ראשי » היבטים רב תחומיים בטרשת נפוצה » תזונה » 2015 – תזונה – YIN & YANG – ברפואה הסינית

2015 – תזונה – YIN & YANG – ברפואה הסינית

עודכן 17.02.2015

תזונה – YIN & YANG  – ברפואה הסינית

אייל שפרינגר (Dip.Ac.Cl.Hb) -המרכז לרפואה מסורתית

מדוע ה YIN חשוב לבריאות, וכיצד מונעים דליפה שלו דרך פלג הגוף התחתון?

טוב, אז YIN ו YANG אתם בטח מכירים, לא? אלה הם שני מושגים יסודיים ברפואה הסינית. ה YANG מייצג בגדול כל מה שקשור לתנועה, לחום, לאנרגיה, לשליטה על החומר. בגוף שלנו הוא מייצג את היכולת לשמור על חום גוף תקין, על יכולתנו לפעול ולשלוט בגוף ובתפקודיו. הYIN מייצג את כל האיכויות ההפוכות: חומריות, קרירות, לחות, כבדות והזנה.  הYIN מתבטא ביכולתנו לווסת ולמתן תהליכי חילוף חומרים, חיוני ללחלוח והזנת הרקמות, למיתון תהליכי דלקת (גם תהליכים אוטואימוניים), וליכולת שלנו להיות רגועים ויציבים נפשית. למעשה ניתן להגיד כי ה YIN מתבטא בכל נוזלי הגוף, הרקמות השומניות. גם רקמות מערכת העצבים הן סוג של YIN, השומן הלח הוא מרכיב מרכזי הבונה אותן, ונוזל השדרה (CSF) עוטף את מערכת העצבים המרכזית ומזין אותה. לעיתים, כאשר מערכת העצבים המרכזית ניפגעת, במיוחד על ידי תהליכי דלקת, האבחנה המבדלת הסינית למצב היא עודף יחסי בYANG החם, ומחסור בYIN המזין והמלחלח. מצב זה דורש שיקום של הYIN והרגעה של הYANG.

הרפואה הסינית מתייחסת לYIN ולYANG  כמשאבים אותם ניתן להזין ולטפח או שניתן לאבדם בשל מחלה, אורח חיים או טיפול רפואי שגוי. אחת הצורות בהן ניתן לאבד YIN היא דליפה דרך פלג הגוף התחתון- ויש בכך הגיון!  כפי שהזכרתי קודם, הYIN מתבטא בכל הנוזלים וכל החומר בגוף מתאפיינים בכבדות, בנטייה לשקוע. הדבר היחיד שעוצר את הYIN הלח והכבד מלזלוג החוצה מתוך הגוף, הוא נוכחות של מספיק YANG (טונוס, אנרגיה, חום וכוח) בפלג הגוף התחתון המונע דליפה של YIN. בכל פעם שגבר חווה פליטת זרע, ונשים חוות ווסת, הפרשה וגינלית, לידה (במזל טוב) או הפלה (במזל קצת פחות טוב וסליחה לכולם על הפירוט של כל ההפרשות), יש אובדן של YIN. בנוסף לתהליכים הללו שהינם נורמאליים פחות או יותר, קיימים מצבים בהם יש דליפה עודפת מפלג הגוף התחתון. דוגמאות למצבים אלו הן: נטייה מוגברת להפלות, דימום רחמי או ווסתות כבדות, פליטת זרע לא רצונית(כמו קרי לילה), דליפת שתן, או שלשולים מרובים.

אז כיצד תומכים בYIN ומונעים ממנו ללכת לאיבוד דרך הפתחים התחתונים?

לצערי, ברפואות המסורתיות אין תשובה אחת שתמיד מנצחת. כל הטיפול מבוסס על אבחנה והתאמת טיפול אישית למצב המשתנה. עם זאת יש גישה בסיסית אחת, שכמעט תמיד תהווה חלק מהטיפול. הכוונה היא שילוב בין הזנת YIN באמצעות מזונות בעלי השפעה מזינה ומלחלחת (דוגמאות בהמשך) לטכניקה הנקראת ‘ספיחה’ או ‘כיווץ’ אשר מטרתה ‘אטימת’ השערים בפלג הגוף התחתון ומניעת אובדן הYIN.

המזונות אשר יבטאו את הגישה הטיפולית של הזנת YIN במקביל לספיחה הם מזונות המתאפיינים באיכות קרירה, לחה וטעם מתקתק המייצג הזנה ולחלוח, עם אלמנטים של ספיחה המתבטאת בטעם חמצמץ או עפיץ המייצגים כיווץ ושימור משאבים. בגלל שיש מעט מזונות העונים בדיוק על התכונות הללו, השילוב יהיה תערובת של מזונות המכילים לעיתים רק אחת מהתכונות הללו והם לחים ו/או קרירים ו/או בעלי איכות סופחת.

במקביל ישנם כמה ‘מזונות על’ המבטאים את כל התפקיד הזה של הזנה וספיחה בו זמנית.

המזונות הקלאסיים ביותר  שמבטאים כמעט הכל (גם ספיחה של YIN וגם הזנתו): תרד, מנגולד, פולי סויה, שעועית שחורה, חיטה, קיווי, פרג קלוי ופטריות שחורות. מהם יש לאכול בכל יום או אפילו בכל ארוחה.

