ראשי » אירועים וחדשות » עישון וטרשת נפוצה

עישון וטרשת נפוצה

עודכן 01.08.2023

מה החברים שלנו אומרים על עישון

למעשנים יש סיכוי גבוה יותר להתקדם מ-remissing-remitting לטרשת נפוצה מתקדמת מאשר ללא מעשנים ויש להם רמות גבוהות יותר של נכות ארוכת טווח. מעשנים עם תסמונת מבודדת קלינית (CIS) נוטים יותר להיות מאובחנים עם טרשת נפוצה בעתיד מאשר לא מעשנים. עישון עשוי גם להפחית את מידת היעילות של התרופות לשינוי המחלה שלך. זה לא מאוחר מדי. הפסקת עישון יכולה להוריד את שיעור ההישנות שלך, להפחית את התסמינים ואת חומרתם, ולעכב את הופעת טרשת נפוצה מתקדמת.

נתוני מפתח

שני מיליארד אנשים על פני כדור הארץ מעשנים סיגריות. זה אומר שיותר מאחד מכל ארבעה אנשים מעשנים. שמונה מיליון אנשים מתים מעישון מדי שנה. שיעור האנשים עם טרשת נפוצה המעשנים גבוה משיעור האוכלוסייה הכללית המעשנים. לאנשים שמעשנים יש סיכון גבוה ב-50% ללקות בטרשת נפוצה בהשוואה לאלו שלא.

עישון טבק

נ.ב עישון במאמר זה מתייחס לעישון טבק סיגריות, אלא אם צוין אחרת.

ישנן שלוש צורות של חשיפה לעישון: (1) עישון ראשוני, כאשר אתה עצמך מעשן; (2) חשיפה לעשן פסיבי, כאשר אתה שואף עשן של אנשים קרובים; וכן (3) חשיפה טרום לידתית לעישון, כאשר העובר נחשף להשפעות העישון על ידי האם.

עישון הורג יותר משמונה מיליון אנשים מדי שנה. עישון מגביר באופן דרסטי את הסיכון למחלות לב, סרטן ריאות ושבץ מוחי. עישון טבק משחרר סוגים מגוונים של מולקולות רעילות לגוף האדם אשר גורמות לגירוי בריאות ומפחיתות את יכולת הגוף לתקן נזקים. זה גם יוצר תגובה דלקתית בתאי הריאה. במילים אחרות, עישון יוצר סביבה דלקתית בגוף. עבור אנשים עם טרשת נפוצה, דלקת נוספת היא בדיוק ההפך ממה שהייתם רוצים. יתר על כן, עישון מוביל למחלות ריאות, מחלות לב וכלי דם כולל התקף לב ושבץ מוחי, ומפחית את סבילות הפעילות הגופנית. כל החששות הבריאותיים הנלווים הללו מפחיתים את בריאותם ותפקודם של אנשים החיים עם טרשת נפוצה, כמו גם מורידות את תוחלת החיים.

עישון וטרשת נפוצה

חשיפה לעישון מעלה את הסיכון לפתח טרשת נפוצה בהשוואה לאוכלוסייה הכללית. לאנשים שמעשנים יש סיכון גבוה ב-50% לפתח טרשת נפוצה בהשוואה לאלו שלא. הסיכון לפתח טרשת נפוצה אצל מעשנים עשוי להיות פרופורציונלי למספר הסיגריות המעושנות. מדענים מתייחסים לזה כאל אפקט תלוי מינון‘. באופן דומה, מחקרים מצביעים על כך שככל שאתה חשוף יותר זמן לעשן פסיבי, כך הסיכון לפתח טרשת נפוצה עשוי לעלות. חשיפה לעשן טבק במהלך הילדות קשורה לסיכון לטרשת נפוצה, כאשר ילדים הגדלים בבתים עם מעשנים בעלי סיכון מוגבר להופעת טרשת נפוצה בילדות או בבגרות.

שימו לב: רוב המחקרים שבדקו את הסיכון לטרשת נפוצה בוצעו באמצעות רישום שבדי. המשמעות היא שקשה להקצין את הממצאים הללו לאוכלוסיות שאינן ממוצא צפון אירופי.

השפעת העישון על פעילות והתקדמות המחלה

לעישון יש השפעות שליליות על פעילות והתקדמות מחלת הטרשת הנפוצה.

