בגב’ חרדון הדס – דיאטנית קלינית, מרכזת מרפאה “אורח חיים בריא לחולי טרשת נפוצה” מכבי
שאלה: אמי אובחנה כחולה בטרשת נפוצה לפני מעל 20 שנים.
תשובה: כמובן היא מטופלת באופן רשמי ומסודר ונטולת את התרופות הידועות.לפני כמה שנים כשעוד היינו מקבלים את העלון של האוגדה היא קראה מאמר בנוגע לנזק של פופסטים עבור האנשים החולים בטרשת.
שאלה: רציתי לדעת:
1. האם באמת חולי טרשת נפוצה צריכים להימנע ממאכלים המכילים פוספטים?
2. האם מדובר בכל סוגי הפוספטים?
3. עד לאיזו רמה מומלץ להימנע?
4. בפרט האם להימנע מתוסף תזונה של ברזל המכיל בירופוספט?
תודה רבה ותמשיכו בעשייה הטובה!
תשובה: פוספט הוא חומר טבעי שנמצא במזון אבל גם משמש בתעשיית המזון כחומר מתחלב ונמצא למשל בנקניקים ונקניקיות שגם ככה לא מומלץ ובטח לא בטרשת נפוצה.
ms קיימת חשיבות מיוחדת לשמור על הרכב חיידקי מעי תקינים כדי למנוע ״ מעי דליף״ שמדליק את במערכת החיסון לכוון תגובה אוטואימונית הפוספטים מהמזון המוכן כמו נקניקים נספגים ב 100 אחוז ומשפיעים לרעה כל מערכת העיכול ועל התגובה החיסונית, בקיצור, להימנע כמה שניתן.
הכמות שיש בתוספים כמו ברזל היא מזערית ולכן לא צריך להימנע מתוספים עם פוספטים.
שאלה: האם יכולה להעזר בכדורים או זריקות כדי לרזות. אני לוקחת ציפראלקס ולרבורלטין. מה אפשר להשתמש?
תשובה: לשילוב בין תרופות כדאי להתייעץ עם רופא המשפחה ( שלעיתים מתייעץ עם קוחת קלינית). יחד עם זאת, ממה שידוע לי, מטופלים רבים לוקחים זריקות הרזייה יחד עם ציפרלקס. לא יודעת לגבי וולבוטרין.
שאלה: איזה מזונות מומלצים ואילו מזונות ושילובים לא מומלצים לחולה במחלת טרשת נפוצה?
תשובה: בגדול, המזונות שמומלצם לחולי טרשת נפוצה אלו ירקות מגוונים, פירות- עד 3 ליום, חלבונים כמו עופות, דגים, טופו, קטניות, ביצים, טונה ופחמימות אבל עדיף מלאות כמו אורז מלא, בורגול, קינואה או לחם מלא, ושומנים בריאים כמו אגוזים שקדים ואבוקדו. לא מומלץ שומן מן החי כמו גבינות שמנות או בשרים שמנים ואוכל תעשייתי עשיר בסוכר ומלח. ממליצה לך להכנס לקישור של נייר העמדה עם סיכום ההמלצות:
שאלה: בת 54. לאחרונה עליתי במשקל כמעט 10% ממשקלי. שוקלת 66.5 גובה 166 ס”מ . אין ביכולתי לצאת להליכה / ריצה / אופניים. ו/או לבצע פעילות בעצימות גבוהה. חווה את תסמיני גיל המעבר. שאלתי: האם ישנם מרכיבי מזון שרצוי להימנע? לא כולל כמובן את המובן מאליו כמו אוכל ) מעובד/מטוגן/קמח לבן וכיו”ב
האם נכון להוסיף מרכיבים לתזונתי, ואם כן? אילו?
