גב’ בז הדר – קלינאית תקשורת – שאלות ותשובות – יום עיון ברשת – דצמבר 2022 – נותן החסות חברת נוברטיס
גב’ בז הדר – קלינאית תקשורת – קלינאית תקשורת – במרכז לשיקום מבוגר – המרכז הרפואי שיבא, בי”ח תל השומר
שאלה: יש לי בעיה בשליפת מילים לוקח לי זמן עד שאני מוצאת מילה בראש שלי, כדי להגיד משהו ושיבינו אותי.. אני דוברת רוסית ,אני כבר יותר מ-20 שנה גרה בישראל. אולי זה יכול להיות קשור?
תשובה: קושי בשליפת מילים הינה תופעה אותה ניתן לחוות כחלק מהשינויים הקוגניטיביים שפתיים שחלים. כאשר אדם דובר שתי שפות, לרוב, קשיי השליפה יהיו בולטים יותר בשפה השנייה שנרכשה (כלומר, לא שפת אם). במסגרת טיפול של קלינאית תקשורת ניתן לחזק את יכולת השיום והשליפה וללמוד אסטרטגיות פיצוי שונות לאותם קשיים כחלק מתקשורת יומיומית.
שאלה: אני יודעת מה אני צריכה לומר אבל לוקח לי זמן לומר: רואה את המילה, לא שכחתי אותה, אבל לוקח לי זמן לומר אותה. מה עושים?
תשובה: ראשית, הקושי בהפקת מילה יכול להיות כתוצאה מקושי מוטורי, חולשה של אברי הדיבור. חולשה זו גורמת לכך שנדרש להפעיל מאמץ רב יותר בעת ניסיון הפקת המילה ועל כן לוקח זמן רב יותר להפיק אותה. במסגרת טיפול של קלינאית תקשורת ניתן לעבוד על חיזוק אברי הדיבור ולרכוש אסטרטגיות פיצוי שונות, על מנת לאפשר הפקה ברורה ורציפה יותר.
לחילופין, ייתכן ומדובר בקושי בשיום ושליפה של מילים. כלומר, הקושי אינו בהפקת המילה עצמה אלא בזכירה שלה ברגע נתון. מילה שאומנם מוכרת לנו, אך קשה לזכור איך אומרים אותה ברגע ספציפי. במסגרת טיפול של קלינאית תקשורת ניתן לחזק את יכולת השיום והשליפה וללמוד אסטרטגיות פיצוי שונות לאותם קשיים כחלק מתקשורת יומיומית.
שאלה: יש לי קשיים בדיבור ובעיות בליעה, האם בעיות הבליעה גורמות לקשיים בדיבור? ובאם כן, למי לפנות?
תשובה: קושי בבליעה לא גורם לקושי בדיבור. יחד עם זאת, אברי הדיבור והבליעה הינם אברים חופפים ועל כן יכול להיות קושי בבליעה ובדיבור במקביל. במסגרת טיפול של קלינאית תקשורת, ניתן לעבור הערכה מקיפה של יכולות אלו ולבדוק את הצורך בהתאמת אסטרטגיות, מרקמי מזון וייתכן אף קביעת צורך בטיפול של קלינאית תקשורת בתחום זה. חשוב לציין כי קשיי בליעה עלולים להוביל לסיבוכים רפואיים ועל כן במידה וקיים קושי בבליעה מכל סוג, מומלץ לפנות בהקדם לקלינאית תקשורת.