שאלות לד”ר קרן רגב מיום העיון ברשת 24.12.2020
מומחית לנוירולוגיה, מנהלת שירות לטרשת נפוצה, המערך הנוירולוגי, המרכז הרפואי ע"ש סורסקי, ת"א.
שאלות ותשובות מיום העיון ברשת, שנערך ביום חמישי 24.12.2020.שאלה 01
האם הגירוד נחשב כסימפטום למחלת טרשת או תופעות ליווי לתרופות שקשורות למחלה??
תשובה:
גרד אינו נחשב כתסמין קלאסי הנגרם כתוצאה ישירה מטרשת נפוצה. עם זאת, חלק מן הטיפולים הניתנים למחלה עלולים לגרום לגרד ויש להיוועץ עם הרופא המטפל אודות הטיפול הספציפי בו הנך מטופל/ת ובאם גרד מתואר כתופעת לוואי פוטנציאלית.
שאלה 02
אחת המטופלות אמורה להתחיל לקבל תרופה חדשה בשם מבנקלאד. והבינה שזה מוריד משמעותית מערכת החיסון. האם זה נכון ? ואם זה נכון איך יכולה לשמור ולחזק מערכת החיסון?
תשובה:
הטיפול במייבנקלאד מוביל לירידה קצרה ומתונה של ספירת הלימפוציטים (תאי מערכת החיסון) בדם ההיקפי. יש לעקוב אחר ספירות הדם ולבדוק את ההשפעה האינדיבידואלית של הטיפול על מידת הדיכוי החיסוני. בכל מקרה בתקופה בה מודגמת נסיגה בספירת הלימפוציטים יש לנקוט במשנה זהירות בכל הקשור להפחתת הסיכון להדבקות במחלות זיהומיות (לשטוף היטב ירקות ופירות, להימנע ממזון חי שאינו מבושל, להימנע ממגע הדוק עם חולים, לעטות מסיכה וכיו”ב) עוד כדאי להיוועץ עם הרופא המטפל אודות הצורך בהשלמת תכנית חיסונים טרם התחלת הטיפול.
שאלה 03
האם המחלה משפיעה על הלב והריאות ?? אחת המטופלות סובלת מקשיי נשימה.
תשובה:
קשיי נשימה אינם תסמין קלאסי של המחלה ומחייב בירור לשלילת מחלות נוספות.
שאלה 04
למה אחרי שמקבלים קורטיזון, ממשיכים להרגיש בכאב למשל באזור הרגליים ? ואם זה טבעי ?
תשובה:
הטיפול בסטרואידים אינו ניתן לשם מיגור כאב אלא להפחתת הפעילות הדלקתית החדה למשל בזמן התקף. לטיפול בתסמיני כאב כרוני יש לפנות לרופא המטפל ולשקול תוספת טיפול שמטרתה הפחתת כאב ממקור עצבי.
שאלה 05
האם יש תרופה אחרת שמטפלת בהתקפים חוץ מקורטיזון ?
תשובה:
למעט טיפול בסטרואידים במקרים נדירים ניתן בזמן התקף טיפול ב ACTH או בהחלפת פלסמה.
שאלה 06
מטופלת שמצבה היה מאוזן ושקט שנים. רק בשנה האחרונה היו לה כמעט 5 התקפים. מה המשמעות של זה? והאם אחרי הטיפול יכולה לחזור למצב הקודם השקט?
תשובה:
ישנם מקרים בהם מצטברות עדויות לפעילות ענפה של המחלה גם במטופלים שהיו יציבים, זה עלול להתרחש במעבר בין תרופות, לאחר לידה, בחשיפה לתכשירים הורמונלים, לאחר מחלה זיהומית ולעתים ללא כל טריגר ברור. מטרת הטיפול הינה כמובן השגת התייצבות בפעילות המחלה המתבטאת בהעדרם של התקפים או נגעים חדשים בהדמיה