מאבק חולי הטרשת מחריף: משרד הבריאות בצעד חריג נגד כללית – רן רזניק “ישראל היום” – 1.10.2022
בהחלטה יוצאת דופן, כפה משרד הבריאות על הנהלת קופת חולים כללית לספק לחולה בטרשת נפוצה תרופה הכלולה ומתוקצבת בסל הבריאות.
הקופה חזרה וסירבה במשך חמישה חודשים לעשות זאת, אף שהרופאים המטפלים בחולה התריעו כי התרופות האחרות גורמות לו תופעות לוואי קשות מאוד ומסוכנות. התרופה שביקשו כלולה בסל התרופות הממלכתי, והקופה חייבת לספק אותה.
ההחלטה החדשה התקבלה לפני כשבוע בנציבות קבילות הציבור לחוק ביטוח בריאות ממלכתי, שבודקת את התלונות על מתן שירותי הבריאות על ידי קופות החולים.
במוקד התלונה עמד חולה בן 35 מדרום הארץ, המאושפז במחלקה הנוירולוגית בבית החולים הממשלתי ברזילי באשקלון. רופאיו, כאמור, קבעו כי התרופה שהוא קיבל למחלה גורמת לו נזקים ותופעות לוואי קשות מאוד, כולל קושי לעמוד ולתפקד, צמרמורות וחום. למרות זאת, הקופה סירבה חודשים ארוכים לספק לו את התרופה האמורה.
ג’נין ווסברג. “יחס מבזה”
בנציבות קבילות הציבור, בראשותה של עו”ד נילי דיקמן־חיון, נקבע באופן חריג כי ההגבלות של כללית על הרופאים במתן התרופות לטרשת מנוגדות להוראות החוק של סל התרופות. ההגבלות, נקבע, מסכלות ופוגעות בתכלית ובמטרה של ההרחבה החדשה של סל התרופות שעליה החליטה הממשלה, עם תוספת תקציב שנתית ייחודית של כ־30 מיליון שקלים לתרופות (פרט לכ־300 מיליון השקלים שכבר מועברים לטרשת), שניתנת לקופות ושנועדה כדי למחוק ולבטל את כל ההגבלות הקודמות שהיו עד אז בסל על מתן התרופות לטרשת.
מההחלטה, שאותה יישם משרד הבריאות, עולה ביקורת נוקבת על מדיניות התרופות של הנהלת כללית, הקופה הגדולה בישראל, המגבילה את מתן התרופות בניגוד להוראות החוק ולהחלטת הממשלה. ההחלטה נשלחה להנהלת הקופה כהתראה. ואכן, רק בעקבות זאת החליטה כללית לאשר את מתן התרופה לחולה, והוא התחיל כבר לקבלה.
ד”ר מילוא. תלונות אמיצות
יש לציין כי אם הקופה היתה ממשיכה לסרב לקבל את דרישת נציבות קבילות הציבור למתן התרופה, משרד הבריאות היה יכול לפי החוק לעקוף את הקופה ולממן אותה ישירות לחולה באמצעות הכספים של הקופה בחשבונות הביטוח הלאומי. מקרים יוצאי דופן כאלה כבר קרו בשנים באחרונות.
“התעללות בחולי טרשת”
התלונה של החולה מדרום הארץ עמדה בשבועות האחרונים במוקד המאבק בין כללית למשרד הבריאות, שנחשף ב”ישראל היום”.
במסגרת המאבק, משרד הבריאות קבע כי כללית מונעת ממאות חולי טרשת נפוצה לקבל תרופות חיוניות שכלולות ומתוקצבות במאות מיליוני שקלים בשנה בסל התרופות הממלכתי. זאת, בניגוד גמור להחלטת הממשלה, שקיבלה במלואן את המלצות ועדת הסל, לחוק ביטוח בריאות ממלכתי, להוראות מנכ”ל משרד הבריאות פרופ’ נחמן אש, ואפילו בניגוד להסכמות של הקופה עצמה, כפי שניתנו במהלך דיוני ועדת הסל לשנת 2022. האשמות חמורות וחסרות תקדים הוטחו על ידי ליאור ברק, הממונה על הפיקוח על קופות החולים, שכתב כבר ב־3 באוגוסט השנה בנושא לאלי כהן, מ”מ מנכ”ל כללית.
