ועדת הבריאות אישרה הקלות לחולי טרשת נפוצה
חברי הוועדה, יחד עם נציגי הביטוח הלאומי והאגודה הישראלית לטרשת נפוצה הגיעו להסכמות על הקלות בירוקרטיות לחולים. ג'נין ווסברג, מנכ"לית האגודה: "בזכות העבודה המשותפת שלנו יוכלו סוף סוף החולים בטרשת נפוצה לקבל את מלוא זכויותיהם״
חברי ועדת הבריאות של הכנסת, נציגי הביטוח הלאומי והאגודה הישראלית לטרשת נפוצה הגיעו יחדיו להסכמות במטרה להקל על חייהם של 6,000 ישראלים החולים במחלה מול הצינורות הביורוקרטים. על פי ההסכמות, וביוזמת מנכ”לית האגודה הישראלית לטרשת נפוצה, ג’נין ווסברג, ייצר הביטוח הלאומי יחד עם האגודה הישראלית טופס אחיד לרופאי המשפחה המטפלים בחולי הטרשת. טופס זה יהווה לראשונה, מסמך רשמי עבור הביטוח הלאומי, ויחסוך לחולים את הטרטור בין הוועדות השונים בדרך לקבל הקלות כספיות כתוצאה מנכותם. מסמך ההסכמות ייצור שפה רפואית אחידה למחלה.
על הבשורה הכריזו ח”כ מאיר כהן (יש עתיד), ופרופ’ שלמה מור יוסף, מנכ”ל ביטוח לאומי, במהלך כינוס של האגודה הישראלית לטרשת נפוצה בחסות חברת התרופות מרק שהתקיים היום (ג’).
טרשת נפוצה היא מחלה שבה מערכת החיסון תוקפת את המוח, גורמת להסרת המיאלין (הבידוד) של העצבים וגורמת למעין “קצרים” בהולכה העצבית ולהפרעות תפקודיות: ביניהן פגיעה בראיה, נימול, שיתוק ועוד. המחלה לרוב מאובחנת בגילאי ה-20 עד ה-40 (בשנים האחרונות החלו לאבחן גם ילדים) והמאובחנים בה חיים לצדה כל חייהם, מכיוון שלא נמצאה עדיין תרופה שתצליח להעלימה לחלוטין. נשים חולות יותר בטרשת נפוצה, כאשר היחס הוא בערך פי שלוש מגברים. ההנחה היא שקיימים כ-5,000 אנשים עם טרשת נפוצה בישראל.
“ניסחנו חוזר מיוחד לרופאי הוועדות בביטוח הלאומי המותאם לחולי ה- M.S., ובו פירוט של כל אותם פרטים החשובים לנו אודות אותו חולה”, אמר מור יוסף בכינוס. “הגברת המודעות בקרב רופאים תשנה את עולמם של החולים ותביא לסוף החסמים והסחבת הביורוקרטית עימה מתמודדים חולים רבים”. ווסברג אמרה כי “החוזר יציף בפני כל הרופאים של הביטוח הלאומי את כל הליקויים שהחולים בטרשת חווים. כמו כן, ההסכמות יובילו לכך שהחולים בטרשת יוכלו לזכות בהכרה כנכות קבועה מוועדות הביטוח הלאומי, במקום נכות זמנית כפי שעכשיו”.
בתוך כך, ח”כ כהן סיפר לנוכחים על הצעת חוק שיעלה בקרוב ושצפוי להקל משמעותית על חיי החולים בטרשת נפוצה. “נעשה תיקון חקיקה לספר הליקויים, תוך יצירת סעיף ספציפי לחולי הטרשת כפי שמקובל במחלות אחרות. זו לא הצעה שתצריך משאבים כספיים, ולכן הסיכוי שלה לעבור את אישור הכנסת גבוה”.
