לימודי הסבה בעבודה סוציאלית
מיקה ליבנה, סטודנטית שנה א', מכללת אשקלון
לימודי הסבה בעבודה סוציאלית
מיקה ליבנה, סטודנטית שנה א’, מכללת אשקלון
במהלך הכשרתי המעשית ‘באגודה הישראלית לטרשת נפוצה’ בשנה הראשונה בתכנית ההסבה, התנסיתי והשתתפתי בימי עיון לסטודנטים, ימי עיון עבור חולים בטרשת נפוצה, הדרכות פרטניות וקבוצתיות, פגישות טיפוליות בבית המטופל, השתתפות ומפגש עם חולים בטרשת במהלך ביקור במרפאה לטרשת נפוצה בבית החולים איכילוב, וכן שיחות טלפוניות עם חולים עבור גיוס לאירועים וקבוצות תמיכה של האגודה, עדכון פרטים אישיים ומענה טלפוני ראשוני.
לאורך השנה, למדתי והעמקתי את הידע שלי על מתן מענה סוציאלי וטיפולי עבור חולים במחלות כרונית בביתם, סיוע לחולים ולמשפחותיהם ועזרה במיצוי זכויות. כמו כן, למדתי על המחלה לטרשת נפוצה, השלכותיה על חייו של המטופל וסביבתו, אפשרויות טיפול רפואיות הקיימות וזכויות חולים בביטוח לאומי ורווחה. זאת ועוד, רכשתי מיומנויות טיפוליות כגון – יצירת קשר ראשוני עם מטופל וקביעת פגישה ראשונה בבית, יצירת חוזה טיפולי וקביעת מטרות טיפוליות, תהליך טיפולי עם האדם והתמודדותו מחלה כרונית, וכן תהליך סיום הקשר ופרידה.
כחלק מההכשרה באגודה, ביצעתי ביקורי בית וקיימתי פגישות טיפוליות באזור המגורים של המטופלים.
ביקורי הבית והטיפול בביתם של החולים תורמים רבות לרווחת האדם החולה, שחלקם אינם ניידים כלל או באופן מועט או ללא מערכת תמיכה קרובה, ומעניק להם מפגש וקשר משמעותי עם אדם נוסף, כמו גם יכול לתרום להם בתהליך רגשי חשוב. כתיבת הדוחות עבור כל מפגש והשימוש בהם במהלך ההדרכות שיקפו עבורי את התהליך הטיפולי ויצירת הקשר עם המטופלות, תשומת לב ליחסי העברה והעברה נגדית, לתכנים ותהליכים גלויים וסמויים ואפשרו לי הליך למידה משמעותי מפגישה לפגישה. יתרה מכך, הניתוח של הדוחות על ידי המדריכה המקצועית ובמהלך ההדרכות אפשרו לי לבחון את התהליך הטיפולי באופן יותר מקצועי ולעבד את התכנים שעלו ואת אפשרויות התערבויות הטיפול השונות בהמשך.
בנוסף, התנסיתי בשיחות טלפוניות לחברי האגודה במטרה ליידע אותם על הפעילויות הרבות של האגודה – ימי עיון, קבוצות הדרכה, סדנאות וכו’. השיחות הטלפוניות שיקפו עבורי את ההטרוגניות הרבה של האנשים המאובחנים במחלה – גילאים שונים, מצבים משפחתיים שונים, שלבים שונים של המחלה והשפעותיה על התפקוד היומי. כמו כן, קיבלתי ידע על רופאים, מרכזים רפואיים ותרופות של טרשת נפוצה בישראל, כמו גם על קשיים ובעיות של מיצוי זכויות איתם הם מתמודדים. השיחות הטלפוניות היוו הזדמנות משמעותית עבור החולים ליצור קשר, גם אם קצר, עם אדם נוסף שקשוב לקשייהם ומתעניין בחייהם בהקשר של המחלה ובכלל, קבלת מענה ראשוני של מיצוי זכויות או הפנייה לגורם המתאים, וכן קבלת מידע רלוונטי על פעילויות שונות של האגודה. עבורי, השיחות הללו היו בעלי משמעות כסטודנטית לעבודה סוציאלית בהכשרתי המקצועית ובתהליך הכרת עולם התוכן של החולים בטרשת נפוצה והמגוון הרחב של המתמודדים עם המחלה.
חשוב לי לציין, כי במהלך השנה הורגשה גמישות רבה לסטודנטים ולצורכיהם יחד עם מתן דגש על תהליכי למידה ומשימות משמעותיות התורמות להכשרה המקצועית. בנוסף, ההדרכות הפרטניות כמו גם מוקדי הלמידה הקבוצתיים הינם מקצועיים והעניקו לי כלים רבים ומרחב בטוח לעיבוד פנימי ומקצועי של המפגשים הטיפוליים ותהליכי טיפול. כמו כן, המדריכה וימי העיון העניקו ידע מקצועי חשוב בהקשר של מחלות כרוניות וטרשת נפוצה בפרט.