2015 – שאלות לד”ר רונית מוסברג

עודכן 14.03.2016

ד”ר רונית מוסברג

מומחית נוירולוגיה

1שהאם מקובלת בארץ או במקום אחר במערב, שיטת טיפול בקור: KREOTRAPIA או CREOTRAPIA. הכוונה לטיפול בתא קירור, בטמפרטורות של 140 מעלות ל - 3 דקות. בביקורי בפולין, שמעתי על השיטה הזה הנהוגה לטיפול בבעיות שונות והם ממליצים עליה גם בטיפול בטרשת.
תטיפול בחום או בקור יכול להיעשות במסגרת טיפולי הפיזיותרפיה בחולי הטרשת הנפוצה. זו אחת מטכניקות הטיפול בפיזיותרפיה, למשל בגפה ספסטית. שמעתי על טיפול בקור , כאשר כל הגוף מוכנס לתא קירור, אך אין לי כל מידע על כך.
2שהרופא רשם לי אובג'יו אחרי הרבה שנים של טיפול בזריקות. אני מתלבטת האם כדאי לי להחליף טיפול?
תלא ניתן לתת עצה האם להחליף טיפול ולאיזה טיפול להחליף , מבלי להכיר את המטופל. החלטה על החלפת טיפול צריכה להיעשות במשותף עם המטופל, לאחר הסבר מדוע יש המלצה להחליף את הטיפול, מה היתרונות האפשריים של הטיפול החדש , מהן תופעות הלוואי האפשריות ומהן בדיקות המעקב הנדרשות תחת הטיפול החדש.
3שבתאריך 13.3.13 קבלתי טיפול עבור MS בעזרת תאי גזע של המערכת החיסונית.
החומר הוזרק לדם וגם לנוזל השדרתי. מיד אחר ההזרקה נרדמתי. כשהתעוררתי למחרת, מצאתי את עצמי משותק בכל גופי. לא ספסטי אלא היפוטוני. כך אני כבר שנתיים וחצי במיטה או כיסא גלגלים. האם יש הסבר? האם התופעה מוכרת?
תאינני מכירה את המקרה שלך, ולכן אינני יכולה לחוות דעה מה הגורם לשיתוק. באופן עקרוני, כאשר מדובר בניסוי, כל ניסוי, המטופל חותם על טופס הסכמה , בו מוסברות תופעות הלוואי האפשריות מהשתתפות בניסוי וכן מצוין והמטופל חותם על כך שתתכנה תופעות לוואי שלא היו צפויות , מאחר ומדובר בתרופה או בטיפול חדש או בטיפול מוכר הניתן להתוויה חדשה.
4שאני מטופל כיום בגילניה והיו לי שני התקפים בשנה האחרונה, לפני כן, טופלתי מספר שנים בקופקסון .האם אני זכאי לקבל למטרדה?
תכיום, למטרדה מאושרת לטיפול כקו טיפול מתקדם שלישי והלאה בחולים עם טרשת נפוצה התקפית ומחלה סוערת, אשר מיצו טיפול בלפחות 2 תכשירים הפועלים במנגנונים שונים לטיפול בטרשת נפוצה.
5שהאם אני יכולה להתחסן לשפעת בזמן הטיפול עם אובג'יו?
תבעת הטיפול באובג'יו , מומלץ לא לקבל חיסון בווירוס חי. ניתן לקבל חיסון בווירוס שפעת מומת. וירוס שעבר INACTIVATION.
6שמתי הצפי שיתחיל הטיפול בתאי גזע, האם לחולה שנמצא בשלב מתדרדר של המחלה יש סיכוי לקבל טיפול בתאי גזע? באילו מרכזים רפואיים מטפלים בדרך זו בארץ ובעולם?
תככל הידוע לי, בארץ מתקיימים ניסיונות בטיפול בתאי גזע בבית חולים "הדסה" עין כרם. מומלץ לפנות למרפאה שם כדי לקבל מידע נוסף.
7שאשמח לשמוע השוואה בין התרופות הקיימות:
קופקסון , רביף , אבונקס, בטאפרון, טיסברי, גילניה, אובג'יו, למטרדה
הרופאים רוצים שנהיה שותפים לתהליך הטיפול איך אנו יכולים להחליט ?
תתיקצר היריעה מלהשוות בין כל התרופות הקיימות היום לטיפול בחולי הטרשת הנפוצה. מטרת הטיפול במחלה זו, כמו גם במחלות כרוניות אחרות, היא לנסות ל"תפור" לכל חולה תרופה שתתאים לו, הן מבחינת מהלך המחלה שלו, חומרת המחלה, מחלות רקע אחרות וניסיונות תרופתיים קודמים. התרופות שונות זו מזו בצורת המתן זריקות, כדורים , עירוי, בתדירות המתן, ביעילות ובתופעות הלוואי. כאשר אני משתפת את המטופל בהחלטה לגבי הטיפול, אני פורשת בפניו את האופציות הטיפוליות המתאימות לו לדעתי, מספרת לו על יתרונות וחסרונות / תופעות לוואי של הטיפול, אומרת לו מה לדעתי תהיה התרופה המועדפת עבורו ושומעת מה דעתו על הנתונים שהצגתי בפניו. החולה שותף בהחלטה בכך שהוא מקבל טיפול שהוא יודע בבירור מה יתרונותיו ומה תופעות הלוואי האפשריות, מה הן האופציות הטיפוליות האחרות ולמה לצפות כשהוא נוטל את הטיפול. אני תמיד מדגישה בפני המטופל כי גם אם התחלנו בטיפול מסוים, יש אפשרות להחליף את הטיפול במידה ותהיינה לו תופעות לוואי משמעותיות או החמרה במחלתו תחת הטיפול.
8שהאם ללמטרדה ישנה השפעה על התקדמות הנכות?
תלמטרדה (ALEMTUZUMAB) היא תרופה חדשה לטיפול בחולי הטרשת הנפוצה. מדובר בתרופה שהיא נוגדן כנגד חלבון הנמצא על גבי תאי המערכת החיסונית - לימפוציטים , מסוג B ומסוג T.
מכיוון שחושבים שללימפוציטים יש תפקדי בגרימת נזק דלקתי בטרשת נפוצה, הפחתה במספר הלימפוציטים הודות לטיפול זה, מפחיתה את הנזק הדלקתי. למטרדה מיועדת לטיפול בחולי טרשת נפוצה התקפית. התרופה הראתה יעילות בהפחתת תדירות ההתקפים במחלה, אך גם בהתקדמות הנכות, כאשר היא הושוותה ל- REBIF .
9שהיו דיווחים על כך שזוהו מקרי PML בקרב מטופלי גילניה מה ההשלכות לגביי או בכלל למקרים שהוירוס חיובי? למה לא פורסמו ברבים מקרים אלו , האם צריך להפסיק את הגילניה?
תעד עתה, התקבל דיווח על 3 מקרי PML בחולים שטופלו בגילניה. PML היא מחלת מוח קשה הנגרמת ע"י וירוס בחולים שמערכת החיסון שלהם מדוכאת. מדובר בתופעת לוואי נדירה של השימוש בתרופה. אין צורך להפסיק את הטיפול בגילניה עקב הדיווחים הללו, אך יש צורך להקפיד להיות במעקב תחת טיפול בתרופה , ולדווח לנוירולוג המטפל על כל שינוי בהרגשתך.
כמו כן, יש לבצע בדיקות דם עוקבות ספירת דם ולוודא כי ספירת הלימפוציטים אינה יורדת מתחת לערך של 200 . אם, חלילה, יש ירידה במספר הלימפוציטים מתחת לערך זה, יש להפסיק את נטילת הגילניה.
20 אוקטובר 2024