ח”כ כהן ששימש כמנהל תיכון במשך 25 שנה, סיפר על היכרות אישית שלו עם המחלה: “תלמידה שלי לשעבר, ושכנה שלי חלתה לאחרונה במחלה הנוראה הזו. היא צעירה בת 22 שלומדת לתואר באוניברסיטה. היא סיפרה לי כי כבר במהלך שירותה הצבאי היא החלה להרגיש בתסמינים שלא הצליחה להסביר את פשרם, הרופאים העבירו אותה מבדיקה אחת לאחרת כנראה מתוך הנחה שהיא מזייפת מחלה. יום אחד, היא נכנסה למקלחת והרגישה כיצד על רגל אחת היא מרגישה את זרם המים ועל השנייה היא לא מרגישה דבר. מאז היא מנהלת מסע מפרך על מנת לקבל את זכויותיה הסוציאליות מהביטוח הלאומי. פניתי בעקבות אותו סיפור למנכ”ל הביטוח הלאומי ומאז אנחנו מנהלים שיתוף פעולה מלא על מנת להקל על החולים בטרשת נפוצה”.
ג’נין ווסברג, מנהלת שירות לחולה באגודה הישראלית לטרשת נפוצה: “אני גאה לומר כי האגודה הישראלית לטרשת נפוצה, הביטוח הלאומי וח״כ מאיר כהן הצלחנו להגיע להסכמות משותפות ולסלול יחדיו את הדרך לחיים טובים יותר עבור החולים בטרשת נפוצה ובני משפחותיהם. בזכות העבודה המשותפת יוכלו סוף סוף החולים בטרשת נפוצה לקבל את מלוא זכויותיהם״.
זכאים חסרי דירה
הגדרת נכים:
דרגת נכות א’: עיוור/ת בעל תעודת עיוור לצמיתות מטעם משרד העבודה והרווחה. בעל/ת אישור מביטוח לאומי/משרד הבריאות/משרד הביטחון המעיד על נכות קבועה בשיעור של 75% או יותר /דרגת אי-כושר יציבה של 75% או יותר או מוגבלות בניידות של 75% או יותר.
דרגת נכות ב: מי שנושא עמו אישור חתום על ידי לשכת הבריאות המחוזית של משרד הבריאות, ולפיו נקבע לו אחוז ליקוי של 100% לצמיתות והוא מרותק לצמיתות לכיסא גלגלים.
הכללים שלהן יחולו על כלל הזכאים חסרי הדירה.
נכים ינוקדו לפי הטבלה כמקובל ליחידים ולמשפחות לפי משך זכאות, מס’ ילדים, מס’ אחים ואחיות ויקבלו תוספת 200 נקודות בגין נכות.
בכל מקרה יישמרו הכללים הבאים בקביעת הניקוד:
- הניקוד המינימלי ליחידים “נכים א”
יהיה 1500 נקודות
והניקוד המירבי 1890 נקודות.
טווח סכומי הסיוע
שיינתן לקבוצה זו:
117,985 ₪ – 85,250 ₪. - הניקוד המינימלי לזוגות או למשפחות חד הוריות “נכים א” יהיה 1600 נקודות.
סכום הסיוע שיינתן לקבוצה זו לא יפחת מ- 96,190 ₪. - הניקוד ליחידים “נכים ב'” יהיה 2000 נקודות.
סכום הסיוע לקבוצה זו יהיה 139,852 ₪. - הניקוד המינימלי לזוגות או למשפחה חד הורית “נכים ב'” יהיה 2200 נקודות.
סכום הסיוע שיינתן לקבוצה זו לא יפחת מ- 161,665 ₪.
מידע כללי:
הריבית על המשכנתא תעמוד על 0.5% פחות מהריבית הממוצעת של הבנקים למשכנתאות, שאותה מפרסם בנק ישראל, אך לא יותר מ-3.0%. תקופת החזר המשכנתא תינתן בטווח של 10-30 שנים, בהתאם לבחירתו של הלווה.