ד”ר אופק הדס – החוג לפיזיותרפיה, המכללה האקדמית צפת
שאלה: ממליצים לי פעילות ספורטיבית אבל אין לי מוטיבציה ורצון וזה קריטי האם יש מכונים או מישהו פרטי שאפשר להיעזר בו?
תשובה: בתלות במצב הפיזי, ניתן לתרגל בחדר כושר רגיל או בחדר כושר מותאם וכן בקבוצות. כדאי להתייעץ עם הפיזיותרפיסט/ית המטפלת לגבי איזה תרגול מומלץ ולגבי מינון ועצימות התרגול, ואז לתרגל עם הדרכה. חדרי כושר ייעודיים ומותאמים יש למשל בבית ספיבק ברמת גן, באילן בקריות, בווינגייט ועוד. קבוצות מתאימות יש גם בקופות החולים השונות (בתוך ומחוץ לסל) וגם במכונים פרטיים. יש מאמני כושר שלמדו קורס תנועה משקמת ומוכוונים לכך יותר. שוב – כדאי להתייעץ עם הפיזיותרפיסטית שלך לבניית תוכנית וקישור מתאים לרמה תפקודית ולאזור מגורים.
שאלה: מה הם תרגילי החובה, בעינייך, שכדאי לאמץ לבעלת טרשת נפוצה?
תשובה: מחקרים מראים שפעילות אירובית משפרת – ולכן הליכה, אופניים/ אופני כושר, שחיה, עליה וירידה במדרגות, תרגול חוזרני של לשבת – לקום הן עשיה חשובה. בנוסף, צריך להתאים את התרגול לרמה התפקודית, לאתגרים ולמטרות. לדוגמה – מי שספסטי יכול/ה להיתרם ממתיחות שאין בהן צורך עבור אחרים/ות. למי שיש ירידה תחושתית יכול.ה להיתרם מתרגול תחושתי מובנה (משחקי זיהוי למשל). אם יש קושי בשיווי משקל – צריך להתאים תרגול כזה שלא יסכן מחד אבל יאתגר מאידך. נא להתייעץ עם פיזיותרפיסט/ית אישי לבניית תוכנית. גם במצב כרוני יש סל של 12 טיפולים בקופות בדיוק לצורך זה – למעקב והתאמת תוכנית.
שאלה: מה מומלץ לעשות כדי למנוע החמרה בגפיים התחתונות והעליונות, בשיווי המשקל ולהבטיח המשך יכולת הליכה?
תשובה: ההחמרה תלויה גם בהתקדמות המחלה, בתגובתיות לטיפול התרופתי ובגורמים נוספים. עם זאת: כדי לשמר יכולת הליכה יש לתרגל הליכה, כדי לשמר שיווי משקל יש לאתגר את שיווי המשקל בתרגול (תוך שמירה על בטחון ומניעת נפילות). מחקרים מראים כי פעילות אירובית משפרת תפקוד בטרשת נפוצה, ולכן כדאי לבצע פעילות אירובית מותאמת למצב התפקודי (הליכה, אופניים/ אופני כושר, שחיה, עליה וירידה במדרגות, תרגול חוזרני של לשבת – לקום)
שאלה: עושה פיזיותרפיה שנה ולא מצליחה לשפר את שיווי המשקל . מרגישה שהרבה פעמים זה תלוי במצבי הכללי ואני מאבדת בטחון בהליכה מה לעשות?
תשובה: שיווי המשקל והבטחון בהליכה בוודאי קשורים למצב הכללי. עייפות, חוסר ריכוז, חולשה, ספסטיות, ירידה תחושתית – כולם גורמים לפגיעה בשיווי המשקל ולקושי בהליכה. טרשת נפוצה עשויה להיות פרוגרסיבית, ולעיתים פיזיותרפיה ופעילות גופנית קבועה יצליחו למשר יכולת, גם אם לא לשפר. כדאי להתייעץ עם הפיזיותרפיסט/ית המטפל/ת. לחשוב על כיווני תרגול נוספים. לשקול עצימות אירובית גבוהה יותר או תרגול רב יותר בבית. אפשר גם להחליף פיזיותרפיסט/ית או להתייעץ עם עוד אחד/ת – לפעמים ההחלפה מתאימה כי יש מישהו/י אחר/ת עם רעיונות נוספים.
שאלה: רציתי לדעת מה אפשר לעשות לרעידות בידיים ובגוף? זה מקשה על כתיבה איפור וכל פעולה עם הידיים.
תשובה: “רעידות” יכולות להיות קלונוס – תוצר של טונוס, ויכולות להיות אטקסיה – על רקע פגיעה באזורי מוח האחראים על בקרת תנועה, ויכולות להיות מחולשה או ירידה תחושתית – ועל ידי כך אי שליטה בתפקוד המוטורי. יש לאבחן מה מקור הרעידות ולטפל בהתאם. הטיפול יכול להיות תרופתי או פיזיקלי – יש להתייעץ עם הרופא/ה והפיזיותרפיסט/ית האישיים גם לגבי מקור וסוג הרעידות וגם לגבי הטיפול האפשרי.
בנוסף – ניתן עם פיזיותרפיסט/ית או מרפא/ה בעיסוק לתרגל כתיבה, איפור או כל פעולה אחרת עם ובלי אביזרי התאמה שיקלו על התפקוד למרות הרעידות. (למשל – לבצע כשנשענים עם המרפק על שולחן, ואז דרגות החופש של התנועה קטנות יותר – היד מקבלת תמיכה. או למשל – עיבוי של העט, כך שיותר קל להחזיק ולשלוט).
שאלה: איך אפשר לשפר את היציבות ושיווי משקל?
תשובה: אם יש קושי בשיווי משקל – צריך להתאים תרגול כזה שלא יסכן מחד אבל יאתגר מאידך. אתגור שיווי המשקל וביצוע במגוון מצבים/ על מגוון משטחים וכולי ישפר. צריך להתאים את התרגול לרמה התפקודית, לאתגרים ולמטרות. לדוגמה – מי שספסטי יכול/ה להיתרם ממתיחות שאין בהן צורך עבור אחרים/ות. נא להתייעץ עם פיזיותרפיסט/ית אישי לבניית תוכנית. גם במצב כרוני יש סל של 12 טיפולים בקופות בדיוק לצורך זה – למעקב והתאמת תוכנית.
בנוסף, מחקרים מראים שפעילות אירובית משפרת תפקוד בטרשת נפוצה – ולכן הליכה, אופניים/ אופני כושר, שחיה, עליה וירידה במדרגות, תרגול חוזרני של לשבת – לקום הם עשיה חשובה.
שאלה: איך אפשר לשפר מוטיבציה להמשיך את החיים?
תשובה: אם השאלה הזו עולה כדאי להיעזר בגורמי טיפול בנפש – גם לטיפול תרופתי אם נדרש, וגם לטיפול פרטני ולקבוצות תמיכה. היכולת למצוא את היפה בחיים, את הכדאי, את היש – הוא אתגר לכל אדם, ובוודאי במצב של מחלה כרונית. האתגר גדול יותר אם קיימת התדרדרות פרוגרסיבית. צריך תמיכה רגשית מקצועית ותמיכה חברתית של משפחה וקהילה. מחקרים מראים כי עשיה משפרת מצב רוח ומוטיבציה וכי קהילה וחברה משפרות איכות חיים ומוטיבציה. כדאי לדאוג להיות בסדר יום שכולל את אלה.