קבוצת ירושלים צעירים – סיכום פעילות לשנת 2016
מנחה הקבוצה: ד"ר אברהם לוי, עו"ס
קבוצת ירושלים צעירים – סיכום פעילות לשנת 2016
מנחה הקבוצה: ד”ר אברהם לוי, עו”ס
“קבוצת ירושלים צעירים”, הוקמה ע”י האגודה לפני כחמש וחצי שנים. מטרת הקבוצה בעת הקמתה הייתה, לאתר קב’ נפגעי טרשת צעירים, באופן יחסי, שאינם נעזרים במקלות הליכה או כסאות גלגלים ומתפקדים באופן עצמאי, פחות או יותר, במסגרת המשפחה, מוסדות השכלה ומקומות עבודה על מנת לטפל בקשיים שהם אופייניים לשלבים הראשונים של אבחון המחלה. הפגישות הראשונות התמקדו בהתייחסות לתופעות של בלבול, חרדה, הסתרת המחלה מפני זרים, חשיפתה בפני בני משפחה, השלמה עם המחלה, רכישת דרכי התמודדות ועוד. ככל שהקב’ התבגרה עלו נושאים נוספים והחברים למדו לתמוך זה בזה ובעיקר בחברים חדשים שהצטרפו לקב’.
תהליך בניית הקב’ היה ארוך וממושך ולחברים לקח זמן רב עד שהצליחו להתגבר על התנגדויות ומחסומים רגשיים. כיום מונה הקבוצה כ 20 חברים רשומים. חלקם מהווה את ה”גרעין הקשה” שמשתתף במפגשים באופן קבוע, חלקם משתתף מידי פעם, חלקם נשר עם הזמן וחלקם התווסף לקב’ במשך השנים. בכל מפגש משתתפים בין 10 ל 13 חברים. הקב’ נפגשת אחת לחודש ביום ראשון לפנות ערב ב”יד שרה”.
בשנה זו, השתתף חלק מחברי הקב’ בשתי חתונות של חברים צעירים וכמו כן, התקיימו מפגשים חגיגיים מיוחדים אליהם זומנו גם בן/בת הזוג. חתונות אלה השתלבו עם דיונים על זוגיות שנערכו בקב’ כולל החרדות והתקוות שנלוו אליהן.
חברה שנכנסה להריון, חוותה במהלך ההיריון התפרצויות של סימפטומים חריפים שהיו להן השלכות רפואיות ורגשיות שדרשו תמיכה והתייחסות.
בת של אחת מחברות הקב’, חלתה והתגלו אצלה סימפטומים שהזכירו את הסימפטומים של הטרשת ממנה סובלת אמה (שהוכחו כשליליים). הייתה זו תקופה מלווה בחרדה רבה שהעלתה לדיון על פני השטח את הקשר שבין טרשת לתורשה ודרש את התייחסותה של הקב’ לנושא.
אחת מחברות הקב’ חלתה בסרטן מלווה בכריתת שד וגם במקרה זה, נחלצו החברים לעזרתה וגילו יכולת תמיכה מרשימה.
אחת מחברות הקב’ שאחת משתי בנותיה מצויה על הרצף האוטיסטי, חוותה משבר גירושין שדרש את תמיכתם של חברי הקב’ וגם במקרה זה תפקדה הקב’ במיטבה.
במהלך השנה אושפזו מספר חברים ובעת הזו הם זכו לביקורים וכן לשיחות תמיכה ועידוד של החברים האחרים, היו אלה פעולות שזכו להרבה הערכה מצדם של החברים המאושפזים. בעקבות האשפוזים עלתה לדיון החשיבות של השקעה במניעת מחלות. הובהר כי לא כל מחלה ניתנת למניעה, אולם השקעה בפעילות גופנית, אכילה מאוזנת, פיתוח אוריינטציה חיובית לחיים וגישה אופטימית, יכולים לחזק את המערכת החיסונית ולאפשר איכות חיים טובה יותר.
הנושא של מימוש זכויות בביטוח הלאומי ובמוסדות אחרים עלה לדיון מספר פעמים. נושא זה העסיק בעיקר חברים חדשים שקיבלו את עזרתם והכוונתם של החברים הוותיקים יותר. בנושא זה התקיימה גם הרצאתה של עו”ד לינור אולניק שסיפק לחברים מידע חשוב ועדכני
באחת הפגישות עלה לדיון הקשר שבין התפרצות סימפטומים של המחלה עם מצבי משבר ולחץ נפשי.
להפתעת החברים, התברר כי רוב הנוכחים ידעו להצביע על משברים ולחצים נפשיים שקדמו להופעת המחלה.
היחסים בתוך המשפחה וחשיבותה של המשפחה כגורם תומך ומחזק עלו בקבוצה יותר מפעם אחת. דיונים אלה כללו, בין היתר, יחסים עם בן/בת הזוג וכן שאלות שקשורות לשיתוף הילדים ולחרדות שעולות אצלם ביחס למחלתו של ההורה.
נושאים נוספים שזכו להתייחסות היו תחושות קבועות של עייפות וחרדות שקשורות לפגיעה בזכרון.
באחד הדיונים סיפקו החברים מידע על שירותי בריאות רלבנטיים כולל, תנאים לקבלתם, דרכי גישה אליהם ומידת האפקטיביות שלהם.
על מנת להגביר את ההיכרות הבין אישית ולחזק את רמת האמון ההדדי התאפשר לחלק מחברי הקבוצה לספר על עצמם ולענות לחברים על שאלות אישיות שעלו בעקבות הצגה זו.
ביוזמתם של החברים, הגיעה לאחד המפגשים מטפלת אלתרנטיבית שהרצתה על הנושא בהתנדבות.
חלק מחברי הקבוצה, השתתפו עם הקבוצה הירושלמית המקבילה בסדנה שהתמקדה בדרכים להרטיב ולהגמיש את העיניים באמצעות תנועה ודמיון מודרך.
השנה הקמנו קבוצת WhatsApp שמאפשרת תקשורת רצופה בין חברי הקבוצה, החלפת מידע ותמיכה הדדית בין המפגשים.