2015 – קבוצת בלינסון ותיקים
ד”ר אברהם לוי- מנחה הקבוצה - סיכום פעילות לשנת 2015
קבוצת בלינסון ותיקים
ד”ר אברהם לוי- מנחה הקבוצה
סיכום פעילות לשנת 2015
קבוצת “בלינסון וותיקים” פועלת בתוך בית החולים בליווי צמוד של אחות שהינה חלק מהצוות הרפואי במקום. חברי הקבוצה מטופלים ע”י רופאי המחלקה הנוירולוגית ומצויים בקשר אישי עם האחות המלווה. הקבוצה מונה כ- 20 חברים שרובם משתתפים באופן קבוע במפגשים שנערכים אחת ל- 3 שבועות. חלק מהמשתתפים הינם זוגות נשואים וחלקם בודדים. מאחר וכל חברי הקבוצה מטופלים ע”י צוות בית החולים, קיימת ביניהם הכרות וותיקה, יחסי חברות, תמיכה הדדית וקשר רגשי לקבוצה וחבריה. הקבוצה חוגגת במשותף את חגי ישראל וימי הולדת של חבריה. החברים מסיעים זה את זה לימי עיון שעורכת האגודה ומקיימים קשרים אינטנסיביים בעזרת תוכנת ה- WhatsApp שכולם מחוברים אליה. אחד ממפגשי הקבוצה נערך בביתה של אחת מחברות הקבוצה והיה מוצלח ביותר. נושאי הפגישות מגוונים ובדרך כלל, נקבעים ע”י חברי הקבוצה בהתאם למה שמעסיק אותם באותה עת. חלק גדול מהמפגשים התמקד בהשפעות שישנן לתרופות שונות, לטיפולים חדשים, לטיפולים אלטרנטיביים, לתוספי מזון ומחלת הטרשת. כמו כן בקשרים שיש לתזונה מאוזנת, פעילות גופנית, חשיבה חיובית והתמודדות עם סימפטומים שונים של המחלה.
השנה התמקדנו ב דרכים השונות שבהן תופסים חברי הקבוצה את מצב החולי של עצמם. נוכחנו שישנם חברים שרואים במחלה את מהות חייהם ומתמקדים בנזקים שקרו להם כתוצאה ממנה. בעוד אחרים רואים במחלה רק חלק מחייהם. למדו להסתגל למגבלותיה ומנהלים חיי חברה עשירים.
נושא נוסף שקיבל תשומת לב מיוחדת השנה הוא דרכי ההתמודדות עם המחלה שבהן נוקט כל חבר בקבוצה. מסתבר שהחברים נוקטים בדרכים מגוונות ולעיתים גם שונות מאלה שנוקטים בהן האחרים. החלפת המידע בנושא זה יש בה כדי להעשיר את דרכי ההתמודדות של כל אחד מהמשתתפים בקבוצה.
מקומה של העבודה בחיי האדם נדונה בהרחבה והוסכם שמעבר להיבט הכלכלי יש לעבודה משמעות חברתית ורגשית והשפעה על הדימוי העצמי. מכאן שיש להחזיק במקום העבודה חזק ככל שניתן עד לנקודה שבה נאלצים לצמצם אותה או לפרוש ממנה לגמרי. כפי שחשוב להחזיק במקום העבודה כך יש להיזהר מלהיסחף לחיי עבודה אינטנסיביים שלא לוקחים בחשבון את המגבלות הפיסיות והמנטליות שנוצרו כתוצאה מהמחלה.
מאחר וחלק גדול מחברי הקבוצה הם בני זוג נשואים ניתן בקבוצה דגש מיוחד להשפעה שעלולה להיות למחלת הטרשת על חיי הזוגיות. לטרשת יכולה להיות השפעה על יחסי המין של בני הזוג ולכן נדונו גם דרכי ההתמודדות עם המגבלות שנוצרו עקב המחלה. חשוב היה להזכיר כי במתחים בין בני הזוג יש לקחת בחשבון את הקשיים של החולה אך אין להתעלם מהקשיים שחווים בני ובנות הזוג שמוגדרים כ”בריאים”.
חלק מחברי הקבוצה התייחס לקושי הרגשי שכרוך במעבר ממצב שבו המחלה מוגדרת כסמויה וניתן להסתירה מפני אחרים למצב שבו חלק מהסימפטומים מקבל ביטוי חיצוני והמחלה נעשית גלויה. עיבודם הרגשי של הקשיים נדרש על מנת לעודד חברים אלה להשתמש במקלות הליכה או לעבור לכיסאות גלגלים כאשר מצבם הפיסי דורש זאת.
ההתייצבות בפני וועדות זכאות במוסד הביטוח הלאומי עוררו חרדות בקרב חברים שהגישו תביעות להכרה בהתדרדרות במצבם. במסגרת הדיונים שהתפתחו בנושא זה ניתנה אפשרות לחברים וותיקים ומנוסים לתמוך, לייעץ ולהדריך את החברים הפחות מנוסים.
התמודדות עם בעיות שליטה בסוגרים ודליפת שתן לא רצונית העסיקה רבים מחברי הקבוצה ובמסגרת הטיפול בנושא זה דובר על אלטרנטיבות שעשויות להקל את ההתמודדות עם המגבלה.
תרופת הלמטרדה שנכנסה לשימוש בשוק התרופות העסיקה את החברים וסחפה דיונים בהם דובר על ההקלות שנובעות מהשימוש בתרופה אל מול המגבלות והסיכונים האפשריים.
הצורך להתמודד עם קשיים בהליכה זימן לקבוצה את הנוירולוג ד”ר איתי לוטן שהציג את מגוון הקשיים ודרך היווצרותם ובמקביל את דרכי ההתמודדות והעזרים הטכניים והתרופתיים המצויים כיום בשוק.
בשנה זו זכתה הקבוצה בביקורן של נציגות האגודה לטרשת נפוצה החברות יונית וענבל. היה זה מפגש חשוב ומעניין שבו נשאלו שאלות רבות ע”י החברים ומאידך פרשו השתיים את מגוון השירותים שמספקת האגודה לחבריה. בסוף המפגש חולקו דפי עזר שכללו את רשימת השירותים ודרכי התקשורת עם האגודה.
לצערנו, התמודדה השנה הקבוצה עם משברים אישיים שפקדו שלושה מחברי הקבוצה שנאבקים עם מחלת הסרטן. היכולת של הקבוצה לשמש אוזן קשבת לחברים אלה ומקור לעידוד ולתמיכה באה לביטוי בכל עוצמתה.
בסיוע האגודה לטרשת נפוצה,התנסינו השנה במספר שיעורי יוגה שניתנו ע”י המדריך דביר והכניסו לקבוצה משב רוח מרענן.
את השנה סיכמנו כמו בכל שנה בפיקניק שערכנו בפארק הלאומי ברמת גן. את האחריות על הפקת האירוע לקחו על עצמם חברי הקבוצה כולל, טיפול בעניינים הטכניים והקולינריים של המפגש.