סיכום שנת פעילות 2020 – קבוצת ירושלים צעירים ללא אמצעי עזר
ד"ר אברהם לוי, עו"ס ומנחה הקבוצה
קבוצת ירושלים צעירים, הוקמה ע”י האגודה לטרשת נפוצה לפני כ 10 שנים על-מנת לתת מענה לאוכלוסיית החולים הצעירים בירושלים והסביבה. אוכלוסייה זו מאופיינת בתפקוד סביר, פחות או יותר, מנהלת חיים עצמאיים ואינה נעזרת בעזרים טכניים. חלקם של הצעירים עובדים או לומדים, בעלי משפחות צעירות או בתהליך התהוותן וחלקם רווקים.
אוכלוסייה זו, בשונה מאוכלוסיית החולים הוותיקה, מתמודדת עם בעיות של הסתגלות ראשונית למחלה, עם קשיי החשיפה של המחלה בפני בני משפחה, חברים ומקום העבודה. אחדים מהם מתמודדים עם מציאת בן/בת זוג לחיים ועם שאלות הקשורות ללידת ילדים.
תהליך הקמת הקבוצה היה ארוך וממושך הן בגלל הקושי של הצעירים להיחשף והן בגלל הספקות באשר ליכולת הקבוצה לקדם את מצבם. לאחר שהקבוצה הצליחה להתייצב היא הפכה לאבן שואבת לצעירים נוספים ששמעו על יתרונותיה. עם הזמן הפכה הקבוצה למסגרת תמיכה טיפולית וחברתית. החברים בה מתאפיינים בתקשורת שוטפת באמצעות קבוצת הוואטס אפ שהוקמה והפכה לכלי תומך ומלכד ורבים מחבריה מקיימים קשרי חברות מעבר למפגשי הקבוצה.
הקבוצה התחילה את פגישותיה בבית החולים הדסה עין כרם ומשם עברה לפעול ב”יד שרה”. מאז פרוץ מגפת הקורונה, עברה לפעול במתכונת של מפגשי זום.
בעבר נפגשה הקבוצה פעם בחודש ועם המעבר למפגשי זום מתקיימות הפגישות אחת לשבועיים.
הקבוצה מונה כ 25 חברים, המעבר מפגישות “פנים אל פנים” לפגישות במתכונת הזום הביא להתנתקותם של מספר חברים ומאידך הביא לקבוצה חברים וותיקים שאבד איתם הקשר.
בנוסף למנחה הקבוע, מלווה את הקבוצה סטודנטית לעבודה סוציאלית ממכללת מבח”ר וחלק מחברי הקבוצה זוכה לליווי אישי של סטודנטים לעבודה סוציאלית מהאוניברסיטה העברית. כמו כן אחת מחברות הקבוצה משמשת בהתנדבות, כמקשרת בין החברים.
התכנים בהם דנה הקבוצה היו מגוונים ודינמיים, בהתאם לצרכים המשתנים של החברים. בין היתר עסקה הקבוצה בנושאים הבאים: בעיות שליטה בסוגרים, התמודדות עם מצבי עייפות, בעיות של נדודי שינה, התמודדות עם קשיים שנובעים מרגישות-יתר לימי שרב, התמודדות עם בעיות של עליה במשקל, התמודדות עם רגשות בדידות (במיוחד בתקופת מגפת הקורונה), התמודדות עם מצבי דיכאון, ירידה באנרגיות נפשיות, התפרצויות זעם ופיתוח מודעות לשנויים באנרגיות הנפשיות במהלך שעות היום. חלק מחברי הקבוצה החל להשתמש בתרופת אוקרובס והקבוצה נדרשה לדון בחששות ובתגובות לשימוש בתרופה החדשה. דובר גם על כוחה של אמונה בהתגברות על מצבי משבר. התקיימו שיחות בקשר למיצוי זכויות, מידע בקשר להנגשת הדירה והתאמתה למגבלות פיסיות, הכנות לוועדת ניידות, בעיות תעסוקה, אבטלה, פיטורים ויציאה לחל”ת, מעבר לרכב ידני, מעלותיו של השיקומון בהדסה הר הצופים, תזונה נכונה, חשיבות הפעילות הגופנית, שימושים נכונים בגראס רפואי, פיתוח גישה אסרטיבית אל מול ספקי שירותים, מתן הסברים לילדים קטנים על מחלת הטרשת של הוריהם, פעילויות לשעות הפנאי ועריכת הכנות טכניות לפני נסיעת חברים לטיול בחו”ל. החברים התנסו בתמיכה הדדית במצבים של התקף של המחלה, בעזרה לחברים מאושפזים ובהתלוות לחברים שיצאו לבדיקות רפואיות. כמו כן, השתתפו בהפגנת תמיכה לחבר שנתקל בהתנגדות של שכנים להתקנת מעלון בביתו. במהלך השנה התנסו החברים בעיבוד רגשות האבל לאחר מותה של חברת קבוצה ולהבדיל, התנסו בחוויית הנשואים של אחד מחברי הקבוצה. במעבר לפגישות בזום נדרשה הקבוצה לתרגל את המיומנויות של התחברות למדיה זו ולדון על יתרונותיה ומגבלותיה של השיטה. לאחרונה עלו דיונים רבים בקשר לחיסונים כנגד מגפת הקורונה, להתלבטויות ולסיכונים הכרוכים בהם.
Image: Unsplash.com – Isaak Smith