2014 – שאלות לגב’ נעים פלד אסתי
גב’ נעים פלד אסתי
מנהלת ריפוי בעיסוק
במרכז לשיקום חולי טרשת נפוצה
שיבא, תה”ש
- ש- הצעות כלליות לשיפורים בבית לאור שינויים תפקודיים
ת- על מנת להבין איזה שיפור או שינוי נחוץ, יש קודם לזהות היטב את השינוי התפקודי.
לצורך זיהוי, הגדרת השינוי והגורמים לו, מומלץ לפנות למרפאה בעיסוק.
על מנת שהשיפור/השינוי יהיה יעיל, חשוב שיעמוד בקריטריונים הבאים:
1. חיסכון באנרגיה – בכמות הכוח והמאמץ שצריך להפעיל על מנת לבצע מטלה כלשהי.
2. חיסכון בזמן – גם על מנת להספיק יותר וגם לצורך התנהלות נכונה בזמן, למנוע איחורים, לחץ ועייפות.
3. ארגונומי – דגש על עבודה נכונה עם הגוף, לצורך הפחתת כאבים.
4. יעילות – השימוש בכלי או בטכניקה החדש/ה פותר את הבעיה התפקודית ו/או משפר את התפקוד, ועם זאת אינו יוצר שום בעיה חדשה. הצעות כלליות לשיפורים:
התאמת סביבת העבודה – מיקום חפצים בארון, במקרר וכד’. מאחזים באמבטיה ובשירותים להגברת בטיחות.
ביצוע מטלות בישיבה במקום בעמידה, למשל הכנת סלט או קיפול כביסה.
בבעיות קשב וזיכרון למשל, מומלץ להשתמש ברמזים ויזואליים בסביבת הבית, מקום קבוע להנחת חפצים שונים, מקום ייעודי ואסטרטגי להנחת חפצים בעלי שימוש תכוף וכד’.
הפסקות קצרות ותכופות עדיפות על הפסקה אחת ארוכה. ישנן המלצות נוספות.
מומלץ מאוד בכל שינוי תפקודי לפנות למרפאה בעיסוק לפגישת הערכה וייעוץ.
ש - ש- אני חולת טרשת נפוצה ולאחרונה מצבי הורע, עברתי לכיסא גלגלים מה ההצעות לשיפור בבית ?
ת- כאמירה כללית, ברצוני לציין כי חשוב ומומלץ להתייחס לסביבה הביתית וליישם שיפורים גם בשלבים מוקדמים יותר של המחלה, דבר אשר יכול לסייע לכל אדם לתפקד במינימום זמן ואנרגיה ובמקסימום יעילות, ובפרט לאדם המשתמש בכ”ג לצורך ניידות.
ובפרט, המלצותיי לשיפור בבית, עבור אדם היושב בכ”ג, הן: הרחבת פתחים של כל החדרים בבית (לפחות אלה שיש בהם שימוש – רחצה, שירותים, שינה ומטבח/חדר אוכל).
התקנת דלתות הזזה על פני דלתות רגילות, על מנת להקל את פתיחתן.
השירותים והמקלחת יהיו בחדר משותף הצמוד לחדר השינה. חובה שיהיה מקלחון במידות מספיקות לתמרון בכ”ג (80*80), מקלחון פתוח עם שיפוע לניקוז המים על מנת לאפשר כניסה ויציאה עצמאיים בכ”ג.
כמובן שיש לרכוש כ”ג המתאים לרחצה (אל חלד).יש להימנע ממדרגות, ע”י שימוש במעלית או רמפה.
ישנן גם רמפות ניידות. במידה ואין אפשרות להחליף דיור, ישנם מכשירים להעלאת כ”ג במדרגות ע”י הפעלה של מנגנון פשוט ע”י אדם נוסף. ניתן גם להשאיל מכשירים שכאלה לפרקי זמן קצרים.
התאמת כל משטח עבודה (שולחן כתיבה, שולחן אוכל, כיור, שיש מטבח, ארונות ומגירות) לגובה מתאים, על מנת לאפשר נגישות לדברים חשובים ונחוצים.
