ד”ר אופק הדס – שאלות ותשובות למומחים – יום עיון ברשת – דצמבר 2023
ד”ר אופק הדס – החוג לפיזיותרפיה,
המכללה האקדמית צפת.
שאלות ותשובות פיזיותרפיסט
1. שאלה: האם פיזיותרפיה לתיקון שווי משקל(קבוצתי או פרטני) משפרת את שיווי המשקל?
תשובה: פיזיותרפיה בהחלט יכולה לשפר שיווי משקל. המינוח “תיקון” פחות מתאים. שיווי המשקל אינו מקולקל כי אם חסר או לא מיטבי, וניתן לשפרו. האמצעים המתאימים ביותר לשיפור שיווי המשקל הם תרגול ייעודי לכך, וזה יעשה בטיפול פיזיותרפיה ייעודי, קבוצתי או פרטני.
2. שאלה: אני חולת טרשת נפוצה, בת 56 חולה כ-27 שנים.
האם יכול להיות שתחושת רדימות ברגליים (בעיקר בכפות הרגליים) או ספסטיות יחמירו עקב אורח חיים ישבני? אני עובדת מהבית כבר 3 שנים ורוב הזמן אני יושבת, לא עושה פעילות גופנית כלל.
האם ניתן לצפות לשיפור אם אעשה מעט ספורט והליכות?
תשובה: בהחלט כן על שתי השאלות. אורח חיים יושבני עשוי לפגוע בתפקוד גם באדם בריא, וודאי באדם עם פגיעה נוירולוגית. מחקרים מראים שפעילות גופנית משפרת את התפקוד וגם את מערכת העצבים עצמה. מומלץ לעשות זאת בליווי של פיזיותרפיסט\ית, לפחות בהתחלה, על מנת לבנות את עומסי התרגול באופן מדורג ונכון לך.
3. שאלה: אשתי נפלה ונחבלה קשה עד כדי חשש לשבר במפרק הירך. לפני הנפילה התהלכה בבית
עם רולטור 4 גלגלים ומושב. בחוץ עם קולנועית
היא עדיין בהחלמה ארוכה והתחילה שיקום. בהערכה לפני טיפול נאמר לה שלמרות המוגבלות מהחבלה,
מצב הכללי טוב משהיה לפני הנפילה ושהם מכירים תופעה כזו.
איזה הסבר רפואי יכול להתאים לתופעה כזו?
תשובה: אני לא בטוחה שהבנתי. האמירה הייתה שהנפילה שיפרה את מצבה? אם כך – אני ממש לא מכירה הסבר לזה או כזה. אם במהלך השיקום ישנו שיפור, לפעמים יכולה להיות הטבה משמעותית ביחס למצב שלפני הנפילה.
4. שאלה: בחצי שנה אחרונה אני סובלת מרדימות ביד שמאל ורגל שמאל
בשלושה חודשים האחרונים הרדימות מתגברת בעוצמתה בכפות הידיים ואצבעות. יד שמאל רדומה כבדה וחלשה, גב ושכם שמאל רדומים בעוצמות שונות הרדימות מגיעה לפעמים גם לבטן ולגב בצד שמאל ואז מתהלכת כמו רובוט אני נלחמת בזה ע“י ספורט בצורה מאוד איטית העיקר להניע מאוד רוצה לשמוע חוות דעת ממכם
תשובה: החמרה בסימפטומים דורשת התייחסות אישית של פיזיותרפיה, תוך התאמת טיפול ותרגול הכולל ומותאם אישית. ספורט הוא חשוב ומקדם, אולם יש לדאוג שהעצימות מספקת, בנוסף, מומלץ שהטיפול יתייחס גם לתפקוד עצמו (למשל – שימוש ביד לצרכי יומיום) וגם לסימפטומים עצמם. ניתן לטפל בסימפטומים תחושתיים על ידי טיפול תחושתי ייעודי. אנא פני לטיפול.
5. שאלה: תמיד מרגישה חולשה בכל הגב ועכשיו יש לי חולשה ברגל שמאל –לפעמים לא יכולה לעמוד
על הרגל ונופלת על הרצפה – מה ניתן לעשות?
תשובה: בטיפול פיזיותרפיה פרטני ניתן להעריך כוח של שרירי הרגל ולהחליט אם יש אפשרות לחזק ולשמר אפשרות הליכה ללא אביזרי עזר (מקל, סד וכן הלאה) או שיש להתאים מכשור.
6. שאלה: הגוף שלי כל הזמן רדום האם יש פתרון?
תשובה: סימפטומים תחושתיים מתוארים לעיתים קרובות באנשים עם טרשת נפוצה.
מה שמתואר כאן הוא מאוד כללי. כל הגוף? האם “רדום” זאת אומרת שיש ירידה תחושתית או תחושת עייפות וכובד/חולשה? פעילות גופנית בעצימות מתאימה יכולה לשפר בכל מקרה. כמו כן – כדאי לנסות שיקום תחושתי.
נא לפנות לפיזיותרפיה.
7. שאלה: חולה כבר 21 שנה, יש לי בעיות יציבות, וזה ומציק לי מאוד, מה אפשר לעשות כדי להקל?
איזה פעילות גופנית לעשות? מאוד רוצה אך מתקשה כשהדופק עולה.
תשובה: בהנחה “שבבעיות יציבות” הכוונה לשיווי משקל לא מיטבי, ניתן לתרגל באופן ממוקד לשיפור שיווי המשקל. במכוני קופות חולים יש קבוצה ייעודית לשיווי משקל, וכמובן שעדיף קודם טיפול פיזיותרפיה פרטני להתאמת התרגול לדרגת הקושי הנכונה. אין צורך בהעלאת דופק לצורך תרגול שיווי משקל, כך שזו לא בעיה. חשוב לציין שכדאי במקביל לתרגל אירובית בעצימות מותאמת ובהדרגה, על מנת לשפר יכולת עבודה ולאפשר עליית דופק לאורך זמן. שוב – המפתח הוא בפיזיותרפיסט שילווה ויערוך התאמות אישיות. אם המטרה היא שיווי משקל בהליכה, הליכה היא המפתח בסופו של דבר. יש לעשות זאת באופן מותאם ליכולת ובלי להסתכן בנפילות.