תשובה: בגיל המעבר הגוף שורף פחות קלוריות ליום ( קצב חילוף החומרים קטן) ולכן הגיוני שהמשקל עולה. הפתרון הוא להתאים תזונה שמתאימה בשבילך שמכילה בסה”כ פחות קלוריות. סה”כ גם היום את במשקל תקין. יחד עם זאת, לרב, המשקל שעולה מצטבר באזור הבטן, האזור הפחות בריא לבהצטברות שומן. ממליצה כמו שכתבת, להמנע ממה ממאכלים מעובדים, סוכר ומלח שבהחלט גורמים יותר לעליה במשקל אבל לצרוך מזונות עשירים בסידן כמו עלים ירוקים, טחינה משומשום מלא, סרדינים ויוגורט עשיר בסידן. גם מזונות שכוללים פיטואסטרוגנים כמו סויה, קינואה, שיפון, שיבולת שוע וקטניות. ל עלולים לסייע בתסמיני גיל המעבר כמו גלי חום (בחלק מהנשים) ואני כן ממליצה לעשות תרגילים שאת מסוגלת לעשות בבית לחיזוק שרירים ולהקפיד על תריכת חלבון תקינה כדי לשמר על מסת שריר תקינה . שימי לב שגם רמת הויטמין D שלך תקינה.
שאלה: האם יש תזונה מותאמת טרשת נפוצה?
תשובה:כן. בקישור הבא יש נייר עמדה עם הנחיות תזונתיות שפרסמנו לאחרונה :
שאלה: האם ישנם מאכלים שידוע עליהם בוודאות שהם מזיקים?
תשובה: כן. מאכלים עשירים בשומן רווי כמו גבינות ובשרים עתירי שומן, שמן קוקוס, מאכלים עשירים במלח וסוכר.
שאלה: באילו מצבים צריך ליטול תוספי מזון למיניהם?
תשובה: במצבים בהם יש חסר בויטמין D, B12, מגנזיום ובמידה ויש ירידה בצפיפות העצם אז מומלץ גם תוסף סידן. דיאטנית קלינית יכולה לעבור איתך על התוזנ השלך וייתכם שיש צורך בתוספים נוספים מכייון שלא את כל החוסרים ניתן לראות בבדיקת דם.
שאלה: אין לי מוטיבציה לדיאטה האם אפשר לקחת כדור להורדת תאבון שאפשר לקחת?
תשובה: כן. ביננו, להרבה מאד אנשים אין מוטיבציה לדיאטה. הטיפול היעיל היום לירידה במשקל הוא בזריקות ולא בכדורים אבל צריך לשם לב שמדובר בזריקה לשימוש כרוני, לכל החיים והתאבון חוזר אם מפסיקים אותה.
שאלה: מה מומלץ לאכול כחולים בטרשת נפוצה פרוגרסיבית?
תשובה: בטרשת נפוצה פרוגרסיבית חשוב להקפיד על כמה עקרונות חשובים:
- צריכה מספקת של חלבון כדי לשמור על מסת שריר תקינה
- מניעה של תחלואות נלוות כמו סוכרת ומחלות לב ולכן חשוב לשמור על משקל תקין ולאכול תזונה מאוזנת כמו כל אדם אחר
- תזונה אנטי דלקתית כדי להפחית מדדי דלקת בגוף כמו הרבה ירקות מגוונים דגנים מלאים וחלבונים רזים כמו דגים, עוף קטניות וטופו ושומנים בריאים מהצומח כמו אגוזים שקדים ואבוקדו.
ממליצה להעזר בדיאטנית שתתאים בדיוק עבורך את התזנ ההמומלצת עם ההעדפות אישיות אבל בגדול אלו ההמלצות.
שאלה: האם מומלץ להימנע מאכילת עוף ודגים, דברי חלב לחלוטין, כל סוגי הדגנים? והאם מומלץ לאכול ביצי ביו בלבד?
תשובה: ממש לא מומלץ להמנע מעוף ודגים כי הם מקור וב לחלבון ובלעדיהם יכולה להיות האצה באיבוד מסת שריר. לגבי דגנים- ההמלצה לצרוך תזונה עשירה בדגנים מלאים כי לאזן את הסוכר, לשמור על אוכלוסיית חיידקי מעיים תקינה וגם לשמור על תחושת שובע. אין המלצה לעבור לביצי חופש או ביו לפי מה שנבדק במחקרים על חולי טרשת נפוצה.