חשיבות טיפול מוקדם בטרשת נפוצה מגיל הילדות
חשיבות טיפול מוקדם בטרשת נפוצה מגיל הילדות
התוצאות הרפואיות, הנפשיות והחברתיות של התפתחות טרשת נפוצה בילדות ובגיל ההתבגרות עלולות להיות קריטיות בהשוואה להתפתחות המחלה במבוגרים. לליקויים קוגניטיביים הקשורים למחלה יש השפעה תפקודית גבוהה על פעילויות יומיומיות בחולים צעירים. במיוחד, ההשפעה נצפית בביצועים בבית הספר וביכולת ליצור קשרים חברתיים.
כדי למנוע נזק לתאי העצב, שיכול להתפתח בשלב מוקדם של המחלה, רופאים מומחים ממליצים להתחיל בטיפול מוקדם בטרשת נפוצה גם בילדים ומתבגרים, זאת כדי להגן בפני הפוטנציאל המאוחר של הסיכונים הטמונים במחלה. להתחלת טיפול מוקדם בחולים צעירים יש יתרון בשיפור תוצאות לטווח הארוך.
תוצאות מחקרים אחרונים הראו שטיפול מוקדם בבטאפרון בחולים בוגרים, הפחית באופן משמעותי את הסיכון לפתח טרשת נפוצה מוגדרת קלינית, וכן יכול לשמר תפקוד קוגניטיבי. צוות מומחים בינלאומי הציג מחקרים אלו בכינוס של חברת באייר שרינג פארמה בברלין, גרמניה, שכותרתו “חשיבות טיפול מוקדם בטרשת נפוצה בגיל ההתבגרות”.
פרופ’ גרטנר, מהמרכז לטרשת נפוצה בילדים ומתבגרים, באוניברסיטת גוטינגן בגרמניה: “טרשת נפוצה בדרך כלל מתחילה בצעירים, 3-10% מהחולים חווים את המחלה לפני גיל 18. למרות שהרוב המכריע של המאובחנים מפתח מחלה מסוג התקפי- הפוגתי, ילדים עלולים להיות בסיכון גבוה לפתח מחלה אגרסיבית יותר לתקופה ארוכה. לאחר ממוצע של 10 חודשי מחלה בלבד, 59% מהילדים מראים בעיות קוגנטיביות מתונות ו -35% מראים ליקוי קוגנטיבי מהותי כפי שנמדד במבחנים נוירו- פסיכולוגים”.
בשל עובדות אלה, קבוצת המחקר הבינלאומית לטרשת נפוצה בילדים המליצה שלא לדחות את הטיפול עד לגיל הבגרות, אלא להתחיל בטיפול מוקדם גם בילדים. קבוצת המחקר המליצה להתחיל טיפול באינטרפרון מסוג ביתא או בגלטירמר אצטט המאושרים לטיפול בטרשת נפוצה במבוגרים.
מחקר BETAPAEDIC הוא מחקר פרוספקטיבי, לא התערבותי, בילדים חולי טרשת נפוצה שמטרתו לשפוך אור על נתוני בטיחות, סבילות, יעילות קלינית וקוגניציה בטיפול בבטאפרון. כ- 100 ילדים מגיל 12 ואילך נמצאים במחקר אשר יסתיים ב- 2014.