ד”ר מילוא רון – נוירולוג מומחה, המח’ והמכון הנוירולוגי, המרכז הרפואי האוניברסיטאי ברזילי, אשקלון – יו”ר המועצה הרפואית המייעצת בוועד האגודה הישראלית לטרשת נפוצה
שאלה: האם לתרופות “החדשות” שהן בעלות “ממוצע יעילות גבוה יותר” בהכרח תהיה על כל אדם השפעה יעילה יותר מאשר תרופה ותיקה או שמדובר ב”ממוצע” והשפעה אינדוידואלית על כל אדם באופן שונה והאם השפעה של תרופה עם גילוי המחלה זהה לתקופה של שלבים מאוחרים במחלה?
תשובה: “ממוצע יעילות גבוה יותר” מתייחס ליעילות הממוצעת של התרופה בקרב אוכלוסייה מסויימת של מטופלים בהם נבדקה יעילות התרופה. התגובה האינדיבידואלית תהיה שונה מאדם אחד לשני, יש אנשים שיגיבו טוב לתרופות בעלות יעילות מתונה, או שלא יגיבו מספיק לתרופות בעלות יעילות גבוהה ככל שכל טיפול ניתן מוקדם יותר4 במהלך המחלה, כך הסיכוי להשפעה טובה יותר ויעילות גבוהה יותר עולה.
שאלה: האם יש תרופה במקרה של טרשת נפוצה פרוגרסיבית?
תשובה: במקרה של טרשת נפוצה פרוגרסיבית ראשונית (PPMS), התרופה היחידה המאושרת שהוכיחה יעילות היא אוקרליזומאב (אוקרבוס). מרבית התרופות האחרות הקיימות לטרשת נפוצה התקפית יכולות להיות יעילות במידה מסויימת גם במקרים של טרשת נפוצה מתקדמת שניונית (SPMS), בפרט באנשים יותר צעירים שמחלתם עדיין פעילה (עם התקפים או נגעים חדשים או שעוברים האדרה ב-MRI).
שאלה: האם מומלץ תא לחץ לטרשת פרוגרסיבית. האם יש טיפול שמחזיר מיאלין, האם צריך להחליף תרופה ביולוגית אחרי זמן טיפול(אוקרווס).
תשובה: אין שום הוכחה ליעילות של טיפול בתא לחץ בטרשת נפוצה פרוגרסיבית, לכן טיפול זה אינו מומלץ.
אין עדיין טיפול מאושר המחזיר מיאלין, אולם יש מספר תרופות בשלבי מחקר מוקדמים או מאוחרים שהן בעלות יכולת לעידוד רמיאלינציה (חידוש מיאלין) או יצירת מיאלין, כמו קלמסטין, איבודילסט, הנוגדן אופיסינומאב (שנכשל במחקרים קליניים), הורמוני בלוטת התריס, קיימות גם עדויות למידה מסויימת של חידוש מיאלין בתרופות קיימות לטרשת נפוצה כמו גילניה, מייזנט, זפוסיה, מייבנקלאד, למטרדה, אוקרבוס ואחרות, וגם עם תרופות בשימושים אחרים לגמרי, כמו מטפורמין (תרופה לסוכרת), מיקונזול (תרופה נגד פטריות) ועוד. לא ברור אם מידת חידוש המיאלין שנמצאה עם כל הרשימה הארוכה הזו של התרופות (קיימות עוד) במעבדה או בחיות מעבדה הינה משמעותית בחולי טרשת נפוצה כדי לימור שינוי או שיפור במחלה, ויש מספר מחקרים קליניים שנכשלו לחלוטין עם תרופות שנראו בתחילה מבטיחות. לסיום – גם השתלת תאי גזע יכולה לחדש במידה מסויימת מאגר של תאים מייצרי מיאלין במוח, אולם גם טיפול זה הוא עדיין ניסיוני.
משך טיפול איננו סיבה בהחלפת טיפול ביולוגי כמו אוקרבוס. סיבות להחלםת טיפול כוללות חוסר יעילות קלינית מספקת, תופעות לוואי בלתי נסבלות, או סיכון יתר מהטיפול (כמו הופעת נוגדנים כנגד הוירוס JCV תוק כדי טיפול בטיסברי).
שאלה: אני בת 67, מעולם לא התחסנתי, מה דעתכם על חיסון השפעת?
תשובה: חיסון לשפעת מומלץ לכל אדם בגיל 67, ובפרט לאנשים עם טרשת נפוצה. החיסון עשוי למנוע הדבקה בשפעת אשר עלולה לעורר התקפים או להחמיר סימפטומים קיימים של טרשת נפוצה.
שאלה: האם יש מחקר בנושא תרופות לאיחוי שכבת המיאלין, והאם יש כבר תרופות שעברו את אישור ה-FDA
תשובה: אין עדיין תרופות לחידוש מיאלין אשר עברו את אישור ה-FDA. (שאר התשובה זהה לתשובה לשאלה 3: יש מספר תרופות בשלבי מחקר מוקדמים או מאוחרים שהן בעלות יכולת לעידוד רמיאלינציה (חידוש מיאלין) או יצירת מיאלין, כמו קלמסטין, איבודילסט, הנוגדן אופיסינומאב (שנכשל במחקרים קליניים), הורמוני בלוטת התריס, קיימות גם עדויות למידה מסויימת של חידוש מיאלין בתרופות קיימות לטרשת נפוצה כמו גילניה, מייזנט, זפוסיה, מייבנקלאד, למטרדה, אוקרבוס ואחרות, וגם עם תרופות בשימושים אחרים לגמרי, כמו מטפורמין (תרופה לסוכרת), מיקונזול (תרופה נגד פטריות) ועוד. לא ברור אם מידת חידוש המיאלין שנמצאה עם כל הרשימה הארוכה הזו של התרופות (קיימות עוד) במעבדה או בחיות מעבדה הינה משמעותית בחולי טרשת נפוצה כדי לימור שינוי או שיפור במחלה, ויש מספר מחקרים קליניים שנכשלו לחלוטין עם תרופות שנראו בתחילה מבטיחות. לסיום – גם השתלת תאי גזע יכולה לחדש במידה מסויימת מאגר של תאים מייצרי מיאלין במוח, אולם גם טיפול זה הוא עדיין ניסיוני).