לצורך פרטים נוספים והתאמה ספציפית בביתך, אני ממליצה לפנות אלינו, לצוות הריפוי בעיסוק.
המעבר לכ”ג משנה את אופן הביצוע בכל הפעולות שלנו, גם הבסיסיות ביותר, כגון העברת חפצים ממקום למקום, הושטת יד לעבר חפץ, להתכופף לרצפה, להתלבש, להתקלח, לאכול סביב שולחן וכד’.
טיפולים בריפוי בעיסוק מתמקדים בתרגול כל אותן מטלות יומיומיות שאדם מעוניין לבצע, תוך שימת דגש על שימוש נכון בכ”ג ובגוף. בנוסף, בעת מעבר לשימוש מלא בכ”ג, הידיים שלנו הן החלק העיקרי בגוף המשמש אותנו לתפקוד, ולכן חשוב לחזק אותן. המרפאה בעיסוק מעניקה הכוונה והדרכה כיצד להימנע מעומס יתר ומעבודה לא נכונה.
ש - ש- כל היד והזרוע שמאל שלי “רדום” כבר הרבה מאוד שנים. האם יש משהו חדש בתחום? טיפול כלשהו? טכנולוגיות חדשות? אשמח לשמוע.
ת- אתחיל ואומר שכל הזמן יש חידושים בתחום השיקום.
שילוב העולם הטכנולוגי בעולם השיקום הולך ומתעצם, ואצלנו במרכז אנו מצליחים תמיד להישאר מעודכנים. עם זאת על מנת שאוכל באמת להתייחס למצבך אני צריכה להבין למה הכוונה ב”רדום”.
האם ישנן תנועות אקטיביות ביד, חלקיות או מלאות? האם ישנו ליקוי תחושתי או הפרעה תחושתית, או גם וגם? בכל אחד מהמצבים הנ”ל ניתן לטפל, אם כי באופן שונה. במרכז פותחו בשנתיים האחרונות מספר כלים להערכה ואימון תחושתי. חלק מהכלים ניתנים גם לרכישה לאימון במסגרת הבית.
מחקרים מראים שאימון אינטנסיבי ויעיל המותאם באופן אישי למטופל, יכול להוביל לשיפור בתחושה ובתפקוד. בנוסף, נרכשה מערכת טכנולוגית ייחודית לטיפול ושיקום בג”ע (חברת מדיטצ’ הישראלית).
באמצעות מערכת זו, ניתן לעבוד ולחזק שרירים שונים בגפיים העליונות, בדגש על סיבולת, שליטה מוטורית ומהירות תגובה. התקדמות נוספת בתחום היא בשיקום מרחוק ובאופציה לקבל טיפולים במסגרת הבית ב”שלט רחוק” דרך חדר בקרה מביה”ח. מתאים לאנשים המתקשים להגיע לביה”ח, מסיבות שונות. אנו ממשיכים לחקור כלים נוספים להערכה סנסו-מוטורית ותפקודית עבור אנשים עם מחלת הטרשת, באמצעות כלים יעילים יותר, תפקודיים יותר ואובייקטיביים יותר.
הטיפול תמיד מתמקד קודם כל בשימור ומניעה של כל החמרה נוספת.
אם ה”רדימות” הזו מונעת ממך תפקוד עם היד, קיים חשש לקיצור של השרירים וקונטרקטורות במבנה המפרק, מה שיכול להוביל להגבלה וכאב נוספים.
שימור זהו דבר חשוב מאוד בהתמודדות עם מחלה כרונית.
אני מאמינה שעם תרגול נכון, במסגרת הטיפולית ובבית, יש גם תמיד מקום לשיפור תפקודי.
לסיכום אני ממליצה לך בחום לפנות למרפאה בעיסוק, במרכזנו, לצורך הערכה ובניית תכנית טיפול אשר תיתן מענה אופטימלי לצרכיך.
אירועים וחדשות
20 אוקטובר 2024
19 אוקטובר 2024
13 אוקטובר 2024
04 ספטמבר 2024
04 ספטמבר 2024
04 ספטמבר 2024
27 אוגוסט 2024
25 אוגוסט 2024