מחקרים מראים שאנשים עם טרשת נפוצה התקפיתהפוגתית ועשן נמצאים בסיכון גבוה יותר לפתח טרשת נפוצה מתקדמת משנית (SPMS) – עד שמונה שנים מוקדם יותר מאלה שאינם מעשנים.

בהשוואה ללא מעשנים, למעשנים עשויים להיות תסמיני טרשת נפוצה חמורים יותר. חלק מהתסמינים שיכולים להתגבר על ידי עישון כוללים עייפות, כאב, קוגניציה (כגון זיכרון וחשיבה), שליטה בשרירים או חולשת שרירים, החמרה בתנועת היד או הזרוע, שיווי משקל ואובדן ראייה.

באמצעות טכנולוגיית סריקת מוח כגון MRI (הדמיית תהודה מגנטית), מחקרים מצאו שלאנשים עם טרשת נפוצה שמעשנים יש שיעור גבוה יותר של ניוון מוח מאשר ללא מעשנים, ועשויים להיות להם גם נגעים משפרים יותר, שהם סימן למחלה פעילה.

השפעות העישון על הטיפול בטרשת נפוצה

קיים מספר מצומצם של מחקרים המתארים את השפעת העישון על היעילות של טיפולים משנים מחלה. עישון נקשר להתפתחות של נוגדנים מנטרלים לאינטרפרון בטא ולנטאליזומאב, אשר בתורם מפחיתים את היעילות של טיפולים אלה.

עישון והריון

נשים המנסות להיכנס להריון או בהריון צריכות להפסיק לעשן ולהימנע מלהיות בחדרים עם מעשנים. ישנן עדויות מוחצות לכך שגם עישון פעיל וגם חשיפה לעישון פסיבי פוגעים בעובר. חשיפה לעשן מגבירה את הסיכון ללידת עובר מת וללידה מוקדמת. כמה מחקרים מצביעים גם על כך שעישון האם קשור למומים מולדים.

לא ידוע אם לנשים עם טרשת נפוצה המעשנות יש סיכון גבוה יותר להריון קשה.

 Photo: andres-siimon-unsplash

09 ספטמבר 2023

כתובת המועדון: מרכז שמרת – סניף איל”ן חיפה רח’ תל-אביב 11, חיפה המועדון יפעל פעמיים בשבוע בימים: שני + רביעי בשעות: 15:00-19:00 תחילת הפעילות –

01 ספטמבר 2023

תכנייה ללקויי ראייה האגודה הישראלית לטרשת נפוצה בשיתוף עם מכללת תל חי מעניקים טיפולים פסיכו-סוציאליים -שיחות טיפוליות בבית החברים או בקליניקה בקרית שמונה סטודנטים לעבודה

01 אוגוסט 2023

טיפים לניהול תסמיני גיל המעבר גיל המעבר הוא הסוף הטבעי של הווסת של האישה (מחזור החודשי). זה מתרחש בדרך כלל בין הגילאים 45 עד 55

01 אוגוסט 2023

טרשת נפוצה מורכבת ויכולה לגרום לתסמינים רבים ושונים. טרשת נפוצה מוקדמת עשויה להציג את עצמה כהיסטוריה של תסמינים מעורפלים, שעלולים להתרחש באופן ספורדי לאורך תקופה

09 יולי 2023

האגודה הישראלית לטרשת נפוצה פותחת סדנת תמיכה חדשה, המיועדת לאנשים צעירים/ות בני/ות 30-40, המאובחנים/ות במחלת הטרשת הנפוצה. האגודה לטרשת נפוצה מפעילה קבוצות תמיכה לחולים בטרשת

08 יולי 2023

מפגש מטופלים: “לא נשארים לבד – מניעים את חיינו קדימה” – יום עיון ב-01.11.23 בקריה הרפואית לבריאות האדם – רמב”ם – יום העיון מוגש בחסות

06 יולי 2023

מפגש מטופלים: “טרשת נפוצה בגובה העיניים מבט לעתיד” בתל אביב והמרכז ליום עיון ביום שלישי ב’ חשוון תשפ”ד – 17.10.23 במרכז הרפואי ת”א ע”ש סורסקי(איכילוב)

24 יוני 2023

האגודה הישראלית לטרשת נפוצה מזמינה אתכם לסדנא תמיכה לגברים – בני זוג!

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
דילוג לתוכן