שאלות ותשובות ע”י ד”ר הדס אופק מיום העיון ברשת – 31.12.2021 – מוגש כשירות לציבור באדיבות חב’ נוברטיס
החוג לפיזיותרפיה, המכללה האקדמית צפת
שאלה 01
האם יש בפעילות גופנית אפשרות להקלה?
תשובה:
פעילות גופנית מוכחת בא.נשים עם טרשת נפוצה (כמו גם באוכלוסיה הכללית) כמשפרת הליכה ושיווי משקל, מפחיתה עייפות, משפרת מצב רוח, משפרת יכולות קוגניטיביות. כמו כן, פעילות גופנית מותאמת עשויה להאט את התקדמות המחלה עצמה ולמנוע סיבוכים כגון פצעי לחץ, ירידה בצפיפות עצם, ירידה תפקודית ועוד.
שאלה 02
איזה פעילות גופנית מומלצת לחולי טרשת נפוצה?
תשובה:
סוגים שונים ומגוונים של פעילות גופנית מומלצים, החל בתרגול עדין כגון טאי צ’י, פילטיס ויוגה מותאמים או טיפול/ תרגול בבריכה, כמו גם אימון עצים יותר של חיזוק/ אימון התנגדות (משקולות) ותרגול אירובי. רכיבה על סוסים ותרגול מתיחות עשוי להפחית ספסטיות. ריקוד ישפר/ ישמר שיווי משקל וישפר יכולות אירוביות ומצב רוח.
חשוב להתייעץ עם איש/ אשת מקצוע (פיזיותרפיה) ולהתאים את הפעילות לרצון וליכולות האישיות!
שאלה 03
לאדם בכיסא גלגלים מהי הפעילות הגופנית שמומלץ ואני זקוק לה?
תשובה:
תרגול במים מתאים מאוד. ב”יבשה”: חיזוק מותאם עם משקולות, פעילות אירובית (כגון הסעת הכסא/ אופני ידיים לבחוץ או active passive trainer- אופני ידיים ורגליים שמותאמים לכסא גלגלים. אם קיימת מסוגלות לקימה אקטיבית – תרגול בהתאם. אם לא – עמידה על עמידון. קיימים חדרי כושר המותאמים לא.נשים בכסאות גלגלים, וניתן לקבל מפיזיותרפיסט.ית תרגילים לביצו עצמאי בבית.
שאלה 04
כמה טיפולי פיזיותרפיה בחודש מומלץ לחולי טרשת נפוצה כדי שמצבם לא ידרדר?
תשובה:
אני חוששת שאין תשובה אחידה לשאלה זו. קיימת תלות ביציבות המצב הרפואי של האדם, ביכולות לתרגול עצמאי בבית/ בחדר כושר/ בהשתתפות בפעילות כגון אתגרים וכו, בעצמאות התפקודית. כדאי להתייעץ עם הפיזיותרפיסט.ית המטפל.ת.
שאלה 05
האם האגודה יכולה לפתוח קבוצת תמיכה בזום לתרגילים שאנו יכולים לעשות בזום יחד עם פיזיותרפיסט ? האם זה אפשרי בזום?האם האגודה יכולה לפתוח קבוצת תמיכה בזום לתרגילים שאנו יכולים לעשות בזום יחד עם פיזיותרפיסט ? האם זה אפשרי בזום?
תשובה:
בהחלט אפשר לתרגל גם בזום וגם בקבוצה. לגבי יכולת האגודה לפתוח קבוצה כזו – יש לשאול את הנהלת האגודה.