מחשבות על שינוי תזונתי ותזונה מבריאה
בעידן בו אנו חיים, אפשר להגיע בלחיצת כפתור לאין ספור מחקרים והמלצות על תזונה.
מעולם לא היה קל יותר להגיע אל מידע. אבל ה”שפע הזה” יכול לייצר גם בלבול ותסכול כי לפעמים המידע, או במקרה זה גישות התזונה מנוגדות או סותרות אחת את השניה (טבענות מול צמחונות מול פליאו לדוגמה) וקשה לבחור במה להאמין או איך לקחת מתוך המידע הרב את מה שיתאים לנו.
יש המון דברים שאפשר לשנות וזו בידיוק הבעיה והמכשול הגדולים ביותר – מאיפה להתחיל את השינוןי התזונתי?
אני רוצה להציע 2 צעדים בסיסיים מבחינתי כשמדובר בשינוי תזונתי למרחקים ארוכים: כזה שצריך לעשות כשמדובר במחלה כרונית וחשוב מאוד שיהיה אפשרי לעשות אותו.
1. “שחור על גבי לבן, ולא בערך” – הצעד הראשון והכי חשוב כשאנחנו באים לשנות משהו בתזונה הוא לדעת מה אנחנו בידיוק באים לשנות/להוריד או להוסיף. נהלו רישום.
שלב ראשון תתחילו ברישום של מה שאתם אוכלים היום (יום יומיים ממוצעים).
שלב שני תסמנו במרקר מה לדעתכם צריך להוריד/להפחית ורישמו מה צריך להוסיף.
לדוגמה אם אתם נוהגים לשתות מידי יום 4 כוסות נס והייתם רוצים להפחית אז תדגישו במרקר את כל כוסות הנס הרשומות. כשמסתכלים על זה כתוב וברור (“שחור על גבי לבן” כמו שאומרים) הרבה יותר ברור לראות מה חוזר על עצמו יותר מידי או לחילופין מה חסר: אם אתם אומרים שאתם אוכלים הרבה פירות וירקות מידי יום ככה תוכלו לבחון כמה *באמת* אתם אוכלים ואיזה מגוון. רבים מגלים שהם למעשה אוכלים את אותם 4-5 ירקות מידי יום, כל יום. אז למעשה נופל אסימון שזה לא הרבה ולא מגוון כמו שחשבנו תחילה..
הרישום מאפשר לנו סדר ומיקוד לעומת הערכה כללית זה אנחנו לא רואים ממה בידיוק מורכבת התזונה היום-יומית שלנו.
2. לנקות את התזונה – אם המהלך הראשון שעשינו היה לרשום, המהלך השני הוא לקרוא. לקרוא מה אתם מכניסים לגוף באופן קבוע והאם אפשר לנקות קצת את הדברים הפחות רצויים.
הדוגמה הנפוצה ביותר לרעיון ‘הניקיון התזונתי’ היא השימוש באבקות מרק לעומת תבלינים רגילים. אם תיגשו רגע למגירת התבלינים במטבח ותסתכלו על הקופסא של אבקת המרק שיש שם, תשימו לב שבדכ בחזית כתוב את כל הדברים שאין בה (“ללא חומרים משמרים או לל מונוסודיום גלוטמט”), אבל למעשה מה שהכי חשוב זה לא מה שאין בה אלא מה שיש בה!
הסתכלו מאחור על רשימת הרכיבים. וודאי יש שם דברים שהייתם מעדיפים להמנע מהם באופן קבוע ותדיר כמו שמרים, נתרן גבוה או סוכרים ותרכובות סוכר שונות…
לעומת זאת תבלינים הם.. תבלינים! נקיים ונהדרים לשימוש ללא כל התוספות המיותרות.
ההמלצה היא לראות היכן אפשר לנקות את התזונה. במקרה זה פשוט החליפו את אבקות המרק למיניהן בתבלינים אמיתיים: כורכום (נוגד דלקת חשוב), כמון, פפריקה וכדומה.
דוגמה נוספת נפוצה וחשובה היא ‘מים בטעמים’ לעומת מים. אשאיר לכם לעשות את ההשוואה… מה עדיף שתכניסו לגוף? (התשובה נמצאת ברשימת הרכיבים).
כמובן שבטיפול תזונתי בטרשת נפוצה יש עוד הרבה גורמים שחשוב להתייחס אליהם. זו רק נקודת ההתחלה של השינוי. התחילו משני הצעדים האלה: רישום תזונתי וניקיון תזונתי. הם רלוונטים לכולם ומהווים צעד חשוב בתזונה מבריאה למרחקים ארוכים.
שני תשובה
נטורופתית פרקטית, בעלת הקליניקה לתזונה מבריאה.
אתר: WWW.NUTRISHANI.COM | מייל: shani.naturopath@gmail.com
נייד: 054-5637802 | פייסבוק: www.facebook.com/tzuna.mavriah