טרשת נפוצה היא מחלה דלקתית כרונית הפוגעת במערכת העצבים המרכזית, המוח ועמוד השדרה. הדלקת פוגעת בפעילות התקינה של המערכת החיסונית ותוקפת את סיבי העצב והחומר העוטף אותם (המיאלין). כתוצאה מכך נגרמים נזקים קשים לחולים – כולל חולשת גפיים וחוסר יציבות בהליכה, פגיעה בראייה, הפרעות בדיבור ובשינה ועוד. התרופות לטרשת מקילות את תסמיני המחלה ואת התקדמותה לשלבים קשים יותר. בסל כלולות 14 תרופות למחלה.
התלונה למשרד הבריאות על חולה הטרשת מדרום הארץ הועברה עוד ביולי השנה למשרד הבריאות ולהנהלת כללית, על ידי ראשי האגודה הישראלית לטרשת נפוצה. “מתי תיפסק ההתעללות בחולי הטרשת הנפוצה המבוטחים בכללית?”, נכתב בתלונה שעליה חתומים ג’נין ווסברג, מנכ”לית העמותה, ואורי ניסן, מ”מ וגזבר האגודה. “מאחורי כל סירוב עומד אדם שאתם הורסים את חייו ומכניסים אותו לחרדה קיומית”.
אחד הרופאים המרכזיים במחאה נגד כללית הוא ד”ר רון מילוא, מנהל המחלקה הנוירולוגית בבית החולים הממשלתי ברזילי באשקלון. בחודשים האחרונים הוא כתב באומץ מכתבי תלונה חריפים למשרד הבריאות על כללית – לאחר שהקופה סירבה לאשר למטופלים רבים במחלקתו תרופות הכלולות בסל לטרשת נפוצה.
ד”ר מילוא, יחד עם ד”ר מרואן אלקירנאווי, ליווה את המטופל בברזילי. ד”ר מילוא כתב למשרד הבריאות שהוא “דורש לדעת עד מתי תאפשרו לכללית להמשיך במדיניותה הבלתי ראויה, להשליט פרשנות המנוגדת להוראות הסל, להמשיך להתעמר בחולים ולמנוע מהם טיפול שעליו החליטו הרופאים המומחים בהתאם להוראות הסל? נראה שאין גבול לניסיונות של הקופה לחסוך על חשבון בריאותם של המטופלים”.
“לא פועלת על פי חוק”
רעייתו של המטופל כתבה בתחילת ספטמבר לאגודה הישראלית לטרשת הנפוצה, לאחר שהנהלת כללית ומחוז דרום בקופה חזרו וסירבו לממן את התרופה, שבעלה “קם בכל יום עם תופעות חדשות כמו נימול, סחרחורות, חולשה, אי־שיווי משקל, ושלא לדבר על הדיכאון ששקע בו באחרונה. אתם מכניסים אותו לחרדה והורסים לי את המשפחה, ואנחנו חיים בצל הפחד והמתח הזה כשהוא כבר ארבעה חודשים ללא טיפול, ואני רואה את הנזק שנגרם לו. גם ככה קשה לנו להתמודד ולהכיל את החולי. המצב והסיטואציה הזו רק מקשים יותר”.
ג’נין ווסברג, מאגודת הטרשת הנפוצה, אמרה ל”ישראל היום” בעקבות ההחלטה: “כל המלחמות שלי לא מסוגלות להניב את מה שכתבה אחת שלך מניבה. לאחר שנתיים של יחס מבזה מצד קופ”ח כללית כלפי חולי הטרשת הנפוצה, אנו שמחים שסוף־סוף משרד הבריאות החליט להתערב ולייצג את החולים אזרחי המדינה מול קופה הפועלת שלא על פי חוק. אנחנו מצפים שמשרד הבריאות יעמוד לצד החולים, ויפעל במהירות ובנחישות כדי שחולים לא ייאלצו להיות ללא טיפול שישה או שמונה חודשים, ואף עד שנה וחצי – דבר שמדרדר את מצבם הגופני והנפשי”.
מכללית נמסר בתגובה: “הקופה מקדמת ומובילה חדשנות ואיכות רפואית, ועומדת בחזית הרפואית־קלינית לטובת מטופליה. מדובר בהתנהלות רגילה בין משרד הבריאות לקופות החולים, שמשקפת את מערכת היחסים ואת השיקולים המקצועיים המובאים בחשבון לטובת מטופלינו. במקרה הפרטני, אושר הטיפול מטעמים חריגים בשל מצבו”.
כללית. החלטה חריגה של משרד הבריאות, צילום: יהושע יוסף