכל מי שיכול להניע את רוב חלקי גופו; פלדנקרייז בישיבה – למי שמשתמש בכיסא גלגלים

19 אוקטובר 2024

יום עיון: “טרשת נפוצה”- מפגש מטופלים “טיפול רב-תחומי בהתמודדות עם טרשת נפוצה” סורוקה המרכז הרפואי האוניברסיטאי, ב”ש יום שלישי ט”ז בכסלו , תשפ”ד – 17/12/24

04 ספטמבר 2024

האגודה הישראלית לטרשת נפוצה, מפעילה קבוצות תמיכה רבות ומגוונות למתמודדים / ות עם טרשת נפוצה ולבני משפחתם.

04 ספטמבר 2024

סדנת פוטותרפיה וצילום בסמארטפון בזום עלות סמלית למפגש אחד 18 שקלים – 54 ₪ ל-3 מפגשים האגודה הישראלית לטרשת נפוצה מזמינה אתכם/ן, חברי/ות האגודה, לסדנה

04 ספטמבר 2024

האגודה הישראלית לטרשת נפוצה, מפעילה קבוצות תמיכה רבות ומגוונות למתמודדים / ות עם טרשת נפוצה ולבני משפחתם.

27 אוגוסט 2024

דרך סיפורים ושירים שכתבו אחרים ודרך כתיבה אישית, נוכל לגעת ולכתוב את הסיפור האישי של כל אחד ואחת מאתנו.‬‬ דרך סיפורים, שירים וכתיבה אישית נוכל

25 אוגוסט 2024

האגודה הישראלית לטרשת נפוצה מזמינה אתכם/ן, חברי/ות האגודה, לסדנא חדשה וייחודית בת 2 מפגשים בזום, אשר מטרתה לקבל כלים: מתי והאם כדאי להתייעץ? איזו עזרה

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this