מכללת מבחר (מכללה חרדית שלוחה של אוניברסיטת חיפה) סטודנטים שנה ג’ לעבודה סוציאלית. מכללת אשקלון – סטודנטים שנה ב’ בלימודי הסבה לעבודה סוציאלית.
בשנה האקדמית 2019- 2020 הדרכתי באגודה הישראלית לטרשת נפוצה, חמש סטודנטיות לעבודה סוציאלית:
- מירב חדד
- אילה לזרוביץ (פריד)
- חוי שוורצברט
סטודנטים במכללת מבח”ר (שלוחה של אוניברסיטת חיפה) שנה ג’ לעבודה סוציאלית,
- עדי אליהו (סטודנטית שנה ב’ בלימודי הסבה)
- ציפי דאואן (סטודנטית שנה א’ בלימודי הסבה)
סטודנטיות במכללת אשקלון.
כחלק מתהליך הלימודים לתואר ראשון בעבודה סוציאלית, נדרשים הסטודנטיות לעבור הכשרה מעשית בשדה, ובמהלכה מקבלים הסטודנטיות הדרכה פרטנית המלווה את עשייתם ולמידתם המקצועית.
השנה, בתהליך ההכשרה המעשית, הסטודנטים יצרו קשר עם 5 מטופלים במצטבר כל אחד, על פי הדרישה של האקדמיה בהתאם לשנת הלימודים.- חולים ובני משפחותיהם, המתגוררים בגוש דן בקרבה גאוגרפית למקום מגוריהם, בתדירות של מפגש פרטני שבועי.
בנוסף, בעבודתם במשרדי האגודה יצרו הסטודנטים קשר טלפוני ב”קו התמיכה והמידע” עם חולים המתגוררים ברחבי הארץ, כחלק משירות של האגודה. הסטודנטיות ניסו להקים שתי קבוצות במהלך השנה, אחת, קבוצה למטפלים עיקריים לחולי טרשת נפוצה והשנייה קבוצה לנשים חרדיות החולות בטרשת נפוצה. הסטודנטיות עשו טלפונים רבים על מנת לגייס את חברות הקבוצה וכן בנו תוכנית לכל אחד מהמפגשים שתיתן מענה לאוכלוסיית היעד של הקבוצה. לצערנו מכמה סיבות הקבוצות לא הצליחו להתקיים מכמה סיבות ובניהן מגפת הקורונה.
במהלך ההסגר בעקבות מגפת הקורונה הסטודנטיות ביצעו עשרות טלפונים לחולי טרשת מבודדים על מנת לשאול בשלומם לבדוק האם יש להם צרכים שאפשר לטפל בהם ולהציע להם את שרותי האגודה.
לאורך השנה, התקיימו מרכזי למידה חודשיים שהותאמו לשלבי התפתחות הלמידה וההתנסות של הסטודנטים, ושעסקו בסוגיות של שיטות התערבות וטיפול, עבודה עם האדם החולה במחלה כרונית, המערכת המשפחתית, שימוש בכלים יצירתיים ועוד.
בנוסף, השתתפו בימי עיון ייעודיים לסטודנטים/ות של האגודה, ופעלו באופן צופה ומנחה, בקבוצות תמיכה לחולים ולבני משפחותיהם, לצד מנחה ותיק/ה.
התנסות מעשית זו עם החולים ועם בני משפחותיהם, שימשה קרקע פוריה לצמיחה מקצועית ואישית עבורם.
פירוט שעות העבודה:
- 5 שעות הדרכה פרטניות, שניתנו על ידי הח”מ ל-5הסטודנטיות מידי שבוע, לאורך שנת הלימודים (באשקלון שנה”ל הינה 7 חודשים ובמבח”ר שנה”ל הינה 8 חודשים).
- שיחות טלפון שבועיות בקו התמיכה והמידע- מענה לחולי טרשת נפוצה במשרדי האגודה.
- ביקורי בית וטיפולים פרטניים בבתי חולי הטרשת הנפוצה למשך יום הכשרה שבועי ויותר, בהתאם לצורך.
- מרכז למידה חודשי- מפגש למידה מקצועית בן שעתיים, המונחה באופן של עבודה בקבוצה קטנה, ללמידה תיאורטית ויישומית וכן מתן מקום לשיתוף בהתמודדויות מעשיות ורגשיות מהעבודה עם המטופלים.
- השתתפות בקבוצת תמיכה כצופה/מנחה- מפגש חודשי בן שעתיים בקבוצות תמיכה לחולים ולבני משפחותיהם, לצד מנחה ותיק/ה.
- ביקור במרפאה לחולי טרשת נפוצה בתל השומר, פגישות ושיחות עם הצוות המטפל והמטופלים.
- בניית קבוצות , אחת, קבוצה למטפלים עיקריים לחולי טרשת נפוצה והשנייה קבוצה לנשים חרדיות החולות בטרשת נפוצה.
- במהלך ההסגר בעקבות מגפת הקורונה הסטודנטיות ביצעו עשרות טלפונים לחולי טרשת מבודדים על מנת לשאול בשלומם לבדוק האם יש להם צרכים שאפשר לטפל בהם ולהציע להם את שרותי האגודה.
לסיכום, הסטודנטים לעבודה סוציאלית העוברים הכשרה מעשית באגודה לטרשת נפוצה, מקבלים קשת רחבה של מעני למידה להתפתחותם המקצועית, מכירים מגוון צרכים טיפוליים הקשורים בתחומי הבריאות, המשפחה ומיצוי זכויות.
לצד למידתם האישית והמשמעותית בהכשרה, הם זוכים להגיש מענה טיפולי חשוב של טיפולי בית לציבור אנשים המתמודדים עם סוגיית נגישות וניידות, שייתכן ואחרת לא היו זוכים ליהנות משירות דומה.