מזונות שיתנו מענה חלקי אך חיוניים ליצירת תזונה רחבה ומגוונת:

דגנים: גריסי פנינה לבנים, דוחן אחרי השרייה במים, חיטה וקטניות מכל הסוגים. חלק מהדגנים סופחים, וחלקם מזינים YIN.

ירקות: בטטה, במיה מלוכיה, ריג’לה, עלי גפן אצת קומבו והיג’יקי. רובם פרט לעלי הגפן מזינים YIN.

חלבון מהחי: כמה שפחות, משום שחלבון מהחי בדרך כלל מחמם ובכך עלול לפגוע בYIN. עם זאת יש מקורות חלבון המוגדרים כקרים יותר או מלחלחים: ביצה רכה ודגים. אם יש יכולת להכיל ולעכל מוצרי חלב אז חלב עיזים. אומנם באיורוודה חלב עיזים נחשב לחלב ה’יבש’ ביותר מבין כל סוגי החלב, אך יש לו גם איכות עפיצה המסייעת לשמירת המשאבים.

פירות: בננה, קיווי,  אשכולית, גויאבה, רימון. חלקם עפיצים או חמוצים וחלקם מלחלחים.

שומנים: שקדים מושרים וקלופים, אגוז מלך מושרה, שמן קוקוס, חמאה, גהי. (מזונות אלו הם מזונות ‘מוח’ ברבות מהרפואות המסורתיות).

מזונות מיוחדים: זרעי שומר, תבלין שעועית שחורה, סרפד, זרע ליצ’י. כולם סופחים ומיוחסת להם השפעה על פלג הגוף התחתון.

צמח מרפא לדוגמה: HUANG JING (חותם שלמה סיבירי). צמח מרפא מהרפואה הסינית ששימש מתבודדים ומחפשי דרך רוחנית להזנת הגוף ונפש. מתאפיין באיכויות מזינות יחד עם ספיחה המשמרת משאבים.

חליטות: גם כאן ניתן להשתמש בשילוב צמח מזין ומלחלח כמו הליקוריץ (זהירות במקרי לחץ דם או בזמן מתן סטרואידים) לדוגמה יחד עם צמח סופח, בעל השפעה ייחודית על המחמם התחתון דוגמת זרעי השומר. השילוב בין ליקוריץ ושומר הוא שילוב מנצח לשיקום הזנה ושמירה על פלג הגוף התחתון!

השיח המודרני אודות תזונה, המתמקד בשאלה מהי התזונה הבריאה, מחמיץ את האפשרות לבחור במזון באופן מדוייק יותר המותאם לצרכיו האישיים של האדם. הרפואה הסינית איננה עוסקת בשאלה אם מזון בריא או לא, אלא מגדירה איכות והשפעה ספציפית של המזון על גופנו ועל מצבינו הנפשי. הבנה מעמיקה שכזו מאפשרת לאדם להתאים את תזונתו למצבו האישי, לתמיכה טובה יותר בזמן התמודדות עם מחלה, ולמניעת הופעת מחלות מלכתחילה. לדוגמה, על פי מאמר זה, אדם המבין כי מצבו יותר מידי YANG, כלומר סובל מחום ומדלקתיות יתר, יוכל לבחור במזונות מסוג YIN, אשר ירגיעו את החום, את הדלקתיות. אדם אשר הYIN בורח מפתחיו התחתונים, אם על ידי אובדן זרע, שתן רב, או שלשולים, לא יסתפק רק בתזונה ‘בריאה’, אלא יוכל לבחור באופן פעיל מזונות סופחים אשר ימנעו הופעת מחלה. בצורה זו, הכלים של הרפואה הסינית ובמיוחד התזונה הסינית יכולים להציע אפשרויות בחירה טובות לתזונה ואורח חיים בריא.

11 דצמבר 2024

ע”י רונן ריביץ העובד עם האגודה מזה 15 שנה ועוזר למתמודדים בטרשת הנפוצה בנושאים ביטוחים שונים – טל. 050-8909999

11 דצמבר 2024

ע”י רונן ריביץ העובד עם האגודה מזה 15 שנה ועוזר למתמודדים בטרשת הנפוצה בנושאים ביטוחים שונים – טל. 050-8909999

11 דצמבר 2024

ע”י רונן ריביץ העובד עם האגודה מזה 15 שנה ועוזר למתמודדים בטרשת הנפוצה בנושאים ביטוחים שונים – טל. 050-8909999

07 דצמבר 2024

תשובות ע”י נוירולוגים בכירים ומומחים רבים שענו לשאלות ששאלתם – יום עיון ברשת – דצמבר 2024

04 דצמבר 2024

האגודה הישראלית לטרשת נפוצה ועמותת איל”ן מזמינים אותכן/ם ל- 3 סדנאות פרונטליות מתמשכות: פיזיותרפיה שיקומית-קבוצתית, יוגה שיקומית קבוצתית, תיפוף שיקומי קבוצתי

20 אוקטובר 2024

הסדנאות מותאמות ליכולות: פלדנקרייז בשכיבה – לכל מי שיכול להניע את רוב חלקי גופו; פלדנקרייז בישיבה – למי שמשתמש בכיסא גלגלים

19 אוקטובר 2024

יום עיון: “טרשת נפוצה”- מפגש מטופלים “טיפול רב-תחומי בהתמודדות עם טרשת נפוצה” סורוקה המרכז הרפואי האוניברסיטאי, ב”ש יום שלישי ט”ז בכסלו , תשפ”ד – 17/12/24

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this