כתומים ונהדרים

מאת שני תשובה, נטורופתית פרקטית, בעלת הקליניקה לתזונה מבריאה.
אתר: WWW.NUTRISHANI.COM | מייל: shani.naturopath@gmail.com
נייד: 054-5637802 | פייסבוק: www.facebook.com/tzuna.mavriah

הסתיו פותח באופן רישמי את עונת המרקים והתבשילים החמים. למזון חם יש השפעות מיטיבות רבות.

כאשר אנחנו מבשלים (אפילו באידוי או הקפצה קלה) ירקות אנחנו מקלים על עבודת מערכת העיכול.

בנוסף לאכילה של מזון חם יש השפעה מרגיעה ואף מנחמת.

נכון שזה מצריך הכנה וזמן בישול אולם ניתן להכין כמות גדולה בכל פעם ולחלק למנות קטנות. את חלקן להקפיא ולחמם בהמשך.

לכל הפירות והירקות יש תכונות ויתרונות בריאותיים, הפעם ניתן את הכבוד ואת תשומת הלב לכתומים.

גזר, דלעת, בטטה, דלורית

הירקות הכתומים מכילים קרטנואידים, פרו-ויטמין A, בטא קרוטן ונוגדי חמצון חשובים. כל אלה חשובים ל:

  • חיזוק המערכת החיסונית
  • נטרול רדיקלים חופשיים
  • בעלי תכונה מצויינת לריפוי רקמות, חיזוק ממברנות של התאים בגוף (מסייעים לריריות להילחם בזיהום אוויר)
  • חלוקת תאים תקינה
  • ראייה טובה, יובש בעיניים
  • השפעה נהדרת על העור, אקנה, פריחות, יובש
  • בניית עצמות
  • מצויינים למערכת העיכול, טחורים, עצירות, ריח רע מהפה
  • מעולים למצבים של דלקות בשלפוחית השתן
  • טובים כחלק מטיפול באלרגיות, קדחת השחת, כאבי ראש
  • למצבי עייפות

מתכונים כתומים

בטטה מוקפצת מתוקה

(*אפשר במקום/בשילוב עם גזר)

לחמם ווק/מחבת

לחתוך בטטה לרצועות בעובי של כ1 ס"מ

להקפיץ את הבטטה החתוכה עם מעט מים רותחים לריכוך

כשהמים התאדו להוסיף מעט שמן זית, שום כתוש ומלח ופלפל

כשהבטטות התרככו ונצרבו להוסיף כ2 כפיות אגבה (או סילאן) להקפיץ ולהגיש (-:

מרק כתום

לטגן קלות בשמן זית:

4 בטטות חתוכות לקוביות גדולות

3 גזרים

מעט דלעת

הרבה שום – 5-10 שיני שום לפחות… (להוסיף אחרון – לא לטגן)

מלח/פלפל

חצי כפית כמון

3 כפיות כורכום (תבלין אנטי דלקתי נהדר)

מעט אגוז מוסקט טחון

להוסיף מים רותחים למילוי הסיר ולבשל על אש קטנה כשעה.

לטחון עם בלנדר מוט ולבשל עוד כ20 דקות….

בהגשה אפשר לפזר מעל מעט בזיליקום / שמיר קצוץ ולהזליף מעט שמן זית משובח….

אופציה נוספת בהגשה: אפשר לגרד מעל קצת ג'ינג'ר….

סירות דלורית בתנור:

לחמם תמור ל180 מעלות

לפרוס דלורית לסירות ארוכות ברוחב של כ3-4 סמ ולהזליף מעל מעט שמן זית.

לחובבי המתוק: אפשר לפזר קינמון

לחובבי המלוח: אפשר לפזר מעט מלח גס ועשבי תבלין קצוצים

לאפות עד השחמה קלה – נהדר לצד אורז וסלט ירוק או כקינוח בסיום הארוחה.

אורז עם גזר/בטטה

לחמם מעט שמן זית, להוסיף 2-3 שיני שום כתושות, להוסיף קוביות מ3 גזרים או 1 בטטה ולהמשיך לחמם.

להוסיף 1-2 כוסות אורז, לטגן קלות ולערבב, להוסיף מים בכמות מתאימה, להביא לרתיחה, להוריד לאש קטנה ולהמשיך לבשל עד שכל המים נספגים.

סלט גזר מבושל

10 גזרים

5 שיני שום כתושות (אם שום עושה גזים – לוותר עליו…)

1/4 כוס שמן זית

1 כף כמון

1 כפית פפריקה

מיץ מלימון אחד

מעט מלח לפי הטעם

אופן ההכנה: מבשלים את הגזרים שלמים במים עם מלח – עד שמתרככים מעט (אבל לא רכים מידי!). מצננים, קולפים וחותכים לעיגולים.

שמים בקערה ומתבלים במלח, שום, שמן זית, לימון כמון ופפריקה. מערבבים קלות בהקפצה

פירה בטטה

לבשל במים עד ריכוך 4 בטטות קלופות עם 5 שיני שום. כשהבטטות רכות לסנן את המים, להוסיף 1 כף שמן זית למעוך ביחד…. יאמי!

בהגשה ניתן לפזר מעל פטרוזיליה/כוסברה/בזיליקום קצוצים