טיסברי – תרופה חדשה לטיפול בטרשת נפוצה- סיכונים ותופעות לוואי
פרופ' דימטרי קרוסיס, מנהל המרפאה לטרשת נפוצה, בי''ח הדסה, עין-כרם, ירושלים
טיסברי-תרופה חדשה לטיפול בטרשת נפוצה-סיכונים ותופעות לוואי
פרופ’ דימטרי קרוסיס, מנהל המרפאה לטרשת נפוצה בי”ח הדסה עין-כרם, ירושלים
יו”ר הוועדה הרפואית המייעצת לאגודה הישראלית לטרשת נפוצה
טיסברי הושקה בעולם ובארץ עם אזהרה הנוגעת לדלקת מוח וירלית חמורה (PML) העלולה להתפתח באופן נדיר במטופלים. דלקת מוח מסוג זה הינה מחלה נדירה העלולה לגרום למוות או לנכות. יש לציין שוירוס ה-JC הגורם לזיהום ה-PML נפוץ ונמצא בדם של חלק מהאנשים באוכלוסיה הכללית, אך לא גורם למחלה, מאחר שלא נכנס למוח. עד עתה דווחו על רק 6 מקרים של PML אצל חולי טרשת נפוצה שטופלו ב טיסברי ברחבי העולם. 3 מבין החולים שלקו בדלקת זו, קיבלו טיפול משולב (כלומר תרופות נוספות המדכאות את המערכת החיסונית, יחד עם ה-TYSABRI ). מתוכם, חולה אחד נפטר, ו-3 האחרים קיבלו את ה טיסברי כטיפול יחיד. שכיחות הזיהום ב-PML נמוכה ועומדת על פחות ממקרה אחד לאלף מטופלים.
תופעות לוואי הקשורות לטיפול ב טיסברי כוללות, הפרעה בתפקודי הכבד (שהיא נדירה ביותר) ותגובה אלרגית במהלך ההזרקה אצל מיעוט קטן של החולים. היות ו טיסברי היא תרופה יחסית חדשה בשימוש, נתונים נוספים הקשורים לבטיחות שלה מדווחים ונחקרים על ידי רשויות הבריאות בעולם על פי מידת הצורך. מאז השקתה בעולם, טופלו ב טיסברי למעלה מ 40,000 מטופלים.
בארץ ולאחר שימוש בתרופה במשך לפחות 5 שנים, לא נצפה עד כה אף מקרה של זיהום ויראלי מסוג ה-PML. כיום מטופלים ב-TYSABRI כ-100 חולים בארץ. יש להזכיר שגם טיפולים נוספים שמדכאים את מערכת החיסונית (ונמצאים בשימוש בטרשת) עלולים לגרום לזיהומים דומים.
ע”פ ההנחיות של האקדמיה האמריקאית לנוירולוגיה והחברה האירופאית לטרשת (ECTRIMS) השימוש ב-TYSABRI הינו מוצדק, עם יחסית מעט סיכונים, רק לאותם החולים שמתאימים לטיפול זה, כלומר חולים שלא הגיבו עד כה לטיפולים של הקו הראשון (אינטרפרונים ו- COPAXONE) ושאצלם המחלה ממשיכה להראות סימני פעילות דלקתית משמעותית. דעתנו ועמדתנו בחברה הנוירולוגית והנוירואימונולוגית הישראלית דומה לעמדה של הגופים הנ”ל.