2015 – ילדים חורגים לביטוח הלאומי
כתבה שהתפרסמה בעיתונות לאחר דיון בוועדת העבודה, הרווחה והבריאות בכנסת
ילדים חורגים לביטוח הלאומי
כתבה שהתפרסמה בעיתונות לאחר דיון בוועדת העבודה, הרווחה והבריאות בכנסת
יש לתקן את אי הצדק לאלתר ולמנות את מחלת הטרשת הנפוצה עם רשימת הליקויים המוכרים של הביטוח הלאומי
ביקשה האגודה הישראלית לטרשת נפוצה (ע”ר) בדיון בוועדת העבודה, הרווחה והבריאות שיוחד למצוקות החולים
מחלת טרשת נפוצה, המוכרת כגורם הנכות העיקרי בצעירים הלוקים בה אינה נמנית, במוסד לביטוח לאומי, עם רשימת הליקויים שבגינם נקבעת זכאותו של אדם לקצבת ניידות. “במקרים רבים, חולי טרשת נפוצה נדחים בוועדה רפואית בטענה שמצבם הרפואי אינו נכלל ברשימת הליקויים, אבסורד מאין כמותו, שכן אין ספק שחולי טרשת מוגבלים מאד בניידותם”, אמרה הבוקר (14.7) ג’נין ווסברג, מנהלת שירות לחולים, האגודה הישראלית לטרשת נפוצה (ע”ר) בדיון מיוחד שיזמה האגודה בוועדת העבודה, הרווחה והבריאות. הדיון, בהשתתפות חולי טרשת נפוצה יוחד לבעיות הקשות, בהן נתקלים החולים מידי יום ביומו. יו”ר ועדת העבודה, הרווחה והבריאות’, ח”כ אלי אללוף (כולנו) ביקש בדיון למנות ועדת משנה שתדון עם האגודה הישראלית לטרשת נפוצה (ע”ר) בצורכי החולים במטרה לתת מענה לבעיות שהוצגו. חבר הוועדה, מאיר כהן (יש עתיד) שיתף כי הוא מכיר את נושא הטרשת היטב משום שבתם של שכניו חולה בה. נציגת הביטוח הלאומי שהשתתפה בדיון הביעה נכונות לשתף פעולה עם האגודה.
הדיון עסק גם בנושא המבחנים שעורך הביטוח הלאומי לקביעת אחוזי נכות ומתן קצבאות ניידות ושירותים מיוחדים, המחריגים את חולי הטרשת: לפני כמה חודשים שינה המוסד לביטוח לאומי את התקנות והמבחנים שבגינם נקבעת זכאותו של אדם לקצבת שירותים מיוחדים. מבחן חדש ששמו IADL הוכנס כדי לבדוק את מידת היזקקותו של אדם בעזרת הזולת בניהול משק הבית. המבחן בודק האם אדם מסוגל להכין רשימת קניות, מסוגל להפעיל מכשירי חשמל, לנהל את ענייניו מול הרשויות, כחלק מהרפורמה הנ”ל שונתה שיטת הניקוד לפיה נקבע שיעור הזכאות וכן בוטל מבחן הבודד חריג. המבחן החדש פגע ופוגע בחלק גדול מחולי הטרשת הנפוצה. על פי מדדיו ותוצאותיו הם אינם זכאים לנכות של 105% וגם זכאותם לקצבת ניידות נפגעת. כך וכאשר נקבעת זכאות לקצבת שירותים מיוחדים בשיעור 50% בלבד – על החולה לבחור בין קצבת שירותים מיוחדים לבין קצבת ניידות – כאשר נקבעת זכאות שירותים מיוחדים בשיעור 105% – אין צורך לבחור. שיטת הניקוד החדשה וביטול מבחן “הבודד חריג” אינה מייצגת באופן ראוי והוגן את הקשיים מהם סובלים חולי הטרשת.
בישראל חיים כ-6000 חולי טרשת נפוצה. מחלה דלקתית של מערכת העצבים המרכזית, שפורצת בגילאי 15 ו-20 שנים. המחלה פוגעת ביכולתם של העצבים להעביר מידע. מערכת החיסון, שאמורה להגן על הגוף מתחילה מסיבות לא ברורות, לתקוף אותו. להיות חולה בטרשת נפוצה משמעו לגרור רגל, ללקות בהפרעות תחושה, בראייה כפולה, לאבד שליטה על דרכי השתן, להיתמך בהליכון, להזדקק לכיסא גלגלים ולעיתים להיות אף מרותק למיטה, כשרק הראש עוד פועל ומבין את המתרחש. פעמים רבות תוצאות המחלה הן ניתוק מהעבודה, מהחברה.