שִׂים לֵב: בְּאֲתָר זֶה מֻפְעֶלֶת מַעֲרֶכֶת נָגִישׁ בִּקְלִיק הַמְּסַיַּעַת לִנְגִישׁוּת הָאֲתָר. לְחַץ Control-F11 לְהַתְאָמַת הָאֲתָר לְעִוְורִים הַמִּשְׁתַּמְּשִׁים בְּתוֹכְנַת קוֹרֵא־מָסָךְ; לְחַץ Control-F10 לִפְתִיחַת תַּפְרִיט נְגִישׁוּת.

סיכום שנת פעילות 2020 – קבוצת ירושלים וותיקים

ד"ר אברהם לוי, עו"ס ומנחה הקבוצה

עודכן 26.01.2022

קבוצת ירושלים וותיקים, הוקמה לפני כ-38 שנים ונחשבת לאחת הוותיקות בקבוצות התמיכה לטרשת נפוצה בארץ.

בעבר הייתה קבוצה זו היחידה מסוגה באזור ירושלים והסביבה ומספר חבריה היה גדול באופן מיוחד. עם הזמן הוקמה במקביל, קבוצה לאוכלוסיית החולים הצעירים יותר. חלק מחברי הקבוצה חדל להגיע בגלל מגבלות מוביליות, מקצת החברים נפטר ולכן גם מספר חברי הקבוצה הצטמצם. כיום הקבוצה מונה כ-30 חברים פעילים כיום, בנוסף למגבלות מחלת הטרשת, מתמודדים רוב החברים עם מגבלות הנובעות מהגיל השלישי. רוב החברים נעזרים בכיסאות גלגלים או באמצעי עזר אחרים.בצעדיה הראשונים פעלה הקבוצה בבתים פרטיים. לאחר מכן עברה לפעול בבתי מלון, לאחר מכן התמקמה ב"יד שרה" ולאחרונה, בגלל מגפת הקורונה. היא פועלת במתכונת של מפגשי זום.

במקביל למפגשי הקבוצה, מתקיימת קבוצת וואטס אפ שמסייעת לתקשורת ולתמיכה הדדית בין החברים. קבוצה זו גם זכתה לאורך כל השנה בקבוצת יוגה בהדרכת מטפל מקצועי. בנוסף למנחה, מתלווה לקבוצה מתמחה בעבודה סוציאלית ממכללת מבח"ר. חלק מחברי הקבוצה זוכים ללווי פרטני  של סטודנטים מבית הספר לעבודה סוציאלית באוניברסיטה העברית.

בעבר. נפגשה הקבוצה כל 3 שבועות, מאז שפרצה מגפת הקורונה, שיחות הזום מתקיימות אחת לשבועיים.שנים רבות, בסמוך למנחה, ליוותה את הקבוצה מתנדבת. עבודתה הסתיימה, עם פרוץ מגפת הקורונה. כיום מלוות את הקבוצה, שת מתנדבות שהן גם חברות בקבוצה.

בעבר , נפגשה הקבוצה כל 3 שבועות, מאז פרוץ המגפה מתקיימים מפגשי זום אחת לשבועיים.

חלק מחברי הקבוצה התנתקו מאחר ויש להם קשיי התחברות למדיית הזום. לעומתם, חזרו לפעול בקבוצה, חברים שבעבר לא הגיעו בגלל קשיי מוביליות.

מפגשי הזום התחילו בהשתתפות נמוכה של חברים. עם חלוף הזמן, למדו החברים את מיומנות ההתחברות לזום והשתתפותם הלכה וגברה.

תכני המפגשים היו דינמיים ונקבעו לפי הצרכים המתחלפים של החברים: בין היתר, אירחה הקבוצה בן משפחה שביקש לקבל הנחיות כיצד להתמודד עם אב חולה טרשת, הקבוצה דנה בתקשורת מועילה באמצעות הוואטס אפ, הייתה התייחסות להתלבטויות באשר לחיסון כנגד שפעת, נעשתה הכנה של חברים לקראת מפגש ראשון עם נוירולוג. היה דיון בקשר לשימושים השונים בגראס רפואי. הוצגו עבודות אומנות ותחביבים שלחברי קבוצה שונים, הוצגו טיפולים אלתרנטיבים בגז אוזון, והייתה התמודדות עם קשיי ההסתגלות לתרופת האוקרבוס שנכנסה לאינוונטר התרופות. עם התפרצות מגפת הקורונה,  התמקדו המפגשים בלימוד טכניקות של התחברות לזום וכן נבחנו היתרונות והחסרונות של מדיה זו. מאוחר יותר עברנו לדון במגוון נושאים שכללו בין היתר: התמודדות עם : תופעת עייפות, פצעי לחץ, בעיות תקשורת בין בני זוג ובתוך המשפחה, משבר בחיי הנישואין,   בעיות שליטה בסוגרים,  בעיות בדידות (במיוחד בתקופת מגפת הקורונה), הורים זקנים,  בת זוג חולה ותחושות רגשיות  מתחלפות- של "עליות וירידות". כמו כן, ניתחה הקבוצה את המשמעות של היכולת "לתת" לזולת כמו גם, היכולת "לקבל" מהזולת. הקבוצה מנתה את כללי הזהירות למניעת תאונות כתוצאה מנפילה, תרגלה "חשיבה חיובית" ולמדה מהו דמיון מודרך ו"כתיבה יוצרת". הקבוצה הגישה תמיכה לחברים במצבי משבר גופניים ורגשיים. מוקד הדיונים במפגשים האחרונים היה קשור לבילוי שעות הפנאי ולשאלות הקשורות לחיסונים כנגד מגפת הקורונה.

Image: Unsplash.com – Isaak Smith

06 אפריל 2025

הנכם מוזמנים לערב חברתי, מרתק ומעורר השראה בו: חברי האגודה ישתפו את הידע והתובנות שלהם – במתן הרצאות לחברי האגודה!

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this