ד”ר רונית מוסברג – שאלות ותשובות – יום עיון ברשת – דצמבר 2022 – נותן החסות חברת נוברטיס
ד”ר רונית מוסברג – מומחית לנוירולוגיה, מדיקל סנטר, הרצליה- חברת ועד במועצה הרפואית המייעצת באגודה הישראלית לטרשת נפוצה
שאלה: האם כל חולי טרשת התקפית הפוגתית יהפכו בסופו של דבר לפרוגרסיביים?
תשובה: המעבר ממהלך מחלה התקפי למהלך מחלה פרוגרסיבי ( = מתקדם משני, כלומר מהלך שהחל כהתקפי והפך לפרוגרסיבי ) תלוי במשך שנות המעקב. לאחר כ-10 שנות מחלה, כ-40 אחוז מהחולים, יעברו ממצב מחלה התקפי למהלך מתקדם. האחוזים עולים ככל שמשך המעקב מתארך. ההערכה היא שכ-80 אחוז מהחולים שמהלך מחלתם התקפי יעברו למהלך פרוגרסיבי במעקב ארוך משך.
שאלה: מה זה אלזיה של המוח?
תשובה: אינני מכירה את המושג אלזיה של המוח.
שאלה: התבקשתי לבצע ניקור מותני למרות שאני מאובחן בחולה. מה הרציונל?
תשובה: לעיתים מתבצעת בדיקת נוזל שדרה במטופלים בתרופות, כגון טיסברי. אחת מתופעות הלוואי של התרופה היא שכיחות מוגברת של זיהום ויראלי היכול לגרום למחלת מוח קשה. ניתן לאתר בבדיקה קיום נוכחות של הוירוס בנוזל השדרה.
שאלה: האם MRI גבי יכול להחליף הוצאת נוזל מעמוד שידרה?
תשובה: פעמים רבות, בדיקת MRI של חוט השדרה מייתרת את בדיקת נוזל השדרה. אם מודגמים בבדיקת MRI של חוט השדרה נגעים החשודים כדמיילינטיביים, נוסף על נגעים אופיניים בבדיקת המוח, זה מאושש את האבחנה של מחלת הטרשת הנפוצה, וניתן לוותר על בדיקת הניקור המתני
שאלה: אם אפשר להקדיש כמה מילים למושג של SMOLDERING MS (= טרשת מעמעם, בוער איטי), כלומר שהנכות מתקדמת למרות שאין עדות להחמרה ב- MRI.
תשובה: טרשת נפוצה מסוג SMOLDERING ( טרשת ה”בוערת באש חנוקה” ) מתבטאת בכך שחולי טרשת נפוצה רבים חווים החמרה הדרגתית במצבם, למרות שאין עדות לפעילות דלקתית של המחלה, כלומר, לחולים אלה יש החמרה בנכות, למרות שאין להם התקפים של המחלה. מבחינה פתולוגית, אנו רואים כי במוח של החולים יש נזק לתאי העצב ושלוחותיהם ( אקסונים ), תהליך שמופיע כבר בתחילת המחלה, מתקדם בהדרגה, וגורם להחמרה התפקודית .
שאלה: האם אפשר להסביר על בעיות בבליעה?
תשובה: בעיות בבליעה תיתכנה במחלת הטרשת הנפוצה, בעיקר בחולים עם משך מחלה ארוך ונכות משמעותית. בעיית הבליעה נובעת מחוסר תיאום ו/או מחולשה בשרירים המעורבים בתהליך בליעת המזון. מומלץ כי חולים שחווים הפרעות בבליעה, יעברו הערכה ע”י קלינאית תקשורת וע”י דיאטנית.
שאלה: אפשר להתייחס גם לגבי אטרופיה של עמוד השדרה?
תשובה: נגעים דמיילינטיביים ( נגעי טרשת נפוצה) בחוט השדרה יכולים לגרום לניוון, להצטמקות של חוט השדרה. תהליך דומה נצפה במוח של חולי הטרשת הנפוצה , כאשר הנגעים המוחיים גורמים לאטרופיה (ניוון , הצטמקות) של המוח. אטרופיה של חוט השדרה קשורה להתקדמות “שקטה” של מחלת הטרשת הנפוצה (החמרה בנכות, למרות היעדר התקפים) . בנוסף, אטרופיה של החוט קשורה למעבר ממהלך מחלה התקפי למהלך מחלה מתקדם ( פרוגרסיבי).