הסדנאות מותאמות ליכולות: פלדנקרייז בשכיבה – לכל מי שיכול להניע את רוב חלקי גופו; פלדנקרייז בישיבה – למי שמשתמש בכיסא גלגלים

19 אוקטובר 2024

יום עיון: “טרשת נפוצה”- מפגש מטופלים “טיפול רב-תחומי בהתמודדות עם טרשת נפוצה” סורוקה המרכז הרפואי האוניברסיטאי, ב”ש יום שלישי ט”ז בכסלו , תשפ”ד – 17/12/24

04 ספטמבר 2024

האגודה הישראלית לטרשת נפוצה, מפעילה קבוצות תמיכה רבות ומגוונות למתמודדים / ות עם טרשת נפוצה ולבני משפחתם.

04 ספטמבר 2024

סדנת פוטותרפיה וצילום בסמארטפון בזום עלות סמלית למפגש אחד 18 שקלים – 54 ₪ ל-3 מפגשים האגודה הישראלית לטרשת נפוצה מזמינה אתכם/ן, חברי/ות האגודה, לסדנה

04 ספטמבר 2024

האגודה הישראלית לטרשת נפוצה, מפעילה קבוצות תמיכה רבות ומגוונות למתמודדים / ות עם טרשת נפוצה ולבני משפחתם.

27 אוגוסט 2024

דרך סיפורים ושירים שכתבו אחרים ודרך כתיבה אישית, נוכל לגעת ולכתוב את הסיפור האישי של כל אחד ואחת מאתנו.‬‬ דרך סיפורים, שירים וכתיבה אישית נוכל

25 אוגוסט 2024

האגודה הישראלית לטרשת נפוצה מזמינה אתכם/ן, חברי/ות האגודה, לסדנא חדשה וייחודית בת 2 מפגשים בזום, אשר מטרתה לקבל כלים: מתי והאם כדאי להתייעץ? איזו עזרה

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this